Najdrahšie NFT bolo predané zberateľovi – zaplatil zaň takmer 70 miliónov dolárov

Ako ste si určite všimli, články o NFT v posledných dňoch výrazne pribúdajú. Je to najmä kvôli tomu, že tento sektor sa začína v kryptomenovom svete tešiť extrémnej obľube, pričom sa mu dostáva mnoho pozornosti aj zo strany rôznych svetoznámych umelcov či športovcov. Tí sa snažia na ošiale spojenom s NFT zviesť rovnako, ako mnohé kryptomenové osobnosti. Táto mánia sa dostala až do takého štádia, že anonymný zberateľ bol ochotný kúpiť NFT za viac ako 69 miliónov dolárov.

Justin Sun tesne prehral

Justin Sun, zakladateľ kryptomeny Tron a pravdepodobne aj jedna z najvýraznejších kryptomenových postáv, bol veľmi blízko k tomu, aby si zakúpil NFT od digitálneho umelca Beepleho. Ten predával svoj kúsok s názvom EVERYDAYSDAYS: THE FIRST 5000 DAYS prostredníctvom aukčného domu Christie´s. Ponuka Justina Suna sa dostala až na neuveriteľných 69 miliónov dolárov, z ktorých sa malo priamo umelcovi dostať približne 60 miliónov dolárov a zvyšok mal ísť práve aukčnému domu.

Prečítajte si tiež: FUD okolo Binance – čo ho spôsobilo?

Napriek tomu, že to veľmi dlho vyzeralo, že sa tohto NFT zmocní práve Justin Sun, tak iba niekoľko sekúnd pred koncom, prišla ponuka o 250 000 dolárov vyššia, ako tá Sunova. Ten sa prostredníctvom svojho Twitteru ešte vyjadril, že sa pokúsil ku koncu navýšiť svoju ponuku na 70 miliónov dolárov, avšak tá nebola spracovaná.

Aj preto sa následne Justin Sun pokúsil spromovať seba a svoje produkty spôsobom, ktorý je jemu veľmi podobný. Na jeho Twitteri sa totižto našla ponuka, v ktorej hovorí, že sa aukčný dom Christie´s môže na neho kedykoľvek obrátiť v prípade, ak by chceli pomôcť s implementovaním blockchain technológie do svojho systému.

Beeple tak predal svoje NFT za približne 69,3 milióna dolárov (42329.453 ETH), pričom nielenže ide o najdrahšie NFT v histórii, ale takisto ide o tretí najdrahší kúsok umenia, ktorý bol predaný žijúcim autorom. Oznámenie na Twitteri Christie´s o novom majiteľovi znelo nasledovne:

„ChrisitiesInc s potešením oznamuje, že Metakovan, zakladateľ Metapurse, najväčšieho NFT fondu na svete, dal najvyššiu ponuku na Beepleho THE FRIST 5 000 DAYS.“

Kto ale Justina porazil?

Ako odznelo aj priamo v tweete spoločnosti Christie´s, tak novým majiteľom tohto umeleckého diela je Metakovan. Ide o zakladateľa a takisto hlavného investora do NFT fondu s názvom Metapurse, ktorého identita nie je známa. V NFT svete sa však nachádza už nejaký čas, pričom vlastní hneď niekoľko zaujímavých NFT diel.

Hlavným cieľom Metapurse fondu je najmä hľadanie a kupovanie tých najvzácnejších a najunikátnejších NFT, aké tento sektor vyprodukuje. No a keďže je Beeple jeden z najuznávanejších a najsledovanejších umelcov v digitálnom svete, tak nie je žiadnym prekvapení, že sa jeho dielo dostalo práve do hľadáčika Metapurse.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Čo však prekvapujúce je, je cena za tento kúsok. Až takmer 70 miliónov dolárov sa zdá byť extrémne nadhodnotené. Beeple má na to však iný pohľad. V interview pre CNBC sa vyjadril, že NFT má obrovský potenciál a že je tento sektor ešte absolútne nepreskúmaný. Podľa neho môžu byť v budúcnosti NFT používané aj na overenie diplomov či certifikátov, na predaj lístkov na koncert, či na preukázanie vlastníctva čohokoľvek iného.

Pridáva sa aj ďalšia športová hviezda

Patrick Mahomes je pravdepodobne jedným z najsledovanejších hráčov amerického futbalu na planéte. Hviezda tímu Kansas City Chiefs síce nepomohla pred niekoľkými týždňami ku výhre Super Bowlu, ale zdá sa, že si ide vytvoriť “vlastné múzeum.”

To má byť v digitálnej forme a hlavnú úlohu v ňom majú hrať NFT. „Museum of Mahomes“ má byť spustené už budúci týždeň a počiatočné sumy rôznych diel sa budú hýbať od 2 500 do 15 000 dolárov. Na začiatku sa majú predávať tri rôzne diela, ktoré majú predstavovať podstatné momenty v Mahomesovej kariére, pričom ku aukcii príde v stredu večer a bude sa pochopiteľne odohrávať online.

Podľa Mahomesa bol vstup do NFT sveta absolútne logický a sám chce, aby sa udial čo najrýchlejšie. Rovnako sa aj vyjadril, že časť zo sumy, ktorá sa za jeho kolekciu vyzbiera, bude darovaná na rôzne charitatívne účely, či vytvorenia športovísk. Aj takýmto spôsobom sa tak dá prostredníctvom NFT nielen obohatiť, ale takisto aj podporovať charitu či štedré úmysly. Veľmi podobne sa pritom zachovali aj Jack Dorsey či Changpeng Zhao, ktorí vyzbierané peniaze zo svojich NFT dali na charitu.

Zdroje: https://www.forbes.com/, https://cryptopotato.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences