Na Cardano prichádzajú smart kontrakty – vieme presný dátum

Za týmto populárnym blockchainom a projektom stojí Charles Hoskinson, ktorý je zároveň aj jedným zo spoluzakladateľov Etherea. Nie je preto zvláštne, že práve tejto sieti sa Cardano snaží konkurovať a medzi ich hlavné výhody by mala patriť efektivita, bezpečnosť a väčšia miera škálovateľnosti. Mnoho používateľov a odborníkov však označovalo za posledný chýbajúci dielik skladačky tejto siete podporu smart kontraktov. Tie sú dôležité najmä pre decentralizované financie, čo je trh, z ktorého si chce určite ukrojiť aj Cardano. Spustili preto sériu aktualizácií siete pod názvom Alonzo a konečne sa blíži aj fáza, ktorá prinesie podporu smart kontraktov.

Cardano prináša verejný testnet Alonzo Purple, ktorý podporuje smart kontrakty

Spoločnosť postupuje na ceste za podporou smart kontraktov naozaj míľovými krokmi a výrazne pokročila už poslednou aktualizáciou siete s označením Alonzo White. Tá bola prostredníctvom hard forku vydaná minulý mesiac a podľa dostupných informácií funguje bezproblémovo. Aj vďaka tomu mohli začať pracovať na ďalšej fáze pod názvom Alonzo Purple, ktorá prinesie vytúžené smart kontrakty.

Alonzo Purple už bola spustená na verejnom testnete, kde sa už začal aj proces registrácie používateľov. Prostredníctvom siete Twitter to oznámila spoločnosť Input Output Hong Kong (IOHK), ktorá stojí za vývojárskou časťou projektu. Developer projektu informoval, že budú využívať rovnakých testerov, ako pri fáze White a Blue. IOHK sprístupnila testnet každému, kto má záujem podieľať sa na rozvoji tohto blockchainu.

Na ceste k smart kontraktom – vieme dokonca aj presný dátum

Smart kontrakty predstavujú pre Cardano konečný cieľ aktuálnej inovácie siete s názvom Alonzo. Z Cardana by to malo urobiť hlavného rivala siete Ethereum a rovnako aj silného hráča v odvetví decentralizovaných financií (DeFi). Pri enormne rastúcich objemoch prostriedkov, ktoré sa v tomto odvetví kumulujú, sa jedná o veľmi dôležitý krok. Cardano už vydalo aj vlastný konektor pre integráciu decentralizovaných aplikácií (DApps), ktorý vývojárom umožní vývoj riešení priamo na ich sieti.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Vývojári Cardana predstavili svoj ambiciózny plán na spustenie smart kontraktov v septembri, no mnoho skeptikov tvrdilo, že to nie je za tak krátku dobu možné. Zdá sa, že ich všetkých prekvapia a zástupca IOHK Nigel Hemsley v zverejnenom videu oznámil dátum spustenia na 12. septembra. Používatelia si v súčasnosti môžu na Prediction markete dokonca staviť na to, či sa vývojárom podarí spustiť smart kontrakty do 1. októbra. Podľa tímu projektu je všetko na najlepšej ceste, avšak poznamenali, že majú pred sebou ešte množstvo práce.

Komunita projektu sa teší a pozitívne reaguje aj cena ADA

Jedna z najvernejších komunít v kryptomenovom sektore má teraz skutočne dôvod na radosť. Podporu obľúbenému blockchainu vyjadrujú určite aj faktom, že pred spustením podpory smart kontraktov je až 70% celkového objemu Cardana (ADA) stakovaný. Značí to, že investori projektu aj naďalej plne dôverujú a snažia sa nahromadiť čo najviac ADA. Cena tejto kryptomeny je z dlhodobého hľadiska pomerne stabilná a jej pohyby sú väčšinou spôsobené najmä relevantnými správami, alebo sú v súlade s celkovým trendom na trhu.

Prečítajte si tiež: Súd nariadil Binance, aby pátrali po údajných hackeroch

Cena Cardana samozrejme pozitívne zareagovala aj na zverejnenie týchto noviniek a po takmer 3 mesiacoch sa opäť dostala nad hladinu 2 dolárov. V čase písania článku sa obchoduje za 2,13 dolára. Jedná sa o veľmi dôležitý pohyb, nakoľko Cardano v súčasnosti súperí o tretiu priečku medzi kryptomenami z pohľadu celkovej trhovej kapitalizácie. Jej najväčšími konkurentami v tomto smere je Binance Coin (BNB) a stablecoin Tether (USDT). Zaslúži si podľa vás Cardano toto tretie miesto viac, ako obe spomínané kryptomeny?

Zdroje: bitcoinist.com, coindesk.com, dailyhodl.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences