Fidelity nečaká na SEC – spúšťa Bitcoin Spot ETF v Kanade

Tento rok sme sa dočkali v Amerike prvých Bitcoin Futures ETF. Tie prišli iba nedávno, pričom boli schválené hneď tri rôzne ETF. Prvé schválené Bitcoin Futures ETF bolo od spoločnosti ProShares, nasledovali spoločnosti Valkyrie a VanEck. Toto všetko sa zbehlo vrámci 7 dní, pričom obchodovanie tohto finančného inštrumentu bolo veľmi populárne. Napriek tomu sa ale stále čaká na schválenie Bitcoin Spot ETF od regulátora SEC, ktorý je aktuálne jedinou prekážkou, ktorá stojí medzi daným Bitcoin inštrumentom a jeho obchodovaním v USA. Aj preto sa asi spoločnosť Fidelity rozhodla nečakať na vyjadrenia SEC, ale siahla po inom trhu.

Bitcoin Spot ETF v Kanade

Potom, čo bol návrh na Bitcoin Spot ETF od spoločnosti Valkyrie zamietnutý regulátorom SEC, sa pravdepodobne Fidelity rozhodla presunúť svoje obchodovanie inde. Jeden z najväčších správcov aktív na svete, ktorý má na starosti takmer 4 bilióny dolárov, sa preto rozhodol zamieriť na sever a požiadať o možnosť obchodovania takéhoto finančného inštrumentu v Kanade.

Ku schváleniu Bitcoin Spot ETF od spoločnosti Fidelity už dokonca aj došlo a už včera sa tento finančný nástroj po prvý krát objavil na Toronto Stock Exchange pod tickerom FBTC. Tento krok bol podľa niektorých nielen prekvapivý, ale takisto pre USA aj potupný. Minimálne teda voči SEC. Napríklad Eric Balchunas, ETF analytik pre spoločnosť Bloomberg, sa dva dni pred spustením daného ETF vyjadril nasledovne:

„Čiastočne šokovaný. Fidelity spúšťa Spot Bitcoin ETF v Kanade tento týždeň. Nevedel som o tom. Fidelity bude bez problémovo najväčší správca aktív na svete so spot Bitcoin ETF.“

Oveľa kritickejší voči USA a konkrétne regulátorovi SEC bol kongresman z Minnesoty Tom Emmer. Ten na margo tohto rozhodnutia Fidelity, ale takisto aj kritiky Grayscale Investments, o ktorej si povieme viac nižšie, povedal nasledovné:

„Odmietanie návrhov na Bitcoin Spot ETF iba poukazuje na neopodstatnený a extrémne nekonzistentný prístup ku regulovaniu kryptomien zo strany SEC.“

SEC pod paľbou kritiky aj od Grayscale Investments

Už vyššie sme spomenuli, že Grayscale Investments kritizovalo SEC. Stalo sa tak tento týždeň, kedy zverejnila táto spoločnosť list, ktorý poslala regulátorovi SEC (Securities and Exchange Commission). Ich kritika bola smerovaná najmä na fakt, že pokaľ SEC schválilo Bitcoin Futures ETF, nie je žiadny dôvod na to, aby neschválila Bitcoin Spot ETF.

Podľa nich ide dokonca takýto prístup proti zákonu Administrative Protections Act (APA). Konkrétne by malo ísť o jeho porušenie kvôli tomu, že SEC by neumožnil investovanie do podkladového aktíva (Bitcoinu), prostredníctvom Bitcoin Spot ETF potom, čo umožnil investovanie do futures tohto aktíva (Bitcoin Futures ETF).

Treba však aj povedať, že zatiaľ čo Grayscale Investments otvorene kritizuje SEC kvôli ich rozhodnutiam ohľadom Bitcoin Spot ETF, tak táto spoločnosť podala SEC návrh na schválenie práve takéhoto typu aktíva. Koncom októbra prišlo ku žiadosti o „prerobenie“ Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na Bitcoin Spot ETF od spoločnosti Grayscale Investments.

Okrem spoločnosti Grayscale Investments či kongresmana Emmera sa do tohto prístupu od SEC pustil aj kongresman z Floridy Darren Soto, ktorý povedal, že umožnenie investovania do Futures ETF je pre investorov „viac volatilné“ kvôli tomu, že obsahuje viac poplatkov, ako investovanie do Spot ETF. Myslí si preto, že ide voči Spot ETF o diskrimináciu zo strany SEC.

Aj preto sa možno Fidelity rozhodla ísť práve do Kanady so svojím Bitcoin Spot ETF. A aj napriek tomu, že sa Grayscale Investments aktuálne snaží o schválenie svojho Bitcoin Spot ETF práve v Amerike u regulátora SEC, je možné, že vyjadrenie, ktoré by malo prísť do konca tohto roka, bude tak ako v prípade VanEck, negatívne. Aj preto sa pravdepodobne prostredníctvom tohto listu snaží Grayscale Investments vyvinúť tlak na daného regulátora, avšak je takmer isté, že to k ničomu nepovedie.  

Zdroje:

https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/, https://cryptoslate.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences