Mastercard kúpil kryptospoločnosť CipherTrace – Visa bude skúšať Bitcoin platby v Brazílii

Spoločnosti ako Mastercard a Visa sa vôbec netaja tým, že sa snažia pomaly, ale isto, začleniť do kryptomenového sveta. Samozrejme, že to nerobia príliš okato alebo nejako extrémne vo veľkom, pretože aj pre tieto spoločnosti je to zatiaľ krok do neznáma. Na druhú stranu ale vyjadrenia popredných predstaviteľov týchto spoločností za posledné mesiace jasne naznačujú, že si v daných spoločnostiach uvedomujú, že kryptomenový svet nikam nejde a preto by bolo ideálne byť jeho súčasťou, o čo sa aktuálne Mastercard pokúsil kúpou kryptomenovej spoločnosti. Novinky nám ale tento týždeň prišli aj od spoločnosti Visa a tak sa v krátkosti pozrieme aj na ne.

Mastercard chce mať prehľad

Podľa informácii zverejnených priamo na stránke Mastercardu, sa táto spoločnosť dohodla so spoločnosťou CipherTrace na tom, že príde ku odkúpeniu tohto kryptomenového startupu za zatiaľ nezverejnenú čiastku. K oficiálnemu oznámeniu tejto správy malo dôjsť ku dohode iba včera večer.

CipherTrace je kryptomenovým startupom zameraným na bezpečnosť v kryptomenovom svete. Rovnako je úlohou tejto spoločnosti aj trackovanie a odhaľovanie podvodných transakcií, či vyhľadávanie rôznych informácii o transakciách, adresách či praktikách, ktoré sa chcú vyhnúť AML (anti-money laundering) pravidlám.

Prečítajte si tiež: V Salvádore už Bitcoinom zaplatíte v McDonalde, Starbuckse či Pizza Hute

Celkovo tak Mastercard získa touto kúpou nielen skúsenú bezpečnostnú spoločnosť z kryptomenového sveta a blockchain technológie, ale takisto jej CipherTrace pomôže aj s poskytovaním transparentnosti a bezpečnosti pre klientov vrámci kryptomenového sveta. Ruka v ruke s bezpečnosťou klientov ide takisto aj fakt, že bude Mastercard určite vyzerať lepšie aj v očiach regulátorov, keďže bude mať na pomoc pri riešení bezpečnostných otázok práve spoločnosť CipherTrace.

To si uvedomujú aj v Mastercard, keďže sa šéf oddelenia kyber bezpečnosti pre Mastercard, Ajay Bhalla vyjadril, že CipherTrace bude stavať na skúsenostiach a systémoch, ktoré má Mastercard vybudované. Tým majú obe spoločnosti zaistiť bezpečnosť svojich systémov v kryptomenovom svete a zabrániť možným hackerským útokom.

„Digitálne aktíva majú potenciál na zmenu v obchodovaní, od dennodenných jednoduchých obchodných transakcií až po transformáciu celých ekonomík, ktoré môžu byť efektívnejšie a inkluzívnejšie. So zrýchľujúcim sa rastom celého ekosystému digitálnych aktív ale taktiež prichádza aj potreba pre bezpečnosť a dôveryhodnosť. Preto je našim cieľom stavať na skúsenostiach Mastercardu a CipherTrace a doručiť práve toto.“

Prostredníctvom CipherTrace bude mať Mastercard možnosť na monitorovanie podozrivých či podvodných transakcií pri takmer 7 000 kryptomenách. To je umožnené na základe kvantá dát, ktoré má práve táto blockchain spoločnosť k dispozícii.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

S rozhodnutí začať spolupracovať so spoločnosťou Mastercard je evidentne spokojný aj CEO spoločnosti CipherTrace, Dave Jevans. Ten sa napríklad na svojom LinkedIne vyjadril, že je hrdý, že k tomuto kroku došlo. Taktiež povedal, že tento krok prinesie legitímnosť kryptomien a digitálnych aktív a umožní sprostredkovať služby CipherTrace pre viac ako 20 000 bánk, kryptomenových spoločností či vlád po celom svete.

Nezaháľa ani Visa

Už sme si asi zvykli, že pokiaľ príde nejaká správa od spoločnosti Mastercard, musí byť vydaná aj nejaká správa od spoločnosti Visa, keďže tieto dve firmy predstavujú extrémnu konkurenciu. Tento týždeň ale vyšla prvá správa práve od spoločnosti Visa, ktorá zverejnila, že bude v Brazílii testovať implementáciu platieb prostredníctvom kryptomien na čele s Bitcoinom. Podľa vyjadrení predstaviteľov tejto spoločnosti, by malo dôjsť ku testovaniu platieb prostredníctvom Bitcoinu v Brazílii už čoskoro.

Zatiaľ by sa tak ale malo stať iba v Brazílii, pričom nie je jasné kedy presne by k tomuto kroku vôbec malo dôjsť, keďže nebol ku nemu zverejnený žiadny časový plán. Isté je zatiaľ iba to, že sa v Južnej Amerike Visa snaží skúšať funkčnosť, užívateľnosť či implementovateľnosť kryptomien hneď na niekoľkých frontoch.

Visa má napríklad pracovať so spoločnosťami ako Zro Bank, Alterbank či Rippio na vytvorení novej kryptomenovej karty. Takisto sa má pozerať aj na rôzne B2B (business-to-business) služby spojené s blockchainom, pričom má dokonca pracovať aj na vytvorení svojich vlastných riešení v tomto sektore. Tie by mohli poskytovať spoločnosťami možnosti na to, aby medzi sebou fungovali iba za pomoci smart kontraktov, čím by sa napríklad zvýšila transparentnosť medzi dodávateľmi a poskytovateľmi služieb.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://finbold.com/, https://cryptopotato.com/, https://beincrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences