Salvádor naplno využíva Bitcoin v prospech svojich občanov

Salvádor je asi jednou z najsledovanejších krajín z pohľadu kryptomien vôbec. Intenzita toho, koľko pozornosti sa Salvádoru venuje, sa pravdepodobne ešte zvýšila potom, čo sa „Bitcoin Law,“ ktorý bol oznámený začiatkom júna, dostal v septembri aj do platnosti. Odvtedy sa Salvádor už ale opäť posunul ďalej, keďže sa v tejto krajine oficiálne začal ťažiť Bitcoin a to zo strany vlády. Celá infraštruktúra má byť podporená Bitcoin peňaženkou Chivo, ktorú vytvorila práve vláda Salvádoru v spolupráci s Jackom Mallersom a jeho spoločnosťou Strike. No a práve Chivo ponúka pomerne zaujímavý pohľad na to, ako sa darí Bitcoin adopcii viac ako mesiac potom, čo bol oficiálne uznaný za menu.

Dva zaujímavé fakty

Nayib Bukele je ústrednou postavou toho, čo sa deje s Bitcoinom v spojení so Salvádorom. Prezident tejto krajiny sa snaží aj prostredníctvom svojho Twitter účtu informovať o všetkom, čo by mohlo poukázať na správnosť tohto kroku. Podľa jedného z jeho posledných tweetov, bola implementácia Bitcoinu dobrým ťahom, pretože čísla podľa neho hovoria za seba.

„Dva nové Chivo fakty:

1.Ľudia vkladajú oveľa viac USD (na nákup BTC) ako vyberajú z Chivo ATM (akýkoľvek portál si to môže nezávisle potvrdiť prostredníctvom ATM).

2.Dnes sme prijali 24 076 remitancií (platieb poslaných zo zahraničia do Salvádoru), celkovo v hodnote 3 069 761,05 doláru (za jeden deň).“

Práve týmito dvoma faktami chce Nayib Bukele poukázať na to, že sa Bitcoin v danej krajine nielen využíva, ale že po ňom začína byť oveľa väčší záujem, ako v prípade amerického doláru. Na prvý pohľad samozrejme môže pôsobiť toto tvrdenie neobjektívne, či dokonca bez akýchkoľvek podporných argumentov alebo dát, avšak už aj priamo v tweete Bukele vyzýva akékoľvek magazíny či spravodajstvá, aby si tieto stanoviská preverili a tak ide pravdepodobne o ľahko overiteľné štatistiky pre reportérov v krajine.

Samozrejme, že sa týmto číslam ihneď venovala pozornosť niekoľkých kryptomenových expertov. Napríklad známy podnikateľ a edukátor z kryptomenového sveta, Anthony Pompliano, poukázal na to, že pokiaľ by boli 3 milióny dolárov presunuté prostredníctvom remitencií v Bitcoine každý jeden deň po dobu jedného roku, tak by to mohlo tvoriť až 4,5 % celkového HDP tejto krajiny.

Pomerne trefne reagoval na túto situáciu aj Alex Pilař, ktorý na svojom Twitteri poznamenal nasledovné:

„Prevedené do češtiny: iba včera prišla Western Union v Salvádore o 300k dolárov na poplatkoch, ktoré vďaka Bitcoinu ostali v rukách tých najchudobnejších. Fakt to niekomu pripadá ako „neinšpiratívna hračka pre bohatých“?“

Adopcia v Salvádore pokračuje

Aj tieto čísla tak naznačujú, že prvotná rezistencia zo strany občanov, s ktorou sa Bitcoin stretol, by mohla pomaly opadnúť. Samozrejme, že nie každému tento zákon vyhovuje, avšak treba si uvedomiť, že občania (nie obchodníci) nie sú nijako nútení Bitcoin používať. Treba mať preto na pamäti, že tí, ktorí ho už teraz používajú, tak robia preto, že v tom vidia nejakú pridanú hodnotu, ktorá môže byť akákoľvek. Od jednoduchších či lacnejších transakcií, až po výhody ako rôzne zľavy či vouchre, ktoré sú s využívaním Bitcoinu v krajine aktuálne spojené.

Aktuálne by malo Chivo peňaženku, ktorá sa vo veľa prípadoch berie ako metrika adopcie v Salvádore, používať viac ako 2 milióny ľudí, čím už teraz predbehla všetky finančné či bankové inštitúcie v krajine. Aj touto jednoduchou metrikou tak musí byť všetkým jasné, že Bitcoin naozaj podporuje „financial inclusion“ a umožňuje množstvu ľudí, ktorí nemali prístup ku tradičnému finančnému svetu, aby sa do neho konečne zaradili prostredníctvom kryptomien.

Zdroje:

https://beincrypto.com/, https://cryptopotato.com/, https://ambcrypto.com/,https://twitter.com/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences