Britská polícia zaistila kryptomeny v hodnote 22,5 milióna dolárov

V poslednom období sa stále častejšie stretávame so správami o tom, že sa orgánom činným v trestnom konaní podarilo zastaviť kriminálnikov, ktorí pri svojom „podnikaní“ zneužívajú anonymitu kryptomien. Digitálne meny ako napríklad Bitcoin, alebo Ethereum pokladá čoraz viac ľudí za budúcnosť financií a podvodníci sa snažia doslova zviesť na tejto vlne. Predstavitelia polície tvrdia, že je nevyhnutné aby sa prispôsobili novému typu kriminality a zaistili, že podobné konanie bude mať následky bez ohľadu na to, na akej platforme sa deje. Skúsenosť s tým majú aj policajti a vyšetrovatelia z Veľkej Británie, ktorým sa len nedávno opäť podarilo zaistiť väčšiu čiastku a ani zďaleka nejde o ojedinelú záležitosť.

Ethereum v hodnote 9,5 milióna dolárov na USB kľúči

Špecializovaná jednotka Útvaru pre boj s ekonomickou trestnou činnosťou vo Veľkom Manchestri si naposledy posvietila na párik kryptomenových podvodníkov. Jednalo sa o 25-ročnú ženu a 23-ročného muža a polícia im zaistila kryptomeny v hodnote 22,5 milióna dolárov. Patril sem aj USB kľúč, na ktorom bolo Ethereum za 9,5 milióna dolárov. Zločinci prevádzkovali podvodnú webovú stránku a informácie na tomto webe viedli ich klientov k presvedčeniu, že ich prostriedky sú obchodované a stakované prostredníctvom smart kontraktov na Binance Smart Chaine.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Ako tomu však často pri podobných podvodoch býva, peniaze samozrejme išli priamo páru a tí len čakali, kedy čiastka presiahne dostatočne zaujímavú hodnotu. Následne svoju stránku zavreli a dúfali, že s prostriedkami sa im podarí v tichosti zmiznúť. Medzi podvedených patrili obyvatelia Veľkej Británie, USA, Európy, Číny, Austrálie a Hong Kongu. Plán im však úplne nevyšiel a britskej polícii sa podarilo tieto osoby včas vypátrať a zaistiť. Úrady sa aktuálne snažia kontaktovať obete tohto podvodu a vrátiť im ukradnuté prostriedky. Polícia tiež informovala, že o niekoľko dní neskôr sa im po lokalizovaní bezpečnostnej schránky podarilo v tomto prípade zaistiť ešte ďalších 12,7 milióna dolárov.

Podvody sú stále bežnejšie, no kryptomeny za to nemôžu

Policajné orgány z celého sveta sú čoraz častejšie aktívne aj pri zaisťovaní kryptomien. Niektorí zločinci prechádzajú na prepracovanejšie metódy podvodov a prania špinavých peňazí, pričom si myslia, že kryptomeny a ich anonymita im umožnia, aby sa vyhli spravodlivosti.Anonymitu a medzinárodný charakter digitálnych mien využívajú aj pri obchodovaní s drogami, daňových podvodoch a financovaní terorizmu.  Ako však vidíme aj na tomto prípade, nie je to vôbec tak jednoduché, ako si pravdepodobne predstavujú.

Prečítajte si tiež: Ide Walmart v šľapajach Amazonu?

Minulý mesiac sa britskej polícii podaril ešte väčší zásah, pri ktorom zaistili kryptomeny v hodnote 134 miliónov dolárov. Všetky podobné udalosti využívajú predstavitelia štátov po celom svete a tvrdia, že práve tento typ kriminality by mali výrazne obmedzovať tvrdšie regulácie. Efektivita štátnych orgánov najmä pri ekonomickej trestnej činnosti je však viac než otázna. Stačí sa pozrieť na tradičné FIAT meny, ktoré sú pri páchaní zločinov omnoho využívanejším médiom. Úroveň ich regulácie je prakticky na najvyššej možnej úrovni a napriek tomu sú využívané pri trestnej činnosti aj naďalej a v obrovskom rozsahu.

Rovnako však nemôžeme viniť ani samotné kryptomeny a kriminálne živly si jednoducho vždy nájdu cestu, ako okrádať nevinných ľudí. Poškodených často spája najmä neznalosť trhu, na ktorý vstupujú a mnoho z nich sa nechá nalákať na vidinu veľkých ziskov. Pri väčšine podvodov by však úplne stačili základné vedomosti, alebo niekoľko desiatok minút, strávených pri overovaní informácií o spoločnosti, ktorá im niečo ponúka. Riešením tejto situácie tak určite nie je zákaz kryptomien a situáciu pravdepodobne nezmenia ani tvrdé regulácie. Najlepšou cestu je vzdelávanie ľudí a zvyšovanie úrovne finančnej gramotnosti, čo krypto komunita zdôrazňuje prakticky neustále.  

Zdroje: techstory.in, dailyhodl.com, newsbtc.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences