Tesla predala 10% svojich Bitcoinov: Údajne chcela dokázať likviditu

Podľa novej štvrťročnej finančnej správy sa spoločnosť Tesla Elona Muska zbavila desatiny Bitcoinov, ktoré nakúpila len nedávno. Spolu do tohto digitálneho aktíva investovali 1,5 miliardy dolárov a počas prvého kvartálu 2021 odpredali Bitcoin v hodnote 272 miliónov dolárov. V kryptomenovej komunite sa aktuálne horlivo diskutuje o skutočnom zámere tohto kroku. Predstavitelia spoločnosti tvrdia, že chceli iba dokázať, že investovaním do kryptomien sa nijak nepripravujú o likviditu prostriedkov.

Zisky spoločnosti rastú aj naďalej

Tesla si predajom samozrejme polepšila aj z pohľadu ziskov spoločnosti. Tie podľa spravodajskej siete BBC dosiahli v prvom štvrťroku hranicu 438 miliónov dolárov, čo predstavuje obrovský skok oproti 16 miliónom, ktoré vykázala ako zisk za celý minulý rok. Predaj Bitcoinu určite dopomohol k tomuto značnému nárastu ziskov a spoločnosť na ňom utŕžila viac ako 101 miliónov dolárov.

Je pravdepodobné, že Tesla tak chcela vylepšiť čísla v tejto správe a zároveň upokojiť svojich akcionárov tým, že im ukážu likviditu kryptomien v praxi. Nie všetci akcionári sú totiž spokojní s investíciami spoločnosti do Bitcoinu. Tvrdia, že ak by chceli mať s kryptomenami niečo spoločné, nakúpili by si ich sami a nemusí to za nich robiť Tesla.

Spoločnosť napriek rôznym fámam naďalej deklaruje, že Bitcoin chce držať dlhodobo a získavať ho chce priamym nákupom, ale aj predajom vozidiel za digitálnu menu. Snažia sa tak upokojiť diskusie o ovplyvňovaní kryptomenového trhu zo strany Tesly a samotného Elona Muska.

Elon Musk tvrdí, že osobne žiadne Bitcoiny nepredal a naďalej ich drží

Musk je čoraz častejšie obviňovaný z toho, že sa prostredníctvom rôznych vyjadrení obohacuje na ovplyvňovaní trhu s kryptomenami. Podľa Dava Portnoya, zakladateľa populárneho športového blogu Barstool Sports, Musk vždy najprv nakúpi, následnej vypumpuje cenu a nakoniec predá s obrovským ziskom. Obvinenia sa dokonca netýkajú iba Bitcoinu a Musk je často spomínaný aj v súvislosti s kontroverznou kryptomenou Dogecoin, ktorá pôvodne vznikla len ako žart.

Elon reaguje na tieto útoky tvrdením, že žiadne svoje Bitcoiny nepredal a naďalej ich plánuje držať. Spoločnosť údajne iba hľadala možnosti, kam uložiť dočasne nepotrebnú hotovosť tak, aby z dlhodobého hľadiska nestrácala na hodnote. Do Bitcoinu tak investovali časť hotovostnej rezervy, ktorá nebola potrebná pre fungovanie spoločnosti. Cieľom bolo, aby sa podľa možností táto investícia zhodnocovala. Bitcoin sa tak javí ako správne rozhodnutie a predajom časti pozícií utíšili skeptikov, ktorí sa báli, že investovaním do kryptomien spoločnosť iba vyhadzuje peniaze.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Vedúci predstavitelia Tesly tvrdia, že sú dokonca sami prekvapení z toho, ako rýchlo sa im podarilo daný objem BTC predať. Ukázali, že BTC trh nemá s likviditou v tomto rozmere žiadny problém. Aby sme si to celé zhrnuli – Tesle sa podarilo uložiť hotovosť tak, že nielen nestratila na hodnote, ale dokonca získala a predajom dokázali, že tieto prostriedky majú aj naďalej kedykoľvek k dispozícii. Odborníci sa zároveň zhodujú na tom, že odpredaj časti Bitcoinov bol pomerne jednoduchým spôsobom, ako vykázať za Q1 čo najzaujímavejšie výnosy.

Ako na tieto správy reaguje Bitcoin a ďalšie spoločnosti

Táto aktuálna správa s cenou Bitcoinu nejak výrazne nezamávala. Ak na Bitcoin mala nejaký vplyv, tak určite nemôžeme hovoriť o negatívnom vplyve, nakoľko v čase písania tohto článku prekročila jeho cena hranicu 55 000 dolárov. Cena BTC zaznamenala výrazný pokles najmä minulý týždeň, kedy za pomerne krátky čas klesla zo svojho nového ATH 65 000 dolárov na 47 000 dolárov.

Prečítajte si tiež: Binance pridá obchodovanie ďalších akciových tokenov – pomôže to ale kryptomenám?

K Tesle sa postupne pridávajú a ďalšie spoločnosti, ktoré buď nakupujú kryptomeny priamo, alebo ich pridávajú ako platobné metódy na svojich platformách. Len nedávno pridal možnosť platby v BTC, ETH a DOGE aj obrovský sieť obchodov s vínom – Acker. Ďalším dobrým príkladom je aj spoločnosť WeWork, poskytovateľ flexibilných pracovných priestorov, za ktoré môžete platiť v BTC, USDC, ETH a PAX. V kryptomenovom svete známa spoločnosť MicroStrategy navyše len nedávno informovala, že okrem investícií do Bitcoinu, bude v tomto digitálnom aktíve vyplácať aj svojich riadiacich pracovníkov. V zákulisí sa dokonca diskutuje o tom, že Bitcoin by mohol „tajne“ nakupovať aj Facebook. Tieto informácie však zatiaľ nie sú potvrdené.

Zdroje: cryptoslate.com, cryptopotato.com, cryptoglobe.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences