Chaos okolo Infrastructure Bill – senátori Cruz a Lummis bojujú za kryptomeny

Jednou z najväčších tém v kryptomenovom svete je aktuálne Infrastructure Bill. V jednoduchosti ide o návrh zákona, ktorý má priniesť do štátnej kasy USA stovky miliárd až jeden bilión dolárov prostredníctvom daní na vývoj infraštruktúry ako budovanie či oprava ciest po celej krajine. Tento návrh zákona má nielen svojich podporovateľov, ale takisto aj odporcov. Niektorí z nich bojujú proti Infrastructure Bill pre jeho nedostatky, iní pre jeho komplexnosť či „chamtivosť.“ No a niektorí proti nemu bojujú preto, lebo je extrémne nefér voči kryptomenám a v prípade schválenia tohto zákona je možné, že sa akékoľvek kryptomenové biznisy či platformy budú musieť presunúť z USA do iných krajín.

Ted Cruz bojuje za krypto

Infrastructure Bill je bezpochyby jedným z najsledovanejších zákonov v posledných rokoch. Z pohľadu kryptomien sa mu ale venuje extrémna pozornosť, pretože ich môže vrámci USA takpovediac zabiť. Podľa odhadov sa totižto dá predpokladať, že kryptomenové projekty, biznisy, platformy či samotní vývojári a zamestnanci v tomto odvetví by celkovo museli na daniach zaplatiť viac ako 20 miliárd dolárov.

No a aj proti tomu bojuje hŕstka senátorov, z ktorých najvokálnejším je aktuálne Ted Cruz. Tento republikán zastupujúci štát Texas sa aktuálne všemožne snaží pretlačiť akýkoľvek z dodatkov ku zákonu, ktorý by pomohol kryptomenovému svetu. Prvý takýto dodatok priniesli senátori Portman, Warner a Sinema. Aj tento bol však stále kritizovaný kryptomenovým svetom, pretože údajne nič neriešil. Jack Dorsey, CEO Twitteru a Square, sa dokonca vyjadril, že daný dodatok by spravil Infrastructure Bill ešte horším pre kryptomeny.

Prečítajte si tiež: Binance prišla o amerického CEO

Následne prišiel oveľa pozitívnejší a oveľa viac crypto-friendly dodatok od senátorov Toomeyho, Wydena a Lummis (áno tá Cynthia Lummis, ktorá je veľkou zástankyňou kryptomien). Tento dodatok mal v pláne udeliť daňové výnimky pre minerov či vývojárov. Podľa slov daných senátorov si totižto tieto skupiny pracovníkov či podnikateľov nemajú ako dovoliť platiť extrémne vysoké dane navrhované v Infrastructure Bill.

A práve aj s vytvorením tohto dodatku pomáhal senátor Ted Cruz. Ten okrem iného skúsil navrhnúť aj svoj vlastný dodatok, v ktorom sa píše, že akékoľvek slová spojené s kryptomenami majú byť z daného zákona odstránené. Aktuálne však vyzerá, že ani jeden z týchto dodatkov nebude mať šancu a nebude zapracovaný do daného zákona. Podľa Jerryho Brita, jedného z hlavných predstaviteľov spoločnosti Coin Center, je iba minimálna šanca, že by sa podarilo čokoľvek spojené s kryptomenami v danom návrhu zmeniť.

A aj s týmto má aktuálne veľký problém senátor Ted Cruz, ktorý to dal pocítiť najmä na svojom Twitteri. Hneď v niekoľkých sériách tweetov píše, že má problém s tým, ako veľmi zasiahne Infrastructure Bill do kryptomenového sveta.

„Senát je veľmi blízko k tomu, aby schválil zákon, ktorý by bol hrozný pre kryptomeny. Infrastructure Bill obsahuje veľmi nebezpečné sekcie, ktoré by úplne zdevastovali inováciu v kryptomenách a blockchaine.

Aj takéto názory sa aktuálne nachádzajú na jeho Twitteri. Okrem toho sa dokonca už aj vyjadril, že pokiaľ príde ku schváleniu tohto zákona, tak bude naschvál v budúcnosti hlasovať proti všetkým, ktorí bojovali za schválenie Infrastructure Bill bez akéhokoľvek dodatku. Podľa neho sa ale aktuálne v Senáte nenachádza čo i len 5 senátorov, ktorí by rozumeli kryptomenám.

Najmä Ted Cruz a Cynthia Lummis ale bojujú za kryptomeny ako sa len dá. V ich prípadoch to ale dáva aj veľký zmysel, pretože obaja reprezentujú americké štáty (Cruz – Texas, Lummis – Wyoming), v ktorých sa počíta s veľkým prínosom najmä z pohľadu ťažby kryptomien. Práve Texas a Wyoming sú pomerne atraktívne lokality na ťažbu kryptomien a tak je pochopiteľné, že senátori týchto štátov sa snažia bojovať o to, aby bol Infrastructure Bill oveľa viac zhovievavý voči kryptomenovým biznisom.

Problém pre kryptomeny?

Pokiaľ neviete, čo Infrastructure Bill je, alebo prečo je okolo neho taký veľký rozruch, tak tento senátor to pre vás veľmi jednoducho zhrnul aj v takomto tweete.

„Čo povedal Senát dnes večer: Poďme extrémne zdaniť niečo o čom nič nevieme, len aby sme mohli schváliť siahodlhý zákon, ktorý sme nečítali a minuli peniaze Američanov na veci, ktoré si nemôžeme dovoliť.“

Avšak Ted Cruz či Cynthia Lummis nie sú ani zďaleka jedinými odporcami Infrastructure Bill. Niekoľko nie veľmi priaznivých tweetov voči tomuto návrhu už napísal aj Jack Dorsey, Elon Musk, Jake Chervinsky či Brian Armstrong.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Ohradzujú sa voči nemu aj spoločnosti ako Square, Coinbase, Andreeseen Horowitz, Ribbit Capital či organizácie ako Electronic Frontier Foundation alebo Fight for the Future. Aj napriek množstvu dodatkov a odporcov je iba veľmi malá pravdepodobnosť, že by aj reálne mohlo prísť ku nejakej zmene v danom zákone.

Celú situáciu ale veľmi zaujímavo zhrnul Mick Mulvaney, bývalý predstaviteľ vlády Donalda Trumpa, ktorý aktuálne pracuje vrámci kryptomenového sveta.

„Úprimne si myslím, že aktuálne môžeme vidieť dospievanie tohto sektora – môžete vidieť, že kryptomenový sektor sa pomaly začína učiť, ako Washington môže ovplyvniť ich svet, zatiaľ čo Washington sa učí trochu o technológiách či kryptomenách.“

Mick Mulvaney tak ale poukázal aj na zaujímavý fakt, ktorý si možno nie všetci uvedomia pri tejto problematike. A tým je skutočnosť, že kryptomeny sa za približne 12 rokov stali tak významnými, že ich nedokáže ignorovať už ani Washington, pričom sa dokonca nájde hneď niekoľko politických predstaviteľov, ktorí túto novú technológiu podporujú.

Zdroje: https://www.msn.com/, https://www.zerohedge.com/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences