Google zakázal nebezpečné krypto aplikácie: Nemáte ich v telefóne aj vy?

Odhaduje sa, že na platforme Google Play Store by mohlo byť až 120 kryptomenových aplikácií, ktoré môžeme považovať za podvodné a nebezpečné pre používateľov. Je preto dobrou správou, že Google si na niektoré z nich posvietil a odstránil ich zo svojej platformy. Z pohľadu počtu používateľov sa pritom nejednalo o malé aplikácie a niektoré z nich zaznamenali veľké množstvo stiahnutí. Určite si preto pozrite, či niektorú z nich nemáte vo svojom telefóne aj vy. Väčšina podvodných aplikácií sa dá prostredníctvom recenzií odhaliť pomerne jednoducho a odporúčame, aby ste si vždy skontrolovali, čo si do svojho zariadenia inštalujete. Môžete tak predísť rôznym problémom, či dokonca zbytočnej strate finančných prostriedkov.

V Play Store skončilo nateraz 8 kryptomenových aplikácií

Podvodné mobilné aplikácie sa stávajú veľmi obľúbenou praktikou pre zavádzanie neskúsených používateľov kryptomien. Údaje o počte ich stiahnutí navyše ukazujú, že sú v tejto svojej nekalej činnosti veľmi úspešné. Najnovší prieskum spoločnosti Trend Micro odhalil osem aplikácií pre Android, ktoré používateľom účtovali mesačné poplatky pod falošnou zámienkou spustenia služby cloudovej ťažby kryptomien. V správe dodávajú, že na platforme sa aktuálne nachádza ešte 120 pochybných aplikácií so zameraním na kryptomeny.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Spomínaných 8 aplikácie už Google podľa zverejnených informácií vymazal a niektoré z nich presiahli 100 000 stiahnutí, čo je naozaj alarmujúce. Používateľom mesačne účtovali približne 15 dolárov a niektoré tlačili používateľov aj do ďalších platieb za falošné „zvýšenie ťažobného výkonu“. V princípe by sa dalo povedať, že väčšina podobných aplikácií núti používateľov k sledovaniu rôznych reklám, alebo im sľubujú výnosy s neexistujúcej ťažby kryptomien.

8 zakázaných aplikácií, na ktoré by ste si mali dať pozor aj vy:

BitFunds – cloudová ťažba kryptomien

Bitcoin Miner – cloudová ťažba kryptomien

Bitcoin (BTC) – cloudová peňaženka pre pool ťažbu

Crypto Holic – cloudová ťažba Bitcoinu

Daily Bitcoin Rewards – cloudový ťažobný systém

Bitcoin 2021

MineBit Pro – cloudová ťažba kryptomien a BTC miner

Ethereum (ETH) – cloudová pool ťažba

Ako jednoducho odhaliť podvodnú aplikáciu?

Tieto aplikácie majú často niekoľko spoločných znakov, ktoré vám umožnia ich identifikáciu. Hlavným je lákanie používateľov na zárobok formou „nič nerobiť a zarobiť“. Väčšinou stačí urobiť základný prieskum prostredníctvom Googlu a mnoho vám povedia najmä recenzie od skutočných používateľov. Vždy si dôkladne preštudujte hodnotenia aplikácie, ktorú sa chystáte stiahnuť do svojho zariadenia. Pozornosť venujte najmä zlým hodnoteniam (s 1 hviezdičkou), nakoľko pre podvodníkov nie je zložité rýchlo získať množstvo falošných pozitívnych hodnotení. Toto je základná rada prakticky pre všetko. 

Prečítajte si tiež: Spoločnosti PayPal aj Visa pokračujú v adopcií kryptomien – každá ale iným spôsobom

Pri aplikáciách, ktoré ponúkajú cloud mining pomôže nasledujúca rada a samozrejme platí aj predošlá. Ak od vás aplikácia požaduje zadanie BTC adresy, skúste zadať neplatnú. Ak ju systém aplikácie akceptuje, znamená to, že podvodníci sa neunúvali ani s tým, aby ich aplikácia preverovala základné parametre a bude teda s najväčšou pravdepodobnosťou škodlivá.

Množstvo platforiem sa snaží bojovať za online priestor, ktorý čo najaktívnejšie potláča výskyt rôznorodých podvodov. Google len nedávno zmenil svoje pravidlá pre uverejňovanie reklám spojených s kryptomenami a spoločnosti, ktoré chcú podobné reklamy inzerovať musia prejsť pomerne prísnou kontrolou. Rovnako známou je aj zmena obchodných podmienok platformy TikTok, ktorá úplne zakázala krypto reklamy. Najlepšou a zároveň najprísnejšou kontrolou by ste však mali byť vy sami. V budúcnosti si tak ušetríte množstvo problémov a predídete možno aj zbytočnej strate digitálneho bohatstva.

Zdroje: techstory.in, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences