Tvorca Litecoinu prirovnáva NFT ku ICO bubline – množstvo z nich má ísť na nulu!

Tvorca Litecoinu a jeden z prvých podporovateľov Bitcoinu, Charlie Lee, je známym expertom v kryptomenovom svete. Napriek svojmu prínosu do kryptomien má však aj množstvo neprajníkov a odporcov, ktorí mu nezabudnú predaj všetkých svojich litecoinov práve počas predchádzajúceho bullrunu na ATH Litecoinu. Množstvo ľudí ho viní z trhovej manipulácie či zostrelenia tejto kryptomeny. No aj tak sa netreba názorom tohto vývojára vyhýbať, pretože má ešte určite tomuto sektoru čo dať. To potvrdil aj svojim posledným zdieľaným názorom na Twitteri, podľa ktorého je NFT (non-fungible token) iba takou istou mániou, ako bola ICO v 2017 či altcoiny v 2013.

Iba ďalšia bublina spojená s rastom Bitcoinu

Podľa Leeho je aktuálne na kryptomenovom trhu opäť istý typ bubliny či mánie, ktorý sme mohli sledovať pri každom predchádzajúcom bullrune. V roku 2013 to bola tvorba nových mincí, altcoinov. V roku 2017 to boli nové a nové ICO (initial coin offerings). No a počas tohtoročného rastu to má by NFT, non-fungible tokens. Práve prepojenie týchto všetkých kryptomenových „fenoménov“ má niekoľko podobností, ktoré Charlie Lee opísal.

Prečítajte si tiež: Známy investor a “Shark Tank” celebrita pridáva Bitcoin aj Ethereum do svojho portfólia

Okrem toho, že sa všetky z nich nachádzajú takmer v tom istom čase z pohľadu bullrunu Bitcoinu, vidí Charlie Lee problém v tom, že na vytvorenie NFT, rovnako ako na vytvorenie ICO v 2017 či altcoinu v 2013, netreba žiadne veľké náklady, či extrémy čas alebo expertízu. Neexistujú podľa neho žiadne bariéry, ktoré by oddeľovali projekty so skutočnou hodnotou od tých, ktorý sa chcú iba zviesť na vlne optimizmu.

Práve veľmi nízka hodnota na vytvorenie takýchto tokenov však má spôsobiť, že čoskoro sa systém zaplaví rôznymi NFT, ktoré nebudú predstavovať žiadnu reálnu hodnotu, ponuka sa tak extrémne navýši a dopyt postupne zmizne. To má spôsobiť, že väčšina týchto tokenov sa ocitne na nulovej hodnote a ich investorom ostanú iba oči pre plač či niekoľkoročný hodl s vierou, že sa možno niekedy NFT opäť dostanú „do módy.“

Rovnako si myslí, že hlavným poháňačom týchto kategórii je vidina obrovských ziskov. Tá ma prilákať do kryptomenového sektora množstvo ľudí, čo je ďalšou podobnosťou. Tí totižto prídu najmä kvôli FOMO (fear of missing out) a keďže ide zväčša o nováčikov, tak máloktorí z nich reálne vie, čo kupuje.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Nejde o ojedinelý názor

Charlie Lee pritom týmto svojim názorom určite nejako kryptomenovú komunitu nepobúril. Nie je totižto ani zďaleka jediným odborníkom z tohto sektora, ktorý si myslí, že NFT sú veľmi nadhodnotené a že môžu dopadnúť veľmi zle.

Podobný názor zdieľa napríklad Michael Goldstein, prezident Satoshi Nakamoto Institute, ktorý sa vyjadril, že NFT sú ICO roku 2021. V podobnom duchu sa nesie aj názor Andrewa Kanga, kryptomenového investora a spoluzakladateľa Mechanism Capital, ktorý sa dnes vyjadril, že NFT sa stali veľmi populárne najmä medzi celebritami, ktoré sa týmto spôsobom snažia veľmi rýchlo vytrieskať profit zo svojich fanúšikov.

Celebrity ako Grimes či Mike Shinoda sa pritom už zaradili medzi tie, ktoré využili NFT vo svoj prospech. A to vytvára paradoxne ďalšiu paralelu medzi 2017 ICO a 2021 NFT mániami. Aj ICO sa totižto v roku 2017 tešili veľkej podpore celebrít ako napríklad DJ Khaled či Steven Seagal, čo však nedopadlo ani zďaleka najlepšie.

Je preto na mieste sa obávať, že NFT môžu dopadnúť tak isto? Vylúčiť to určite nemôže niekto. Napriek tomu, že sa celý sektor opäť posunul ďalej a je určite vyzretejší ako v roku 2017 či dokonca v roku 2013, tak stále sa v ňom budú vytvárať bubliny, ktoré môžu spôsobiť ošiaľ a dopadnúť pomerne nedobre. Preto treba byť obzvlášť opatrný pri investovaní do takých nových fenoménov, služieb či produktov, ako napríklad práve NFT.

Zdroj: https://cointelegraph.com/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences