Štáty Oceánie prekvapujú – bude rok 2022 patriť im?

Iba za posledné dva dni sme boli svedkami dvoch pomerne prekvapivých správ z malých štátov Oceánie. Ide konkrétne o štáty Palau a Tonga, ktoré sa evidentne pripravujú na digitálnu dobu aj bez toho, že by o tom okolitý svet vedel. Práve z týchto dvoch štátov sa totižto dostali na verejnosť informácie o tom, že digitalizácia v spojení s kryptomenami by tam vo veľkom mohla prebehnúť už tento rok. V prípade štátu Tonga by sme sa dokonca mohli pozerať na podobný krok ako spravil El Salvádor, pričom Palau sa údajne sústreďuje aktuálne hlavne na vytvorenie vlastného stablecoinu.

Tonga plánuje nasledovať Salvádor

Lord Fusitu´a, bývalý predseda parlamentu štátu Tonga a takisto jeden z predstaviteľov kráľovského rodu na tomto ostrove, sa včera prostredníctvom svojho Twitter účtu vyjadril, že je možné, že už do konca tohto roku sa daná krajina odhodlá na rovnaký krok, aký spravil Salvádor. Podľa jeho tweetu, ktorý nájdete tu, na to bude treba spraviť približne 5 krokov, pričom by sa všetky z nich mohli stihnúť už do konca roku 2022.

Prvým krokom by malo byť predstavenie návrhu zákona v parlamente približne v septembri, pričom by sa následne po dobu dvoch až troch mesiacov mal schvaľovať rôznymi úradmi a inštitúciami. Najoptimistickejšie odhady hovoria o tom, že už koncom novembra 2022 by mohol byť tento zákon schválený, pričom rovnako ako v prípade El Salvádoru, aj pre štát Tonga by to znamenalo, že Bitcoin by sa v danej krajine stal legálnym platidlom.

Danej krajine by k tomu mali pritom pomôcť nielen Jack Mallers, s ktorým bol údajne práve Lord Fusitu´a v kontakte, ale takisto by mala Tonga dostať podporu zo Salvádoru. Práve v tejto krajine sa Jack Mallers spolu s prezidentom Nayibom Bukelem postarali o to, že Bitcoin sa tam stal legálne platidlo. S pomocou Bukeleho či Mallersa by mala Tonga určite veľký boost na to, aby sa podarilo tento krok dotiahnuť do úspešného konca.

Palau s vlastným stablecoinom

Zaujímavých informácii sme sa dočkali aj dnes a to konkrétne z ostrova Palau. Podľa prezidenta danej krajiny, Surangela S.Whippsa mladšieho, plánuje Palau vytvoriť vlastný stablecoin. Rovnako má vraj táto krajina pracovať aj na vytvorení vlastnej kryptomenovej burzy či dokonca vytvoreniu digitálnych peňaženiek pre svojich obyvateľov.

Rovnako plánuje Palau spustiť možnosť o požiadanie digitálnej rezidencie a občianstva a to v spolupráci s blockchain spoločnosťou Cryptic Labs. Podať žiadosť o občianstvo by si údajne mohol hocikto no svete.

„Keďže sme závislí na turizme, tak sme počas pandémie veľmi utrpeli. Vstup do blockchainového sveta, začiatok mnohých spoluprác tak vyzerá ako vhodný krok pre nás.“

Aj tak zneli slová prezidenta Whipps ohľadom tohto kroku. Aj keď sú Palau a rovnako aj Tonga úplne miniatúrnymi ostrovami a ekonomikami, takéto kroky len pomôžu celkovej adopcii kryptomien. Hoci nejde priamo o adopciu v daných krajinách, väčší počet štátov, ktoré budú kryptomeny podporovať znamená len silnejšie argumenty pre podporovateľov kryptomien. Aj z tohto pohľadu sú kroky týchto malých národov pomerne podstatné.

Zdroje:

https://forkast.news/, https://cointelegraph.com/, https://cryptopotato.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences