Bitcoin spot ETF v USA neboli schválené

Tak kryptomenový svet sa nedočkal asi takého vianočného darčeku, aký očakával. Hoci sa veľa hovorilo o tom, že Bitcoin spot ETF v USA by mohli byť schválené, tak išlo asi skôr iba o zbožné želanie kryptomenových analytikov či podporovateľov. Hoci Bitcoin spot ETF nie sú ani zďaleka tým najideálnejším riešením pre vstup nováčikov do kryptomenového sveta, tak tento krok môže pomôcť veľkým inštitúciám s tým, aby sa jednoduchým a pomerne bezpečným spôsobom vystavili Bitcoinu. Aj keď sa to nestalo, tak tento rok bol z pohľadu ETF pozitívnym pre Bitcoin, keďže boli schválené aspoň Bitcoin Futures ETF.  

Bitcoin spot ETF zatiaľ nebol schválený

SEC, Securities and Exchange Commission, odmietla ďalšie dva návrhy na Bitcoin spot ETF v USA. Stalo sa tak len tento týždeň, keď SEC zamietla dva návrhy spoločností Valkyrie a Kryptoin. Ešte predtým boli odmietnuté návrhy zo spoločností Vaneck a WisdomTree, pričom sa očakáva, že aj ďalšie dva návrhy zo spoločností First Trust a Skybridge, budú rovnako odmietnuté.

Všetky tieto rozhodnutia ale pravých kryptomenových fanúšikov pravdepodobne neprekvapia. Gary Gensler, predseda daného amerického regulátora sa totižto niekoľko krát verejne vyjadril, že neplánuje Bitcoin spot ETF v najbližších týždňoch či mesiacoch schváliť. A tak sa aj deje.

Možno aj práve kvôli tvrdohlavosti hlavného finančného regulátora v USA sa niektoré spoločnosti rozhodli konať. Medzi najpopulárnejšie riešenia, ku ktorým sa uchýlili, patrí buď spustenie Bitcoin spot ETF v inej krajine, kde budú schválené, alebo legálne kroky voči danému regulátorovi.

Prvým spôsobom sa rozhodla riešiť tieto spory spoločnosť Fidelity, ktorá začiatkom decembra spustila obchodovanie Fidelity Advantage Bitcoin ETF v Kanade. Druhý spôsob naopak vyskúšala spoločnosť Grayscale, ktorá poukázala na to, že SEC nemá žiadny dôvod na to, aby schválil obchodovanie Bitcoin Futures ETF a nie Bitcoin spot ETF. Pri Grayscale ale asi treba dodať, že táto spoločnosť má tiež u SEC podanú žiadosť na vlastné Bitcoin spot ETF a tak pravdepodobne volí taktiky, akými chce pritlačiť na daného regulátora.

Dôvody na zamietnutie?

Dôvody na zamietnutie daných Bitcoin spot ETF nie sú prekvapujúce. Ide totižto o dôvody, ktoré sa pomerne často opakovali aj pri predošlých zamietnutiach zo strany SEC. Tento regulátor napríklad uviedol, že príchod takéhoto finančného inštrumentu je takmer nemožný dovtedy, kým sa bude obchodovať na neregulovaných burzách. A to môže byť problémom pre Bitcoin spot ETF.

Väčšina búrz nie je zatiaľ regulovaných alebo je regulovaných iným spôsobom v každej krajine či jurisdikcii. To robí samozrejme compliance zo strany búrz extrémne náročné, čo je dôvodom, prečo sa v niektorých prípadoch chcú dané burzy takémuto kroku vyhnúť.

Okrem iného tiež SEC poukázala aj na fakt, že burzy NYSE ARCA a takisto CBOE BZX Exchange, na ktorých sa dané aktíva mali obchodovať, neboli na tento krok v očiach regulátora pripravené. Podľa SEC tieto burzy nesplnili základné požiadavky daných návrhov a preto SEC tieto návrhy odmietlo.

Tak sme sa Bitcoin spot ETF v USA zatiaľ nedočkali a takmer isto sa ich v tomto roku ani nedočkáme. To ale neznamená, že sa Bitcoinu tento rok nedarilo a preto netreba zúfať. Bitcoin si viedol veľmi dobre a vo veľkom počte vecí sa posunul extrémne vopred. Bitcoin spot ETF určite nie je tým posledným krokom v adopcii BTC, ktorý by táto kryptomena potrebovala. Ale takisto by mu pravdepodobne ani nepohoršil a preto sa na schválenie tohto typu finančného aktíva na Bitcoine bude pravdepodobne stále vo veľkom čakať.

Zdroje:

https://ambcrypto.com/, https://u.today/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences