Prehľad týždňa - FOMC stretnutie, poplatky Etherea či ťažba BTC

Ceny kryptomien sú stále na veľmi podobných sumách, ako tomu bolo minulý týždeň, či týždeň predtým. Minimálna volatilita či nevôľa preraziť potrebný support alebo rezistenciu na jasnú zmenu trendu spôsobuje aktuálne akurát tak to, že sa kryptomeny na prvý pohľad zdajú byť pomerne nudné a to minimálne z cenového hľadiska. To, že sa ale nehýbe nejako extrémne cena ešte neznamená, že sa v kryptomenovom svete nedeje nič podstatné. To najzaujímavejšie, o čom sme vás v Kryptotrejderi za posledný týždeň informovali, nájdete už v nasledujúcich riadkoch.

90 % všetkých bitcoinov je vyťažených

Začiatkom týždňa sme sa dočkali pomerne významného míľnika. Ním bolo dosiahnutie vyťaženia viac ako 90 % všetkých bitcoinov, ktoré sú v celkovej ponuke. Stalo sa tak približne 13 rokov potom, čo došlo ku spusteniu ťažby. Za ten čas sme na Bitcoine mohli vidieť 3 halvingy, pričom ten posledný skresal odmenu za vyťaženie jedného bloku z 12.5 BTC na 6.25 BTC. Aj vďaka halvingu sa tak zaručuje to, že posledných 10 % všetkých bitcoinov sa bude ťažiť dekády. Viac zaujímavostí nielen o tejto udalosti, ale aj o veľmi zaujímavej náhode, ktoré je spojená s týmto oznámením, sme pre vás pripravili v tomto článku.

Môžu byť vysoké poplatky na Ethereu vlastne dobrým znamením?

Ethereum, ako najdominantnejšia platforma v kryptomenovom svete, má dlhodobo problémy s tým, že gas fees (poplatky spojené s transakciami) sú nielen niekoľkonásobne vyššie, ako poplatky konkurencie, ale aj tým, že z dlhodobého hľadiska sa nezdá, že by klesali. To, čo sa ale nepozdáva používateľom môže mať v skutočnosti aj dobrú stránku. Na tú poukázal jeden zo spoluzakladateľov Etherea, Joe Lubin. Ten povedal, že vysoké poplatky sú spojené najmä s extrémnou vyťaženosťou a používaním siete, ktorá podľa jeho slov rastie doslova raketovým tempom. Prečo sa tak deje a čo si Joe Lubin myslí o konkurencii v podaní Solany, Avalanche či Polkadot sa dozviete tu.

Jedno z najpodstatnejších FOMC stretnutí máme za sebou – čo prinieslo?

Asi najpodstatnejšia udalosť tohto týždňa, či možno mesiaca, bolo zasadanie Federal Reserve (centrálna banka USA). Počas neho sa totižto malo rozhodovať nielen o tom, ako a či bude pokračovať tapering, ale takisto aj o tom, aké politiky a prístup zvolí táto centrálna banka napríklad voči neustále rastúcej inflácii. Dané stretnutie prebehlo v stredu, kedy sme sa na viacerých trhoch dočkali pomerne zaujímavých cenových reakcií. Tie sú už ale aktuálne zväčša zmazané. Čo všetkom nám dané stretnutie ukázalo a ako dopadlo sa dozviete z nasledujúceho článku.

Fundamentálne analýzy na koniec – OlympusDAO a Hive

Aj tento týždeň sme si pre vás pripravili edukačné články z radov fundamentálnej analýzy. Tie sme zamerali na dva menšie a menej známe projekty, ktorými sú OlympusDAO a Hive. OlympusDAO je decentralizovaný protokol rezervnej meny, ktorý je poháňaný natívnym tokenom OHM. Ten je krytý hneď niekoľkými aktívami, ako napríklad DAI a FRAX. Práve toto krytie tak spôsobuje, že token OHM má vždy vnútornú hodnotu, pod ktorú sa nevie dostať. Prečo je tento projekt zaujímavý a na čo sa dá využiť sa dočítate v tomto článku.

Ďalší zaujímavý projekt, ktorému sme sa tento týždeň venovali je Hive. Ide o delegated proof of stake (DPoS), ktorý by mal slúžiť ako podpora pre Web3. Ide o extrémne rýchly a škálovateľný blockchainový ekosystém, ktorý sa navyše vyznačuje nulovými poplatkami. Okrem toho ale poskytuje tento projekt rozmanitú škálu iných decentralizovaných aplikácii. Oveľa viac sa ale o Hive dozviete, ak si prečítate nasledujúci článok.

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences