[Názor] NFT sektor je bublina plná predražených hlúposti, ktorá dopadne rovnako ako ICO sektor

Ešte začiatkom tohto týždňa sme informovali o tom, že Charlie Lee, tvorca kryptomeny Litecoin, si myslí, že NFT sektor je veľmi podobný altcoinom z roku 2013 a ICO z roku 2017. Tvorca jednej z najväčších a najúspešnejších kryptomien tak prirovnáva Non-fungible tokens ku dvom bublinám v kryptomenovom sektore, ktoré sa udiali pri dvoch predošlých bull runoch. Podobností medzi altcoinami z 2013, ICO z 2017 a NFT z roku 2021 je hneď niekoľko, čo potvrdilo najmä posledných pár dní, kedy sa hneď niekoľko z popredných kryptomenových predstaviteľov nechalo vlákať do tohto sektora a spravili v ňom poriadny rozruch. Aj to je iba ďalším signálom, že NFT môže byť aktuálne veľmi nafúknutý.

Jack Dorsey, Changpeng Zhao, Justin Sun a mnoho ďalších

Priam nádherným príkladom toho, ako sa NFT pravdepodobne úplne „utrhlo z reťaze“ je dražba NFT, ktoré predstavuje prvý tweet Jacka Dorseyho. Ten sa rozhodol využiť platformu Valuables na to, aby zo svojho prvého tweetu spravil NFT, ktoré sa aktuálne draží a teší sa extrémnej popularite. No a šokujúco, kde je popularita, možnosť marketingu a bublina, tam je pochopiteľnej aj Justin Sun, zakladateľ Tronu a jedna z hlavných kryptomenových osobností.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Justin Sun aktuálne ponúka za toto NFT viac ako 2 milióny dolárov, pričom je pravdepodobné, že táto cena ešte nie je finálna. Jeho ponuka totižto postupne rástla už zo sumy 500 000 dolárov. Aktuálne sa čaká len na to, či niekto túto ponuku navýši, pričom tak môžu robiť účastníci tejto virtuálnej dražby až do momentu, kým Jack Dorsey danú ponuku neprijme. No a ako poznáme Justina Suna, ktorý bol ochotný minúť 4,5 milióna dolárov za obed s Warrenom Buffettom, cena tohto NFT, ako aj mnohých iných, môže ešte  poriadne vyskočiť.

Do NFT hypu sa nechal zlákať už aj Changpeng Zhao. CEO burzy Binance predal svoj prvý NFT, ktorý opäť predstavoval tweet z roku 2019, twitter účtu známemu ako DarkCryptoLord. Ten za neho zaplatil viac ako 4,3 ETH, čo bolo v čase dražby približne 6 600 dolárov. CZ sa pritom vyjadril, že všetky peniaze získané z tejto dražby pôjdu na charitu.

Zdroj: Twitter

Prečo by za to niekto platil?

No a teraz otázka. Prečo by nikto platil 6 600 dolárov za tweet vo forme NFT? Alebo ešte lepšia otázka, prečo by niekto (konkrétne Justin Sun) chcel zaplatiť viac ako 2 milióny dolárov za prakticky nepoužiteľný tweet? Ide opäť o formu propagácie a marketingu, snahu byť cool alebo len nejaký zvláštny zberateľský fetiš?

Nech už je to akokoľvek, NFT sú aktuálne jednou z najväčších tém kryptomenového sveta, pričom sa im venuje aj množstvo autorov skladieb, spevákov, kapiel či celkovo muzikantov a umelcov. Tí používajú NFT na predaj svojich diel, čo dáva určite väčší zmysel, ako predaj tweetu. Napríklad DJ 3LAU, predal svoj album vo forme NFT za 11 miliónov dolárov. To samozrejme dáva zmysel a je možnou cestou do budúcnosti pre NFT.

Prečítajte si tiež: John McAfee je obvinený z trhovej manipulácie, podporovania pump and dump skupín a podvodov!

Čo však nedáva zmysel a javí sa ako absolútna pochabosť, mánia či bublina, je snaha pretočiť všetko na NFT a predať to. Ako už upozornil aj Charlie Lee, tak NFT majú veľmi veľa podobností s predošlými bublinami v kryptomenovom svete a tak treba byť pri nich veľmi opatrný. To potvrdzujú aj extrémne vysoké sumy, ktoré sú ponúkané za prakticky nepoužiteľné tweety iba preto, že sú vo forme NFT.

10 000 % za pár dní

Pokiaľ si však stále myslíte, že NFT sektor je úplne v poriadku a takýto rast je prirodzený, tak projekt Non-fundible Yearn (NFY) by vás mal vyviesť z omylu. Práve NFY je nádherným príkladom toho, prečo má kryptomenový sektor pred sebou ešte poriadnu cestu. Akonáhle môže totižto platforma, ktorá spája DeFi a NFT, koncepty, o ktorých môžeme bez problémov tvrdiť, že sú nepreskúšané, zarobiť viac ako 10 000 % za 7 dní, tak niečo nie je v poriadku.

Už len samotný fakt, že NFT a DeFi sa prepojili pod záštitou projektu ako NFY, ktorý sľubuje možnosti stakingu prostredníctvom vlastnenia NFT, je čiastočne pofiderný. Za daný staking rôznych NFTs tak môže človek získavať NFY tokeny. Koncept, ktorý má byť revolučný alebo nadčasový tým, že má spájať výhody NFT a výhody DeFi, však môže byť viac ako zbytočný. Ako NFT, tak aj DeFi, sú totižto aktuálne veľmi spájané s ošiaľom a bublinami a tak si treba počkať na to, ako sa im bude dariť po svojom boome v období, kedy Bitcoin bude v bear markete.

Aj v rokoch 2013 či 2017 si totižto nikto nevedel predstaviť budúcnosť bez „revolučných“ myšlienok altcoinov na všetko či ICO, avšak ako ukázal čas, tak iba minimum z vtedajších altcoinov či ICO skutočne prežilo. No a pokiaľ ide o Non-fungible tokeny a decentralizované financie, oba sektory potrebujú hlavne vychladnúť po veľkom boome, aby ukázali, či majú skutočne dostatočne veľkú infraštruktúru, podporu komunity a adopciu na to, aby nielen ostali v kryptomenovom svete, ale takisto aby sa prebojovali aj do finančného sektora so skutočným využitím.

Je totižto jedna vec predať svoj tweet len tak zo srandy za obrovské sumy ako NFT v čase, kedy sa očakáva obrovský rast celého kryptomenového sveta a kedy práve sektory ako NFT a DeFi úplne žiaria. Ale druhá vec bude dokázať, že takéto NFT skutočne má nejakú hodnotu či využitie. No a pokiaľ by ste sa opýtali mňa, tak drvivá väčšina z nich nemá ani jedno, ani druhé. Práve preto treba byť extrémne opatrný, keďže začína byť množstvo ľudí veľmi nenásytných v spojení s týmto svetom.

Zdroje: https://dailyhodl.com/, https://cryptopotato.com/, https://beincrypto.com/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences