Prečo sa tento rok darilo memecoinom - Dogecoin a jeho killer (2.časť)

Iba pred pár dňami sme pre vás pripravili prvú časť o tom, ako a prečo sa tento rok darilo memecoinom. Táto špeciálna kategória kryptomien si získala pozornosť celého finančného sveta, i keď sa dá iba ťažko hovoriť o „dobrej reklame.“ Ktoré dve kryptomeny z tejto kategórie si ale získali najväčšiu pozornosť a ako je to možné?

Vzostup Dogecoinu a jeho killeru

Dogecoin

Práve popularita memecoinov nám priniesla tento rok jednu z najzaujímavejších rivalít, aké sme kedy v kryptomenovom svete zažili. Išlo o boj medzi známym Dogecoinom (DOGE) a novovytvorenou kryptomenou Shiba Inu (SHIB). Ešte predtým ako sa pozrieme na to, ktorá z týchto kryptomien daný súboj vyhrala (ak vôbec niektorá vyhrala), si veľmi stručne predstavíme obe kryptomeny.

Dogecoin bol vytvorený v roku 2013 Jacksonom Palmerom a Billom Markusom, ktorí mali obaja výborné pracovné skúsenosti zo svojich dovtedajších kariér. Dogecoin bol vytvorený ako fork Litecoinu (LTC) s tým, že pôvodne bol myslený ako vtip. Táto kryptomena dokáže priemerne spraviť približne okolo 30 TPS (transakcií za sekundu) s cenou okolo pár centov a transakčným časom približne 5 minút.

Čo bolo ale spočiatku brané ako vtip či meme, je aktuálne jedna z najväčších kryptomien z pohľadu trhovej kapitalizácie, ktorá má navyše jednu z najväčších a najaktívnejších komunít vôbec. Aktuálne je viac ako 3,4 milióna Dogecoin peňaženiek, pričom peňaženky držiace Dogecoin na burzách sú z tejto štatistiky vynechané. Dogecoin má ale takisto aj obrovskú popularitu na sociálnych sieťach, keďže má oficiálny Twitter účet tejto kryptomeny približne 2,4 milióna followerov a oficiálny subreddit sleduje viac ako 2,2 milióna ľudí.

Dogecoin je ale extrémne centralizovaný. Najväčšia peňaženka tejto kryptomeny drží viac ako 24 % všetkých mincí v obehu, pričom TOP 100 peňaženiek vlastní viac ako 80 % všetkých mincí. No a najmä vďaka svojej náchylnosti na pump and dump praktiky, ktoré možno vidieť najmä v páre s Bitcoinom, zažíva Dogecoin pomerne pravidelnú cenovú manipuláciu.

Shiba Inu

Zatiaľ čo Dogecoin patrí medzi „kráľov memecoinov“ už dlhý čas, tento rok mu konkurenciu robila kryptomena, ktorá bol vytvorená iba minulý rok – Shiba Inu. Shiba Inu bola vytvorená v auguste 2020 neznámym tvorcom, ktorý si hovoril Ryoshi. Jedna z mála vecí, čo sa o tomto tvorcovi kryptomeny Shiba Inu (SHIB) vie je, že má vraj veľmi veľmi vplyvné konexie v kryptomenovom svete. Niekoľko ľudí si dokonca myslí, že medzi jeho najvplyvnejších „kamarátov“ môže patriť aj zakladateľ kryptomeny Ethereum, Vitalik Buterin. Aktuálne sa ale zdá, že Ryoshi sa z projektu stiahol približne v polovici tohto roku.

Pokiaľ by sme sa pozreli na fundamenty, tak Shiba Inu je postavená na Ethereu a nemá vlastný, samostatný blockchain. Ide pomerne o normálny typ ERC-20 tokenu, ktorý má TPS na úrovni 15. V porovnaní s Dogecoinom sú poplatky čiastočne vyššie a to najmä kvôli vysokým gas fees. Shiba Inu má ale takisto aj dva vlastné governance tokeny, konkrétne Bone a Leash.

Shiba má ale takisto aj vlastnú zmenáreň, Shibaswap, ktorá je tradičným AMM (automated market maker) s približnou uzamknutou hodnotou okolo 0.5 miliardy dolárov. A aj keď sa môže zdať, že ide o pomerne vysoké číslo, tak komunita okolo tohto projektu (ktorá si hovorí Shib Army), je v porovnaní s Dogecoinom výrazne menšia. Na Twitteri má Shib Army približne 1.8 milióna followerov, zatiaľ čo na Reddite je toto číslo „len“ 400 000. Počet Shiba Inu peňaženiek je približne 900 000, ak nezahrnieme peňaženky na burzách.  

Ako sa cenovo hýbali tieto projekty?

Nikto nemôže spochybňovať to, že sa najmä týmto dvom projektom v roku 2021 veľmi darilo. Nielenže sa im niekoľkokrát podarilo vytvoriť nové ATH, oba sa dostali na istý čas aj do TOP 10 kryptomien na základe trhovej kapitalizácie. Najvyššia kapitalizácia, na akej sme tento rok Dogecoin videli bola takmer 89 miliárd dolárov, pričom cena za jeden token sa v tom čase hýbala približne na hranici 0.75 doláru. Shiba Inu videla svoje ATH na sume 0.00008 doláru, pričom sa dostala na celkovú trhovú kapitalizáciu až 41 miliárd dolárov.

Dokonca sa v istom bode počas novembra dostala Shiba Inu aj pred Dogecoin v celkovej kapitalizácii. To však ale bolo podmienené tým, ako sa tomuto projektu darilo najmä na začiatku posledného kvartálu, kedy sa podarilo tomuto projektu vystreliť o 400 %, zatiaľ čo Dogecoin stratil v tom istom čase približne  20 % na svojej hodnote. Ak sa ale pozrieme na celoročné pohyby, tak Dogecoinu sa podarilo narásť o viac ako 3 000 % pričom Shiba Inu si polešpila o neuveriteľných 4 000 %.

Aj takéto veľké nárasty môžu prilákať pozornosť nováčikov či neskúsených  investorov. Tí často naletia na rôzne podvody, ktorých je medzi memecoinami viac ako dosť. Aj preto sa im budeme venovať v našej poslednej časti na túto tému. 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences