Navštívili sme blockchainovú konferenciu Chaincamp

Pred niekoľkými týždňami sme sa boli s časťou Kryptotrejder tímu pozrieť na blockchainovú konferenciu Chaincamp, ktorá sa konala v českej Ostrave. Webové stránky nám sľubovali deň plný zaujímavých prednášok a musíme povedať, že sme boli naozaj nadšení. Podarilo sa nám vidieť väčšinu z nich a okrem cenných informácií sme si určite odniesli aj množstvo skvelých zážitkov. Na Slovensku a v Česku sa v odvetví kryptomien pracuje na kvalitných riešeniach a môžeme sa pochváliť viacerými odborníkmi. Akcia bola nabitá výbornou atmosférou a ponúkla aj možnosti nadväzovania zaujímavých kontaktov. Tie bolo navyše možné rozvíjať aj počas menej oficiálnej afterparty, kde komunita ukázala, že krypto nadšenci sa vedia zabávať aj inak, ako doma nad grafom Bitcoinu. 

 

Tímu organizátorov Chaincampu nie je veľmi čo vytknúť a bolo vidieť, že sa snažili o vytvorenie podujatia s jasnými cieľmi - vzdelávanie, networking a dobrá nálada, čo sa im určite podarilo. Za nás by sme do budúcna privítali dlhšie prednášky a radi by sme sa pozreli aj na prednášajúcich hostí zo zahraničia.

 

Hlavným organizátorom tejto konferencie je Martin Kuchař a nám sa podarilo položiť mu zopár otázok. Poďme sa pozrieť na to, ako hodnotí celú akciu a čo pre nás pripravujú do budúcna.

 

Ako by si zhodnotil celú konferenciu a čím bol podľa teba tento ročník výnimočný?

 

To najdôležitejšie, čo si myslím, že sa nám podarilo je, že za rok a pol sme akciu dostali na 2,5-násobok návštevnosti oproti minulému ročníku, čiže medziročný rast je približne 230%. Hlavné je to, že ohlasy a odpovede na otázku ako sa to všetkým páčilo, sa v princípe zhodujú a ako návštevníci, tak aj prednášajúci a partneri s nami komunikovali, že to bolo pekné, že sa im to páčilo a že sa tešia na ďalší ročník.

 

Bodov k tomu čo nefungovalo, alebo sa im nepáčilo, bolo iba zopár, čo je pre mňa znamením toho, že sme svoju prácu asi urobili dobre. Hlavne zafungovalo to, čo sme chceli a na čo sme dbali a to je, aby si akciu návštevníci užili, aby tam mali komfort, zábavu, pohodu a dobrú náladu. To všetko samozrejme v priebehu celého dňa.

 

Aby som to teda zhrnul, nie len za mňa, ale aj za celý tím, s ktorým sa o tom bavíme, celú akciu hodnotíme naozaj kladne. Máme však aj množstvo tipov na to, čo zlepšiť, urobiť lepšie a zmeniť, aby mohla byť táto akcia o rok opäť o niečo ďalej. Ani zďaleka si nemyslím, že sme sa už dostali na nejaký pomyselný vrchol toho, čo môžeme dokázať.

 

Mal si možnosť sledovať aj jednotlivé prednášky? Ak áno, ktorá sa ti najviac páčila a prečo?

 

Bohužiaľ prednášku som nevidel ani jednu a celkovo som v sále sedel asi 10 minút a medzitým som skôr lietal a zariaďoval veci. Aj keď som si už v sále sadol, aby som si niečo vypočul, tak som nebol schopný sústrediť sa na danú prednášku, pretože moje myšlienky smerovali skôr k tomu, čo treba ešte vybaviť.

 

Aktuálne však začínajú vychádzať záznamy a na tie sa určite pozriem. Nedá sa povedať, že by som sa na niektorú tešil viac ako na iné, pretože už pri zostavovaní plánu prednášok a debatách s prednášajúcimi sme sa snažili, aby to bolo dostatočne zaujímavé, aby sa obsah dopĺňal a aby celá konferencia obsahovo gradovala.  Verím, že sa nám to podarilo a preto si určite pozriem všetky. Veľmi sa na to teším. Ak by som ale musel vybrať nejakú konkrétnu, tak to budú dve panelové diskusie. Tieto debatné formáty s veľkým priestorom pre otázky od divákov mám naozaj veľmi rád a boli tam super ľudia.

 

Prečo práve v Ostrave?

 

Už keď som vymýšľal prvý ročník, tak som uvažoval smerom, že chcem priniesť akciu priamo do Ostravy. Mimo Prahu, mimo miest, kde ich pre pandémiou bolo veľa. Všetci z Ostravy vždy jazdíme do Prahy, tak aby sa pre zmenu prišli ľudia pozrieť sem. Chceme, aby videli, že Ostrava už nie je iba banícke mesto, že tu nie je nič „špinavé“, že to nie je špinavá diera a že to tu naozaj žije. V priestoroch Vysokej školy báňskej je to na úrovni a dôvodom, prečo mám Ostravu rád je to, že som tu 25 rokov žil a v podstate tu fungujem dodnes, aj keď žijem trochu mimo, kúsok od Ostravy. V podstate som chcel ukázať, že aj mimo Prahu sa dejú zaujímavé akcie, kde sa schádzajú zaujímaví ľudia, ktorí aspoň trochu zmenili prostredie.

 

Navštívili Chaincamp aj ľudia zo zahraničia? Z akých krajín?

 

Zatiaľ som si po tejto stránke nerobil žiadny extra prieskum, ale viem, že som sa tam bavil s ľuďmi zo Slovenska (tých veľmi neberiem ako zahraničie) a boli tam aj hostia z Nemecka a Rakúska.

Dá sa konferencia užiť aj z pozície hlavného organizátora?

 

Na to už som v podstate odpovedal pri otázke či som videl prednášky. Takže áno, ale určite nie z toho istého hľadiska, ako si ju užíva bežný návštevník. Stále som tam lietal, zariaďoval rôzne drobnosti, ktoré vyplávali na povrch a museli sme ich riešiť. Po celý tento čas som však vnímal, že ľudia sa bavia, smejú, mohli sa občerstviť a posedieť si vonku na slnku v amfiteátri. To ma naozaj napĺňalo,  lebo sme na tento feeling dávali veľký dôraz.

 

Jedným z cieľov celej konferencie je, aby sa ľudia takto bavili, cítili dobre a aby si na konci dňa povedali wau, odnášam si hromadu cenných informácií a celý tento deň som si užil. Verím, že sú tiež radi, že vypadli od monitora a stretli množstvo zaujímavých ľudí face-to-face.

 

Osobne som akciu veľmi užil a najviac asi až na after-after-party (pozn. autora, áno boli tam dve), kde už som bol v pozícii, že sa ma nikto na nič nepýtal a nikto nič nechcel a ja som sa mohol baviť s ľuďmi.

 

Koľko ľudí sa podieľalo na organizácii konferencie?

 

Ak by som počítal naozaj všetkých ľudí, ktorí v tom boli zainteresovaní či už kratšie, alebo dlhšie a hlavne aj v samotný deň eventu, tak je nás 20.  Pár pomyselných rúk a nôh nám však chýbalo a boli tam nejaké drobné problémy. Napríklad vo workshopových sálach sme mali problémy s technikou, ktoré som musel riešiť ja, alebo pracovníci vysokej školy. Na tom musíme do budúcna určite zapracovať a keď bude niekto z prednášajúcich niekoho potrebovať, tak aby ho mal k dispozícii.

 

Môžeme sa tešiť aj na ďalší ročník? Chystáte nejaké zaujímavé novinky, ktoré môžeš prezradiť?

 

Áno, Chaincamp 2022 určite bude (klopem na drevo) ak nepríde nejaká šialená zombie apokalypsa, alebo niečo podobné. Bude opäť v septembri a bude to pravdepodobne prvý víkend. Je to dobrý dátum po prázdninách, kedy sa už ľudia vrátili z dovoleniek a kým sa stihnú vrátiť do pracovného nasadenia, tak si dáme hneď konferenciu, aby sme si zároveň trochu pretiahli vibe s nádychom leta.

 

Pri novinkách pre ďalší ročník, ktoré by som mohol prezradiť - všetko je to aktuálne dosť čerstvé, máme pár týždňov po konferencii, ale na plánoch rád začínam pracovať čo najrýchlejšie po akcii, kým to máme všetci ešte živé a máme v hlave predstavu toho, ako to vyzerá priamo počas akcie. Nehovorím, že je to definitívne, ale pre ďalší ročník by sme chceli umožniť, aby na akciu mohlo prísť viac ľudí, ktorí sa na ňu tento rok nedostali.

 

V týchto priestoroch sme dosiahli maximálnu možnú kapacitu bez toho, aby sme ju museli rozdeľovať do viacerých prednáškových budov. Kontaktovalo ma množstvo ľudí, ktorí sa pýtali na lístky a mňa mrzelo, že som pre nich nemal kladnú odpoveď. Preto premýšľame, ako to urobiť tak, aby sa na konferenciu dostalo viac ľudí a súčasne je pre nás absolútne kritické, aby sme zachovali tento formát, pri ktorom je akcia príjemná, otvorená a že ľudia môžu prísť podebatovať, networkovať, bude tam párty, dobré jedlo, pitie...

 

Záleží nám na tom, aby sa zachovala dobrá nálada Chaincampu, aby to bolo ešte viac otvorené, priateľské a uvoľnené. S rastúcim počtom ľudí je náročnejšie naplniť tieto požiadavky, ale máme plán, aby sa nám to podarilo. Väčšina vstupeniek bude opäť uvoľnená úplne zdarma (to považujeme za štandard Chaincampu) a ľudia so záujmom o kryptomeny tak môžu prísť a vidieť, že komunita okolo kryptomien sú priateľskí ľudia, ktorí radi pomôžu a poradia.

 

Novinky v skratke - umožniť vyššiu návštevnosť a súčasne zachovať pohodu Chaincampu aspoň na takej úrovni, aká bola tento rok. To je pre nás najväčšia výzva a najdôležitejšia úloha pre budúci rok. Uvidíme, ako sa nám to podarí. Aktuálne je všetko celkom čerstvé, ale predpokladáme, že približne do mesiaca by sme mohli predstaviť nový koncept a prezradiť ľudom bližšie, na čo sa môžu tešiť a aký dátum si môžu uložiť do kalendára pre ďalší ročník. Tešíme sa na to!

 

Budem rád, ak sa po zverejnení dátumu začnú ozývať ľudia, ktorí  si budú chcieť rezervovať lístky, aby im Chaincamp neušiel. Urobí mi to radosť a nabije nás to optimizmom, vďaka ktorému sa nám bude určite lepšie pracovať.

 

---------------------------------

 

Martinovi a celému Chaincamp tímu ďakujeme za výborne zvládnutú akciu a odpovede na naše otázky. S našou účasťou určite môžu počítať aj pre ďalší ročník a veríme, že ak sa zaujímate o blockchain a kryptomeny, určite by ste mali prísť aj vy. Podrobnejšie informácie nájdete na ich webe chaincamp.cz .

 

 

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences