Prehľad týždňa - David Marcus, Avalanche či ETF v Kanade

Ďalší týždeň na kryptomenovom trhu máme za sebou. Z pohľadu týchto digitálnych aktív toho ale veľa nepriniesol a nič extrémne sa na trhoch nestalo ani z pohľadu cien, ani z pohľadu noviniek či správ. Pozornosť sa sústreďovala najmä na meeting FEDu, centrálnej banky USA, ktorá opäť čo to povedala ku inflácii alebo ku stimulom. A hoci mali tieto informácie vplyv aj na kryptomenový trh, tak oveľa viac mali dopad na tradičné finančné trhy. Napriek tomu si ale klasicky zhrnieme to, čo sa udialo za posledný týždeň najmä v kryptomenách.

David Marcus opúšťa kryptomenové oddelenie Facebooku

Asi najzvučnejšou správou z pohľadu kryptomien bolo odstúpenie hlavného predstaviteľa kryptomenového oddelenia Facebooku, Davida Marcusa, zo svojej pozície. Tú zastával od momentu, kedy vôbec došlo ku vytvoreniu daného oddelenia v roku 2018, pričom predtým pracoval 4 roky na vývoji platobných možností pre Messenger. Odvtedy sa ale zameriaval najmä na sektor kryptomien a blockchain technológiu, pričom Facebooku pomohol s vývojom kryptomenovoej Novi peňaženky (predtým známej ako Calibra) či stablecoinu Diem. Ani to ho ale nakoniec neudržalo vo Facebooku, keďže koncom roka z neho odíde. Viac o tejto správe si môžete prečítať na tomto linku.

Salvádor aj MicroStrategy dokupovali Bitcoin počas prepadu

Koncom minulého týždňa sme na Bitcoine videli pomerne väčšiu červenú dennú sviečku. Tá nebol ani zďaleka nijako kritická, ale po sérii niekoľkých červených sviečok za posledných pár dní sa takýto výraznejší prepad podpísap pod to, že Bitcoin už od svojho ATH stratil približne 20 %. A práve v čase dipov (prepadov) sa o slovo hlási spoločnosť MicroStrategy či prezident Salvádoru. Obe tieto entity totižto využili aktuálny prepad na to, aby si pridali do svojej zbierky ďalšie bitcoiny. Zatiaľ čo v prípade Salvádoru to bolo okolo 100 BTC, tak spoločnosť MicroStrategy pridala ďalších 7 002 BTC, čo znamená, že aktuálne vlastní viac ako 121 000 BTC. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o týchto nákupoch, využite tento link.

Fidelity mieri so svojím Bitcoin Spot ETF do Kanady

Istý čas sme sa nevyjadrili ani na tému ETF. Tento finančný inštrument mal veľa pozornosti v kryptomenovom svete najmä pred niekoľkými týždňami, kedy došlo ku schváleniu hneď troch Bitcoin Futures ETF. Následne ale boli odmietnuté Bitcoin Spot ETF, čo sa nepozdáva niekoľkým analytikom, politikom či spoločnostiam. V poslednom týždni hneď niekoľko z nich reagovalo na situáciu spojenú s SEC, americkým regulátorom, a schválením Bitcoin Spot ETF. A hoci to vyzerá, že ku schváleniu Bitcoin Spot ETF nepríde v USA tak skoro, niektoré spoločnosti to neodradilo od toho, aby sa o Bitcoin Spot ETF neprestali pokúšať. Napríklad Fidelity začala uprostred týždňa obchodovať svoje Bitcoin Spot ETF v Kanade, kde na to dostala oficiálne povolenie a využila ho naplno. Ak sa chcete viac dozvedieť o tomto finančnom produkte, či o kritike voči SEC, tak tento článok vám určite pomôže.

Avalanche – platforma na decentralizované aplikácie

A klasicky sme sa rozhodli tento týždeň pre vás pripraviť aj jeden edukačný článok, v ktorom sme vám predstavili ďalší kryptomenový projekt. Bola ním kryptomena Avalanche (AVAX), ktorá je pomerne mladým projektom, ktorý má ale stále viac a viac pozornosti. To vidno napríklad aj na jej trhovej kapitalizácii, keďže sa AVAX dostalo za rok medzi TOP 15 kryptomien, pričom narástla z hodnoty 3 doláre až na aktuálnych 110 dolárov. Čo presne tento projekt robí a prečo sa mu tak darí sa dozviete na tomto linku.

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences