Dva zaujímavé kryptomenové prieskumy – čo nám ukázali?

Iba v posledných dňoch vyšli dva zaujímavé prieskumy, ktoré boli zamerané nielen na investovanie celkovo, ale najmä na investovanie do kryptomien. Jeden z nich sa pýtal kryptomenovo ladené otázky iba obyvateľov USA, zatiaľ čo druhý sa snažil zistiť globálny trend. A aj napriek tomu, že výsledky daných prieskumov sú pomerne podobné, ich celková message sa zdá byť odlišná.

Mladí Američania zariskovali so stimulusom

Prvý prieskum bol vykonaný spoločnosťami CNBC a Momentive, pričom bol zameraný práve na USA. Celkovo sa ho malo zúčastniť viac ako 5 530 ľudí, pričom bolo cieľom daného prieskumu zistiť, ako Američania investujú a ako sa celkovo stavajú ku finančnému vzdelaniu.

Pre kryptomenový svet sú ale zaujímavé najmä zistenia spojené s týmto sektorom. Podľa odpovedí je totižto jasné, že v USA adopcia pomaly, ale isto, rastie. Na to poukázala napríklad skutočnosť, že 11 % opýtaných povedalo, že nielenže vlastní kryptomeny, ale že do nich dokonca investovalo aj zo stimulus šeku. Tu išlo samozrejme najmä o mladších investorov vo vekovej kategórii od 18 do 34 rokov, pričom v tomto veku do krypta celkovo investovalo približne 15 % (nehľadiac na stimulus šek).

Táto veková skupina je aj najväčšou čo sa týka investovania do kryptomien, keďže vo veku od 35 do 64 rokov investovalo do kryptomien 11 %, a v kategórii 65+ iba 4 %. Samozrejme, toto nie je žiadnym prekvapením, keďže sa už dlhodobo vie, že kryptomeny sú najmä „zábavkou“ mladších generácii.

Daný prieskum takisto zistil, že tí, ktorí do kryptomien investovali, mali na to primárne hlavne štyri dôvody. Prvým z nich mala byť viera v dlhodobý rastový potenciál kryptomien (približne 60 %). Druhý dôvod je presne opačný, keďže 44 % z opýtaných sa vyjadrilo, že investovalo do kryptomien najmä kvôli krátkodobým profitom. Tretím dôvodom je jednoduchosť investovania do kryptomien a takisto schopnosť robiť obchody sám za seba (33 % opýtaných). Posledným dôvodom mal byť pocit vzrušenia či uspokojenia pri investovaní do kryptomien. Tento pocit má približne až 26 % investorov, čo v tomto prípade určite nie je dobré číslo, pretože „pocit vzrušenia“ ako dôvod pre investovanie je veľkým problémom.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Zaujímavé ale pritom je, že pokiaľ až 1 z 10 mladých Američanov skutočne zariskoval so stimulus šekom a investoval ho do Bitcoinu, tak sa teraz určite musia dané osoby tešiť. Podľa Twitter účtu Bitcoin Stimulus, ktorý sleduje práve vývoj hodnoty 1 200 dolárov (výška stimulus šeku), investovaného do Bitcoinu 15.apríla 2020, tak aktuálne sedia daní investori na sume 8 600 dolárov a teda raste 620 % za približne 16 mesiacov. V tomto prípade tak ide určite o dobre investované peniaze.

Amerika v adopcii kryptomien zaostáva – Ázia je jasným víťazom

Podľa ďalšieho prieskumu, ktorý bol zverejnený len v posledných dňoch, ale pravdepodobne takéto „šťastie“ nemalo priveľa amerických investorov. Spoločnosť Finder vo svojom globálnom reporte zameranom na kryptomenovú adopciu totižto zistila, že vrámci 27 krajín, ktoré skúmali, je USA predposledná čo sa týka adopcie kryptomien.

V prieskume, ktorého sa zúčastnilo až 42 000 ľudí z 27 krajín, Finder zistil, že adopcia kryptomien v USA je približne na hranici 9 % (čo by sedelo s výsledkami vyššie spomenutého prieskumu). V globálnom merítku je ale toto veľmi málo, pretože celkový priemer je v danej štúdii niekde na úrovni 19 %. Horšiu adopciu ako USA má z daných krajín už iba Veľká Británia (8 %).

Prečítajte si tiež: Google zakázal nebezpečné krypto aplikácie: Nemáte ich v telefóne aj vy?

Na opačnej strane danej krivky sa nachádzajú najmä krajiny z Ázie. Podľa daného prieskumu vlastní až 41 % dospelých obyvateľov Vietnamu kryptomeny, čo je najviac spomedzi všetkých krajín. Na druhom a treťom mieste sú Indonézia a India, kde má vlastniť kryptomeny 30 % obyvateľstva, pričom nasleduje Malajzia (29%) a Filipíny (28%). Až následne potom nájdeme na zozname prvý neázijský štát. Je ním Belgicko s 26 %.

Nad 19 % priemerom sa z Európy ocitli už iba dve krajiny a to Taliansko (21 %) a Holandsko (20 %), pričom pod ním sa nachádza oveľa viac krajín a to menovite Nórsko (17 %), Portugalsko (17 %), Írsko (15 %), Rakúsko (14 %), Španielsko (12 %), Nemecko (11 %) a už spomenutá Veľká Británia (8 %).

V adopcii kryptomien tak podľa tohto prieskumu nezaostáva iba Amerika, ale za Áziu, kde sa je adopcia kryptomien na extrémne vysokých leveloch, zaostáva aj Európa, či iné kontinenty. Tu však rovno treba dodať, že nie je úplne jasné, podľa čoho boli vyberané krajiny do daného prieskumu. Rovnako treba vypichnúť aj to, že distribúcia krajín z jednotlivých kontinentov nebola vôbec vyrovnaná, keďže Južná Amerika či Afrika mali 2 respektíve iba 1 štát v prieskume, zatiaľ čo Ázia mala 9 štátov a Európa dokonca 10.

Aj preto je potrebné brať výsledky tohto prieskumu trošku s rozvahou. Napriek tomu ale určite musíme povedať, že najmä v ázijských krajinách je miera kryptomenovej adopcie (v tomto prípade vlastnenia kryptomien dospelou populáciou) viac ako potešujúca. Treba len dúfať, že sa čoskoro na takéto levely dostaneme nielen v Európe, ale takisto aj na Slovensku, čo ale samozrejme môže trvať nejaké tie roky.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://dailyhodl.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences