Centrálne banky stále postupujú vpred s vývojom CBDC

Kryptomeny napredujú vpred naďalej aj bez toho, aby to bolo vidno na ich cenách. To si uvedomuje stále neustále viac regulátorov či ekonómov, ktorých vplyv je vidno aj prostredníctvom centrálnych bánk. Tie totižto pracujú veľmi tvrdo na tom, aby vydali svoje vlastné „kryptomeny.“ Digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) sú aktuálne vyvíjané po celom svete, pričom boli zatiaľ implementované iba na Bahamách. Už čoskoro sa ale môžu pridať ďalšie, pričom to nemusí byť iba Čína, pri ktorej to aktuálne vyzerá tak, že napreduje najrýchlejšie spomedzi všetkých štátov. Veľmi zaujímavo sa ale darí napríklad aj našim východným susedom, či Veľkej Británii.

Ukrajina si pripravuje legálnu infraštruktúru

Napriek tomu, že Ukrajina nevyzerá ako jeden zo štátov, ktorý by extrémne pracoval na vývoji svojej CBDC, opak je pravdou. Podľa oficiálnych správ začali s vývojom CBDC iba v roku 2018, avšak už teraz pripravujú svoju legálnu stránku na to, aby mohla byť táto digitálna mena implementovaná ihneď, ako bude z technologického hľadiska pripravená. Digitálna forma ich fiat meny, „digital hryvnia,“ by mala mať z legálnej stránky takú istú hodnotu či taký istý status, aký má aktuálne hotovosť.

Prečítajte si tiež: Coinbase nám už čoskoro prinesie obchod s krypto aplikáciami

Zatiaľ je táto digitálna mena iba v štádiu vývoja a prieskumu, avšak je viac ako jasné, že iba tu sa to s touto menou nekončí. To potvrdzuje aj daný zákon, ktorý bol okrem iného podporený mnohými expertami. Tento nový „platobný systém,“ ktorý bude pravdepodobne čoskoro obohatený aj o CBDC, by mal slúžiť ako spôsob, vďaka ktorému by sa Ukrajina chcela zaradiť medzi priekopníkov medzi CBDC. Tá ich by mala byť založená na kryptomene Stellar Lumens, čo je zatiaľ pomerne ojedinelý prístup spomedzi centrálnych bánk.

V Británii tiež plánujú pokračovať s vývojom

Podľa najnovších správ zo strany Rishiho Sunaka, ministra financií Veľkej Británie, má táto krajina v pláne pokračovať s vývojom svojej CBDC. Tá ale zatiaľ nie je podľa zverejnených informácii v tak pokročilom štádiu, ako napríklad DC/EP zo strany Číny. Británia ale pokračuje vo vývoji o čosi opatrnejšie, ako mnohé iné štáty. Napriek tomu ale počítajú s implementáciou vlastnej CBDC do finančného systému, ktorý má za cieľ stať sa akýmsi FinTech hubom budúcnosti.

Neviete, čo si vybrať? Tak si vyberte všetko! VIP má všetko. Exkluzívny obsah je len začiatok! Vstúpte do VIP sveta Kryptotrejder. Viac info TU.

Sunak sa totižto tiež vyjadril, že je veľmi podstatné pozerať nielen na ekonomiku ale aj spoločnosť ako takú. Efekty CBDC totižto zatiaľ nie sú poriadne preskúmané a tak sa môže stať, že dopady tejto novej formy elektronickej hotovosti môžu skončiť všelijako. Podobný prístup má napríklad aj americký FED, ktorý neustále zdôrazňuje, že cieľom tejto centrálnej banky nie je stať sa prvou poprednou centrálnou bankou, ktorá vlastnú CBDC implementuje, ale tou, ktorá to spraví čo najlepšie.

Okrem už vyššie spomenutých centrálnych bánk je hneď niekoľko, ktoré sú vo vývoji svojej digitálnej meny “až po uši.” Ide napríklad o Japonsko, Kanadu, Uruguaj, Švédsko či Juhoafrickú Republiku.

Zdroje: https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences