Trh opäť prekvapil - čo očakávať ďalej?

Kryptomeny opäť nesklamali. O nie najlepšej situácii na tomto trhu sme informovali už niekoľko krát, avšak to, čo sa stalo počas posledného víkendu, očakával asi iba málokto. Prepad Bitcoinu na približne 42 000 dolárov za pár minút prostredníctvom jednej obrovskej červenej sviečky ale nebol prvým a preto nie je táto situácia pre kryptomenových expertov žiadnou novinkou. Prekvapiť ale mohla najmä nováčikov, ktorí aj prostredníctvom takýchto pohybov môžu skutočne spoznávať to, ako sa kryptomeny správajú. Čo si z toho zobrať a čo môže nastať v najbližších dňoch či týždňoch?

Prepad, ktorý sa (ne)dal predpokladať?

Iba málokedy sa dá prepad na akomkoľvek trhu nejako extra predpovedať. Samozrejme, že sa nájdu takí, ktorí sa budú dušovať, že očakávali pohyb na 42 000 dolárov. A možno ho skutočne aj očakávali, avšak tvrdiť, že vedeli, že príde, je určite nepravdivé. Aj napriek tomu, že na kryptomenovom trhu funguje aj technická aj fundamentálna analýza pomerne slušne, ani jeden z týchto nástrojov či metód vám skutočne nepovie, kam cena pôjde. Ukazuje iba, kam by mohla ísť, avšak nikto nevie predpovedať budúcnosť a preto treba brať vyjadrenia všetkých „expertov, ktorí tento pohyb predpovedali“ s odstupom.

Aj keby o ňom hovoril pred dvoma, troma dňami, tak nikto z nich určite nepredpokladal takýto pohyb pred mesiacom. Začiatkom novembra bola ešte v kryptomenovom svete úplná eufória, ktorá nás dostala na ATH. To prišlo 10.novembra približne na sume 69 000 dolárov, avšak odvtedy je to na Bitcoine a takmer všetkých ostatných kryptomenách viac menej iba pohyb dole. Od ATH po aktuálne LOW, ktoré sme videli práve v sobotu, stratil Bitcoin takmer 40 % za menej ako mesiac. A hoci sa teraz už obchoduje na sume okolo 48 000 dolárov, tak situácia je ďaleko od stabilizovania.

Na trhoch prevláda extrémny strach

To vidno napríklad aj na známom, a nami veľmi obľúbenom, indexe Fear & Greed. Ten sa dostal na 5-mesačné minimum, pričom je aktuálne na veľmi nízkych hodnotách, na ktorých nestrávil priveľa času. Aktuálne je táto hodnota približne 16, pričom najnižšia hodnota, akú kedy tento index mal, je 5.

Tento rok sa napríklad tento index dostal na hodnoty 10 hneď 4-krát. Naposledy sa tak stalo 21.júla, pričom predtým sme mohli vidieť tieto hodnoty ešte v júni aj máji. Je otázne, či sa takto nízko dostane daný index aj teraz, avšak niekoľko najbližších dní nám to môže ukázať. Keď sa však pozrieme na to, čo nás čaká, tak vidíme, že Bitcoin a kryptomeny nemajú pred sebou ani zďaleka najlepšiu cestu a to aj napriek tomu, že sme v posledných dňoch videli aj vyššiu volatilitu aj vyššie objemy.

Kalendár nevyzerá pre Bitcoin veľmi pozitívne

Volatility aj vyšších objemov sme sa teda po dlhšom čase opäť dočkali, avšak tie nás aktuálne primárne ťahajú dole. Môžu za to ale aj negatívne správy, ktorých je v poslednom čase viac ako dosť. Tie sa takmer zaručene podpísali pod situáciu, akú vidíme teraz, ale takisto môžu mať vplyv aj na najbližšie dni. Na aké udalosti si tak treba dávať pozor?

Už dnes ráno sme vás informovali o tom, že čínsky developer Evergrande nie je ani z ďaleka z toho najhoršieho vonku. Práve naopak, sa zdá, že sa situácia ešte zhoršila. Podľa najnovšieho vyjadrenia, ktoré vyšlo iba cez víkend, nie je vôbec isté, či bude Evergrande schopný splácať svoje dlhy. Pokiaľ sa neistota okolo tejto obrovskej spoločnosti nezmení a Evergrande bude mať stále problémy, tak môže mať táto firma a jej prípadný bankrot masívny dopad na trhy nielen v Číne, ale takisto aj v USA, čo by sa určite prejavilo aj na kryptomenách.

Na nich sa môže prejaviť aj najbližšie stretnutie FEDu. Centrálna banka má mať míting 15.decembra, pričom nie je vôbec jasné, ako môže dopadnúť. Napriek tomu, že bolo po poslednom stretnutí FEDu naznačené, že sa plánuje začať na „krotení inflácie,“ aktuálny stav spojený s množstvom negatívnych faktorov (od spomínaného Evergrande až po Omikron), môže zahnať Jeroma Powella do kúta. Či príde ku opätovnému navýšeniu podpory pre trhy alebo sa naopak FED rozhodne ešte pritvrdiť nie je teraz vôbec jasné. Jasné je ale to, že si tento dátum určite treba zapísať, pretože môže vo veľkom ovplyvniť to, kam bude smerovať kryptomenový trh do konca roka.

Ďalším faktorom, ktorý môže ovplyvniť trh (a to nielen kryptomenový, ale všetky ostatné) je už spomínaný Omikron. Nový variant koronavírusu je stále veľkou neznámou a jeho dopad sa tak môže prejaviť v momente, kedy sa popredné farmaceutické spoločnosti či WHO (World Health Organisation) o tomto variante a jeho následkoch dozvedia viac.

Čo teda robiť?

Množstvo neistoty spojenej s týmito udalosťami a takisto aj chaos či neistota, ktorú aktuálne máme na trhu znamená, že Bitcoin či celý kryptomenový trh to bude mať ešte veľmi zaujímavé. Aj preto by sme teraz nemali robiť nejaké extrémne veľké či náročné rozhodnutia, pretože nás trh môže veľmi nepríjemne prekvapiť.

Trh však treba pozorne sledovať, pretože v najbližších dňoch až týždňoch sa toho môže v kryptomenách udiať veľmi veľa. Aj napriek tomu, že aktuálny sentiment nie je najlepší, tak toto sa môže veľmi rýchlo zmeniť (ako nám ukázal posledný mesiac), na čo už teraz čaká množstvo ľudí.

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences