Squid Game token má podobne ako populárny seriál iba jedného víťaza

Známa webová stránka coinmarketcap.com aktuálne eviduje takmer 7 000 rôznych kryptomien a s určitosťou vieme povedať, že sa jedná len o zlomok všetkých, ktoré na svete existujú. Okrem najznámejších, ako Bitcoin a Ether, tu nájdete aj množstvo malých kryptomien, ktoré často lákajú na investíciu prostredníctvom marketingu a sľubujú rozprávkové výnosy. Niektoré sa dokonca nemusia namáhať ani s prepracovaným marketingom a jediné čo potrebujú je využitie určitej aktuálnej vlny záujmu. Veľmi pravdepodobne tak vznikol aj token s názvom Squid Game, ktorý sa zviezol na obrovskom celosvetovom úspechu rovnomenného seriálu.

 

Kto je víťazom kryptomenovej obdoby Squid Game?

 

Token SQUID mal byť súčasťou herného prostredia, v ktorom mali používatelia zarábať ďalšie tokeny prostredníctvom hrania videohier. Hry sa viazali na seriálovú predlohu a token na sieti Binance Smart Chain (BSC) si vďaka námetu a názvu získal pomerne rýchlo veľkú pozornosť. Minulý týždeň sa začal obchodovať na decentralizovaných burzách PancakeSwap a DODO, kde jeho cena raketovo vystrelila a dostala sa až na úroveň 2 856 dolárov.

 

Podobne, ako v seriály na Netflixe, aj tu prišlo rýchle vytriezvenie všetkých účastníkov. Po pripisovaní obrovských ziskov sa včera zobudili do značne pochmúrneho rána. Webová stránka „projektu“, všetky jej sociálne siete a samozrejme aj peniaze investorov boli jednoducho fuč. Zdá sa, že tvorcovia tohto zázraku sa inšpirovali seriálom aj v tomto smere a ich hra má rovnako len jedného víťaza - tvorcov samotných. Týmto spôsobom si prilepšili o viac ako 2 milióny dolárov a kupujúcim ostali len oči pre plač.

Aby sme však boli spravodliví, tvorcovia sa k tomuto kroku vyjadrili. Na svojom Telegrame (umožňuje iba jednostrannú komunikáciu) zverejnili informáciu o tom, že vývojársky tím Squid Game Dev nechce naďalej pokračovať vo vývoji, nakoľko sú frustrovaní z množstva podvodov a nezvládajú stres. Dodávajú, že sa ospravedlňujú za prípadné nepríjemnosti. Použiť v tejto vete slovo „prípadné“ je naozaj drzosť. Jedná sa tak o ďalší z mnohých podvodov, do ktorého boli zatiahnuté aj kryptomeny a musíme veriť, že investori sa z toho poučia.

 

Vždy nakupujte produkt, nie marketing a hype

 

Riziká spojené s nákupom tejto „kryptomeny“ boli zjavné už od úplného začiatku, čo však kupujúcim asi nijak neprekážalo. Investovanie do podobných úletov začína byť veľmi populárne a to aj napriek tomu, že každý skúsený obchodník vám povie, že takéto nákupy sú čistou lotériou. Ľudia pravdepodobne nepozerajú na nič iné, len na potencionálny zisk a ideálny scenár je stať sa milionárom v priebehu niekoľkých dní.

Prečítaj si tiež:
Bitcoin cez víkend oslavoval

S vidinou rýchleho zárobku sú investori ochotní ignorovať všetky riziká a netrápi ich ani whitepaper plný chýb, falošné odporúčania od Elona Muska a dokonca ani to, že tokeny mohli nakúpiť, ale nedali sa predať. Podobný scenár však ani zďaleka nesledujeme iba pri tomto tokene. Investori hľadajú svoj „nový Bitcoin“, do ktorého by naskočili už pri jeho vzniku a očakávajú, že im zmení život. V absolútnej väčšine prípadov však iba prídu o svoje peniaze a následne často hádžu vinu na kryptomeny. Pravdou však je, že svoje prostriedky vložili do niečo, čo nemá žiadnu fundamentálnu hodnotu.

 

Je až neuveriteľné, aké jednoduché je vytvoriť obrovský hype okolo bezcenného tokenu. Pri kryptomenách s malou celkovou kapitalizáciou sa dá tiež ľahko manipulovať s cenou a preto v začiatkoch často vystrelí aj o stovky, alebo až tisíce percent. Vzhľadom na to, že na pozadí nie je žiaden relevantný produkt, táto cenová bublina môže prakticky kedykoľvek prasknúť a vám ostane v rukách Čierny Peter.

 

Mnoho analytikov a odborníkov rovnako varuje napríklad aj pred kryptomenami ako Dogecoin a Shiba Inu. Tieto projekty zatiaľ tiež nevytvorili žiaden zaujímavý produkt, ktorý by bol nositeľom hodnoty danej kryptomeny. Samozrejme netvrdíme, že skúsený obchodník nedokáže na týchto kryptomenách zarobiť. Ten však presne vie čo robí, vždy zvažuje aj prípadné riziká a vie, kedy z daného obchodu odísť. Dlhodobá investícia do týchto projektov je však pri ich aktuálnom stave čistou lotériou, ktorá môže dopadnúť veľmi podobne, ako pri tokene Squid Game.

 

Zdroje:

cryptoslate.com, decrypt.co, cryptopotato.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences