Nový prieskum spoločnosti JP Morgan prekvapí – ale nemilo

JP Morgan, Goldman Sachs či Mrogan Stanley patria medzi najväčšie investičné banky na svete a preto je pochopiteľné, že sa investori často pozerajú aj na tieto inštitúcie a na trendy, ktoré sa v nich objavujú. Napriek tomu, že bol zväčša prístup týchto bánk ku kryptomenám pomerne negatívny, tak za posledné mesiace mali priniesť pre svojich klientov hneď niekoľko produktov či služieb, ktoré mali potešiť tých, čo kryptomenám holdujú. Zdalo sa tak, že dochádzalo ku zmene sentimentu v ich podaní, čo sa v kryptomenovom svete celkovo bralo ako pozitívnejší znak. Najnovší prieskum banky JP Morgan ale nie úplne príjemne poteší tých, ktorí verili, že tieto inštitúcie už ostanú len bullish.

Americkí inštitucionálni investori nie sú ani zďaleka takí nadšení

Veľmi často sa v tomto bull markete spomína, že za rastom ceny, ktoré sme mohli vidieť od začiatku októbra 2020, boli najmä inštitúcie. Spomínali sa napríklad MicroStrategy, Square, Ark, Guggenheim či množstvo iných, ktorí mali hnať cenu najväčšej kryptomeny (ale aj ostatných) nahor. Nákupy inštitúcii sa stali akýmsi synonymom tohto bull marketu.

Prečítajte si tiež: Centrálne banky Palestíny a Izraelu sa pridávajú do CBDC závodu

Podľa najnovšieho prieskumu investičnej banky JP Morgan to však ale ani zďaleka nemusí byť pravda. Z vyše 3 000 respondentov spomedzi inštitucionálnych investorov sa až viac ako 90 % vyjadrilo, že ich inštitúcie aktuálne neinvestujú do kryptomien. Navyše, takmer 80 % pokračovalo s tým, že si myslia, že k takémuto kroku ani nikdy nepríde.

Čo môže byť ešte viac znepokojujúce pre kryptomenových fanúšikov je fakt, že až 30 % opýtaných súhlasí s Warrenom Buffettom v tom, že kryptomeny sú iba „otrava na potkany,“ pričom ďalších 16 % dodáva, že ide iba o dočasné pobláznenie. Výsledky tohto prieskumu dokonca ešte ukázali, že až 80 % opýtaných si myslí, že podvody v kryptomenách sú extrémne časté, pričom aj kvôli tomu volajú po prísnejších reguláciách.  

Čo je ale extrémne zaujímavé je fakt, že napriek tomu, že takéto názory zastávali vrámci svojich inštitúcii (či už im verili alebo iba reprezentovali presvedčenia svojich zamestnávateľov), tak až viac ako 40 % opýtaných sa vyjadrilo, že vrámci svojho osobného portfólia majú časť majetku v kryptomenách. Táto skutočnosť je prinajmenšom fascinujúca, keďže ako z prieskumu vyplýva, tak drvivá väčšina spoločností nie je veľmi naklonená voči kryptomenám.

Mladí myslia odlišne

Jeden prieskum ale určite dostatočne nereprezentuje názory celej skupiny investorov. Napríklad prieskum spoločnosti Spectrum Group, ktorý bol zameraný na bohatých milenálov ukázal úplne odlišné výsledky.

Až viac ako 50 % opýtaných v danom prieskume potvrdilo, že má v kryptomenách minimálne 25 % svojho portfólia, pričom viac ako 30 % dokonca povedalo, že v týchto aktívach drží až polovicu svojho portfólia. A v tomto prípade nejde o náhodných mileniálov, ktorí investujú zo svojho vreckového, ale o takých, ktorých hodnota majetku presiahla minimálne 1 milión dolárov.

Naopak starší investori s rovnakou mierou bohatstva sú oveľa opatrnejší. Z prieskumu tejto spoločnosti napríklad vyplynulo, že iba jeden z 10 opýtaných, ktorý sa neradí do generácie miléniálov má investované v kryptomenách (aspoň 10 % zo svojho portfólia).

George Walper, prezident spoločnosti Spectrum Group mal pre tento výsledok pomerne jednoduché vysvetlenie:

„Mladší investori do kryptomien investovali skôr, kedy ešte neboli tak známe. Aj napriek tomu, že táto myšlienka bola pomerne nová, tak sa s ňou dokázali jednoduchšie zžiť. Naopak starší investori či boomeri sa snažili hlavne zistiť, či je takéto niečo skutočné, a práve preto teraz staršie generácie zaostávajú čo sa týka pochopenia týchto technológii.“

Takýchto prieskumov sentimentu či trendov a postojov voči kryptomenám je samozrejme stále neúrekom. Každý z nich ale bude veľmi ovplyvnení hlavne tým, v akej fáze kryptomenového cyklu sa bude odohrávať. Zatiaľ čo v marci 2020 bola väčšina inštitúcii presvedčená o tom, že Bitcoin ide na nulu, koncom daného roka sa trhali o to, aby nakúpili Bitcoin už niekoľkonásobne drahšie. Práve preto sú takéto „protichodné“ výsledky z prieskumov absolútne normálne a je viac ako pravdepodobné, že ich bude stále pribúdať.

Zdroje: https://cryptopotato.com/, https://www.reuters.com/ 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences