Pôjdu v roku 2022 regulátori po kryptomenách?

Nájsť trend, o ktorom by sme vedeli povedať, že bude tým najpodstatnejším pre rok 2022 je náročné. V kryptomenovom svete sa stále viac hovorí o Web 3.0, DeFi 2.0, Metaverse či NFT. Avšak za posledných pár dní vyšlo aj niekoľko nie práve pozitívnych správ, ktoré by poukázali na trend, ktorý v roku 2022 asi nechceme vidieť v kryptomenovom svete. Niekoľko regulátorov po svete sa totižto vyjadrilo, že plánujú rôzne zásahy do toho, ako aktuálny kryptomenový svet funguje.

Singapur končí s Bitcoin ATM

Nečakaná správa sa napríklad začala šíriť zo Singapuru, kde museli prevádzkovatelia Bitcoin ATM stiahnuť svoje stroje z obehu. Daenerys & Co., najväčší prevádzkovateľ takýchto strojov v Singapure, už stiahol všetkých 5 strojov z verejných priestranstiev a ohľadom tohto kroku vydal aj oficiálne stanovisko. V ňom sa okrem iného uvádzalo, že takýto krok z pohľadu MAS (Monetary Authority of Singapore) je veľmi prekvapivý a nečakaný.

Rovnaký prístup muselo zaujať aj niekoľko ďalších poskytovateľov takýchto služieb, pričom napríklad spoločnosť Deodi Pte, povedala, že ku odstráneniu prichádza práve kvôli MAS reguláciám. Tie majú zakazovať poskytovanie osobného prístupu ku nákupu digitálnych tokenov na verejných priestranstvách prostredníctvom ATM. Tieto reštrikcie z pohľadu centrálnej banky danej krajiny sú nielen prekvapivé, ale takisto aj nečakané, keďže Singapur dlhodobo patrí ku najvyspelejším kryptomenovým štátom vôbec.

SEC sa bude sústreďovať na reguláciu kryptomenových búrz

O niečo menej „agresívne,“ no o to podstatnejšie, kroky budeme v roku 2022 pravdepodobne sledovať aj zo strany SEC. Tento americký regulátor sa ku kryptomenám vyjadruje čoraz častejšie a množstvo z jeho rozhodnutí má priamy vplyv na obchodovanie kryptomien.

Aktuálne sa má Gary Gensler, predseda SEC, pozerať po možnostiach, ako správne regulovať kryptomenové burzy tak, aby čo najviac ochraňovali záujmy investorov. Gensler rovnako dodal, že určite neplánuje taký krok, aký sme videli v Číne s úplným zákazom obchodovania či ťaženia kryptomien.

Na druhú stranu aj on, aj Jerome Powell, predseda Federal Reserve, zhodnotili, že kryptomenový svet podľa nich potrebuje viac dozoru o čo by sa mali postarať práve nové regulácie. Tie by mali byť smerované najmä na kryptomenové burzy avšak aktuálne nie je jasné, čo konkrétne by mali od daných inštitúcii vyžadovať. To nám s najväčšou pravdepodobnosťou ukážu až najbližšie mesiace.

Bude ťažba kryptomien v Európe zakázaná?

No a regulácii by sme sa mohli dočkať aj v Európe. Tie by ale podľa Erika Thedéena, mali byť výrazne smerované proti Proof-of-Work algoritmom. Thedéen konkrétne navrhuje, aby boli všetky konsenzus mechanizmy, ktoré využívajú práve PoW, v Európe zakázané. Podľa neho by tento zákaz mal napomôcť ku splneniu klimatických dohôd ako napríklad Parížska dohoda.

Sám vraj dokonca vníma problém s ťažbou aj vo svojej rodnej vlasti – Švédsku. Podľa neho sa v danej krajine plytvá rôznymi obnoviteľnými zdrojmi práve na ťažbu kryptomien a myslí si, že čoskoro môže táto situácia dorásť a na národný problém.

Ako však ale ukazuje niekoľko štúdii, Bitcoin je ďaleko od toho, aby z energetického hľadiska predstavoval nejaký problém pre planétu. Aktuálne sa spotreba elektrickej energie na ťažbu najväčšej kryptomeny pohybuje niekde na hranici 120 TWh, čo je približne 0,25% z elektrickej energie, ktorá je stratená kvôli neefektívnej infraštruktúre spojenej s výrobou a presunom elektrickej energie (približne 50 000 TWH). Navyše, 120 TWh je naozaj zanedbateľných v porovnaní s tým, že ročne sa vyprodukuje približne 160 000 TWh. Bitcoin tak ani zďaleka nie je takou hrozbou, za akú ho regulátori či politici považujú.

Regulácie či zákazy budú prichádzať

To ale nič nemení na skutočnosti, že množstvo politikov či regulátorov po celom svete sa pokúsi kryptomeny regulovať. Či príde ku zákazu, aký sme mohli v posledných dňoch vidieť napríklad v Singapure, či minulý rok v Číne, je otázne. Avšak regulácie ako také tu určite budú a je pravdepodobné, že čoskoro budú ovplyvňovať nielen kryptomenovú burzy či zmenárne, ale takisto aj akékoľvek kryptomenové biznisy či startupy.

Rovnako sa určite budú týkať aj investorov do kryptomien alebo predajcov, ktorí ponúkajú možnosť platby prostredníctvom týchto digitálnych aktív. Na zmeny v legislatíve sa určite treba pripraviť, pretože je pravdepodobné, že čoskoro sa budú niektoré z nich týkať aj nás, či už sa nám to páči alebo nie.

Zdroje:

https://blockworks.co, https://cryptopotato.com, https://cointelegraph.com

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences