Kryptomenový podvodník dostal pokutu vo výške 572 miliónov dolárov – jeho identita ale nie je známa

Všetci vieme, že kryptomenový svet je žiaľ stále plný podvodníkov. To sa určite nezmení ani v najbližšom čase, pretože kryptomeny otvorili nové možnosti, ako sa podvodníci môžu zamaskovať zo projekty, ktoré či už ponúkajú finančné služby, majú predstavovať reálny produkt alebo majú byť iba malými startupmi, ktoré majú smelé plány a potrebujú financie. Automaticky to ale neznamená, že všetky kryptomeny či digitálne aktíva sú podvody. Určite nie. To sa ale nedá povedať o dnešnom prípade, ktorý bol od samého začiatku podvodom a klasickou Ponzi schémou. Problémy spojené s týmto podvodom ale nekončia.

Pokuta viac ako pol miliardy dolárov

Podľa najnovších vyhlásení CFTC (Commodities and Futures Trading Commission) sa súd v New Yorku rozhodol udeliť pokutu 572 miliónov dolárov Benjaminovi Reynoldsovi, ktorý mal viesť podvodnú schému spojenú s kryptomenami ešte v roku 2017. Daná pokuta má byť rozdelená na 143 miliónov dolárov ako prinavrátenie financií poškodeným klientom, a zvyšných 429 miliónov dolárov má byť „občiansky peňažní trest.“

Prečítajte si tiež: Čo sú to ETF a ako ovplyvnia kryptomeny?

Na základe vyšetrovania a zistení CFTC, sa v roku 2017 od mája do októbra Benjamin Reynolds a jeho spoločnosť Control-Finance Ltd vydávali za obchodnú Bitcoin spoločnosť, ktorá mala nielenže spravovať kryptomeny pre svojich klientov, ale takisto ich aj zhodnocovať.

Za svoju krátku existenciu sa mu podarilo získať viac ako 22 190 BTC od svojich klientov (niektoré zdroje hovoria dokonca o 22 890 BTC), ktoré mali v tom čase predstavovať približne hodnotu 143 miliónov dolárov (prvá časť pokuty tak pôjde na pokrytie financií poškodených). V čase písania článku je však hodnota týchto financií viac ako 1,3 miliardy dolárov, čo jasne naznačuje, že aj keby Benjamin Reynolds všetky pokuty vyplatil, tak z celého prípadu vyšiel veľmi dobre.

Kto je Benjamin Reynolds?

Aj napriek tomu, že poškodení z daného prípadu by sa aktuálne mali mať právo tešiť z verdiktu súdu, skutočnosť môže byť diametrálne odlišná. Nikto totižto nevie, kde Benjamin Reynolds je alebo či dokonca vôbec existuje. Na žiadnom zo súdnych pojednávaní sa totižto neobjavil a nikdy nedošlo ani ku priamej konfrontácii úradmi s týmto človekom.

Karl Joonatan Mets (vľavo) a Benjamin Reynolds (vpravo), Zdroj: behindmlm.com

Podľa niektorých ide o pseudonym, podľa iných bola verejná postava v podobe Mr.Reynoldsa, ktorý vystupoval ako predstaviteľ tohto podvodu, iba zaplateným hercom. Niektorí si ale myslia, že by to mohol byť standup komik a hráč pokru Karl Joonatan Mets z Estónska, ktorý sa má na danú postavu veľmi podobať. Všetko sú však zatiaľ iba špekulácie a preto nie je jasné, kedy a či vôbec príde ku zaplateniu danej pokuty.

Niekoľko veľkých red flags

V roku 2017 bolo takýchto podvodov hneď niekoľko. Spoločností, ktoré sa skrývali za „custodial“ služby alebo za rôzne obchodné startupy či projekty, bolo extrémne veľa. Aj tento prípade ale potvrdil, že sedliacky rozum, trochu prieskumu a taktiež čiastočná opatrnosť by pomohli jasne poukázať na to, že do takéhoto projektu sa neoplatí investovať. Viac ako 1 000 poškodených (približne 169 práve z USA) totižto mohlo vidieť hneď niekoľko red flags.

Veľkým prvým varovným prstom bola krátka prítomnosť na trhu. Málo skúseností a rovnako aj nedostatok možností na overenie si členov tímu či celkovo projektu nie sú nikdy dobrým začiatkom. Spoločnosť sa taktiež vyjadrovala často o skúsených obchodníkoch či expertoch na obchodovanie, avšak história ich obchodov, skúsenosti či profily neboli dohľadateľné.  

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Ďalší problém už klasicky predstavujú sľubované odmeny či „garantované“ výnosy. Aj v prípade Control-Finance sa hovorilo o garantovanom mesačnom výnose medzi 1,5 % až 45%. To samo o sebe vždy predznačuje podvod, pretože nikto nikdy nemôže na žiadnom finančnom trhu nič garantovať.

No a aby sme mali checklist toho, čo má klasický kryptomenový podvod spĺňať úplne kompletný, tak samozrejme ani v tomto prípade nechýbali referrals či rôzne affiliate možnosti, ktoré klientom pomáhali do tohto podvodu nevedomky zapojiť ďalších ľudí.  Tým nechcem povedať, že všetky MLM sú podvody alebo že affiliate služby sú zlé, avšak v kryptomenovom svete sa  príliš často stáva, že pri zaujímavých affiliate odmenách ľudia vidia zisk iba z nich a prestanú sa sústrediť na to, čo má biznis reálne ponúkať a ako im má reálne zhodnocovať peniaze.

Aj v tomto prípade sa tak dalo predísť tomu, aby ľudia naleteli na daný podvod a prišli tak o peniaze, ktoré by sa im za ten čas samé veľmi zaujímavo zhodnotili. Platí tak, že si treba dávať veľký pozor ako so svojimi financiami v kryptomenách zaobchádzate a komu ich posielate (ideálne nikomu).

Zdroje: https://decrypt.co/, https://www.theblockcrypto.com/, https://cryptopotato.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences