Nečakané vyjadrenie zo strany Čínskej ľudovej banky – začína vnímať kryptomeny ako investíciu?

Vzťah medzi kryptomenami a Čínou je asi takisto komplikovaný, ako vzťah medzi kryptomenami a bankami. Preto nikoho určite neprekvapí, že vzťah medzi kryptomenami a PBoC (People´s Bank of China – Čínskou ľudovou bankou) bol za posledných pár rokov naozaj veľmi špecifický. Táto inštitúcia sa pred kryptomenami niekoľkokrát poriadne ohradil a takisto priniesla spolu s čínskou vládou niekoľko zákazov, ktoré mali negatívny vplyv na celý kryptomenový svet. Ako sa však zdá, tak týmto časom by mohlo nadobro odzvoniť, keďže najnovšia správa zo strany tejto inštitúcie priniesla nečakaný zvrat v postoji PBoC voči kryptomenám.

Kryptomeny ako investičné aktívu či alternatívna investícia

Li Bo, novozvolený nástupca guvernéra Čínskej ľudovej banky sa iba v nedeľu vyjadril na tému kryptomien tak pozitívne, ako ešte pravdepodobne nikto z tejto inštitúcie. Jeho komentár na kryptomenové témy na Boao Forum prinieslo naozaj nový pohľad na kryptomenový svet zo strany tejto inštitúcie, ktorý je veľmi zaujímavou zmenou.

Myslíme si, že hlavou úlohou pre kryptomeny v budúcnosti je slúžiť ako investičné aktívum alebo alternatívna investícia. Ak by sme sa na ne pozreli práve ako na investičné aktívum, tak veľa štátov vrátane Číny aktuálne skúmajú najlepšie možné cesty ako tento sektor zregulovať.

Takisto ale musíme brať v úvahu špekulatívne investície spojené s týmito aktívami a musíme si byť istý, že tieto typy investícii nemôžu spôsobiť vážny finančný risk. Nateraz to ale znamená, že kým presne nezistíme, aké ďalšie kroky máme spraviť ohľadom regulácii, náš postoj zostane nezmenený od toho momentálneho.“

Aj to odznelo z úst Li Bo počas panelu s názvom „Digital Payment and Digital Currency.“ Ten sa odohral práve počas Boao Forum na tradičnej konferencií Asia Annual Conference 2021 túto nedeľu. Ide pritom o pomerne veľkú udalosť, keďže sa o tejto konferencií, ktorá sa koná tradičné každý rok práve v Boao (provincia Hainan) a nazýva sa aj „Ázijským Davosom.“

Prečítajte si tiež: Ako sa vyvíja názor legendárnych investorov na Bitcoin

Napriek tomu, že pozitívnych vyjadrení bolo hneď niekoľko, tak samozrejme zazneli aj o čosi opatrnejšie názory. Napríklad o stablecoinoch sa hovorilo ako o finančných prostriedkoch, ktoré budú musieť byť regulované oveľa viac, ako samotné kryptomeny. Podľa predstaviteľov PBoC totižto môžu práve stablecoiny ohroziť suverenitu čínskej meny či plánovej digitálnej meny DCEP. Pokiaľ by tak mali spoločnosti či jednotlivci v krajine v pláne vydávať akékoľvek stablecoiny, je viac ako pravdepodobné, že pôjde o mimoriadne komplikovaný proces, ktorý navyše vôbec nemusí dopadnúť dobre.

Zmena v postoji ale aj prepojenie s reálnou ekonomikou

Opatrnejšie vyjadrenia o kryptomenách mal napríklad Zhou Xiaochuan, predchádzajúci prezident PBoC, ktorý debatu o kryptomenách veľmi často spájal s debatou o reálnej ekonomike.

„Čína sa zaujíma najmä o reálnu ekonomiku. Cieľom finančného sveta má byť slúžiť reálnej ekonomike. Aj digitálne meny aj digitálne aktíva by tak mali byť veľmi striktne prepojené s reálnou ekonomikou a takisto jej slúžiť.“

Rovnako sa ale vyjadril, že zatiaľ čo pri digitálnych menách si vie predstaviť jasný úžitok pre reálnu ekonomiku (prostredníctvom transakcií), tak pri digitálnych aktívach si zatiaľ nie je úplne jasný tým, ako by sa im to mohlo podariť.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Aj keď je Zhou Xiaochuan čiastočne skeptický, vyjadrenia zo strany Li Bo sú pozitívne a najmä nečakané. Ako sme už v úvode zmienili, Čína má s kryptomenami veľmi špecifickú históriu a tak bolo určite prekvapením vidieť, že sa jeden z najpodstatnejších predstaviteľov Čínskej ľudovej banky vyjadruje tak pozitívne o kryptomenách a ich budúcnosti.  

Zdroje: https://cointelegraph.com, https://forkast.news, https://www.trustnodes.com, https://beincrypto.com, https://www.cryptoglobe.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences