Blíži sa Bitcoin ETF?

Skončí sa takmer 8 ročné čakanie? To je jedna z otázok, ktorú sa v kryptomenovom svete teraz určite pýta viac a viac nadšencov. Nielen na Twitteri, ale takisto aj v rôznych popredných magazínoch sa totižto vo veľkom začalo hovoriť o tom, že už budúci týždeň by sme sa mohli dočkať prvého Bitcoin ETF schváleného v Amerike. Čo by to znamenalo pre kryptomenový svet a prečo sú všetci ohľadom toho tak extrémne bullish sa dozviete už v tomto našom článku.

ProShares Bitcoin Strategy ETF

Podľa viacerých od seba nezávislých reportov sa aktuálne zdá, že Bitcoin ETF sú opäť na stole. Táto téma sa rozoberá v kryptomenovom svete už takmer od nepamäti (prvé ETF mali byť navrhnuté ešte v roku 2013), pričom až doteraz bola neustále odmietaná zo strany regulátorov v USA. Najmä SEC, ktorý má finálne slovo pri rozhodovaní o schválení takéhoto finančného inštrumentu, sa zdal byť neoblomný a takmer všetky návrhy na Bitcoin ETF buď zamietal alebo minimálne presúval na neskôr. To sa už ale zdá sa končí.

ProShares Bitcoin Strategy ETF, ktoré je aktuálne najbližšie Bitcoin ETF, na ktoré sa má SEC pozrieť, zdá sa prejde. Podľa viacerých zdrojov sa tak môže stať dokonca už budúci týždeň. Napríklad ETF analytik Eric Balchunas sa iba dnes vyjadril, že si myslí, že toto ETF prejde na 90 %.

„Bitcoin futures ETF by nemali byť vystavené opozícii zo strany SEC podľa niekoľkých zdrojov (pričom som sa ja dozvedel to isté). Tak povediac ide o hotovú vec. Už budúci týždeň očakávam schválenie. Ako som ale povedal, pokiaľ sa tieto ETF nebudú obchodovať na burzách tak nie som ochotný tento prípad uzavrieť. Podľa môjho názoru je na ne ale šanca viac ako 90 %.“

S takýmito komentármi či postrehmi sa aktuálne najmä na Twittri roztrhlo vrece. Pozornosť ale taktiež vzbudil aj tweet práve z SEC, ktorý podľa mnohých predznačuje to, že Bitcoin ETF tu budú už čoskoro.

„Predtým ako investujete do fondu, ktorý drží Bitcoin futures kontrakty, si poriadne zvážte potenciálne risky a benefity.“

Aj toto aktuálne nájdete na oficiálnom Twitter účte SEC regulátora. Mnoho kryptomenových predstaviteľov či expertov vníma aj tento tweet ako potvrdenie toho, že sa v blízkej dobe môžeme dočkať Bitcoin ETF. Prečo je ale práve táto správa taký „big deal“?

Čo môže Bitcoin ETF spôsobiť?

V prvom rade si hneď povedzme, že vlastnenie Bitcoin ETF nie je vlastnenie Bitcoinu. To nikoho neprekvapí, ale určite je vám všetkým viac ako jasné, že takéto upozornenie proste musíme dať, aby si náhodou niekto nemyslel, že pokiaľ do svojho portfólia pridá Bitcoin ETF či dokonca Bitcoin Futures ETF, tak bude skutočne vlastniť Bitcoin. Tak to žiaľ nefunguje, keďže pri kúpe Bitcoin ETF nedostanete svoje privátne kľúče a tým pádom vlastnite iba derivát a nie danú kryptomenu ako takú.

Aj napriek tomu sú ale Bitcoin ETF vo veľkom očakávané v kryptomenovom svete a tak sa nováčikovia môžu pýtať jednoduchú otázku a to, prečo je tomu tak? Ak Bitcoin ETF nie sú to isté ako Bitcoin (čo samozrejme že nie sú), prečo sa hovorí o tom, že vďaka Bitcoin ETF sa dostane cena Bitcoinu nad 100 000 dolárov?

Dôvodov je viacero, avšak hlavne dva sa zdajú byť extrémne bullish. Prvým z nich je pochopiteľne prílev nového kapitálu. Bitcoin ETF môžu jednoducho uľahčiť prístup pre mnohých investorov na to, aby bezpečnejšie investovali do kryptomenových derivátov. Niekoľko popredných fondov či správcov portfólií sa dokonca vyjadrilo, že práve to, že Bitcoin ETF ešte nie sú schválené, je hlavným dôvodom, prečo do kryptomien ešte neinvestovali. Práve nový kapitál môže bez problémov poslať Bitcoin cez 100 000 dolárov.

Druhým, ale rovnako podstatným dôvodom, prečo Bitcoin ETF môžu mať pozitívny vplyv na cenu BTC je fakt, že jeden z najväčších svetových regulátorov, SEC, umožní investovať do tohto aktíva. Doteraz boli totižto všetky žiadosti o Bitcoin ETF zamietané z dôvodu „ochrany investorov.“ Akonáhle tak príde ku schváleniu Bitcoin ETF, SEC priamo dáva najavo, že Bitcoin je bezpečnejšou investíciou ako kedykoľvek predtým. Bitcoin tak dostane od SEC nielen oficiálne, ale takisto aj akési pomyselné, povolenie najmä pre akreditovaných či inštitucionálnych investorov.  

Pokiaľ by došlo ku schváleniu ProShares Bitcoin Strategy ETF, tak na radu prichádza hneď niekoľko ďalších Bitcoin ETF, ktoré aktuálne čakajú na schválenie. Medzi nimi sú napríklad ETF od spoločnosti VanEck, Valkyrie, Galaxy Digital či Bitwise. Očakáva sa, že pokiaľ by prišlo ku schváleniu prvého Bitcoin ETF, tak ostatnú budú veľmi rýchlo nasledovať.

Zdroje:

https://finbold.com/, https://usethebitcoin.com/, https://beincrypto.com/, https://u.today/, https://www.theblockcrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences