Bitcoin sa spamätal z Čínskeho zákazu ťažby - hash rate takmer na ATH

Keď sa začiatkom roka začalo hovoriť o ďalšom zákaze spojenom s kryptomenami v Číne, tak množstvo ľudí len prekrútilo očami. Nakoniec z toho bol ale zákaz na ťažbu v danej krajine, čo pri viac ako 50 % výkone siete práve z Číny, spôsobovalo razom množstvo vrások nejednému kryptomenovému analytikovi. Na druhú stranu sa ale našli aj experti z tohto sveta, ktorí poukazovali, že tento zákaz bude z dlhodobého poňatia pre kryptomeny prospešný, čo sa môže prejavovať už aj teraz.

Hash rate je takmer na ATH

Metrika hash rate poukazuje v jednoduchosti na silu siete a na to, koľko mining sily sa v nej aktuálne nachádza. Spravidla platí, že čím je táto metrika vyššia, tým je sieť bezpečnejšia. No a práve hash rate najviac utrpel potom, čo v Číne došlo ku oficiálnemu zákazu ťažby Bitcoinu. Dôvody na to boli všelijaké, avšak všetkým je jasné, že vláda tejto krajiny sa tak rozhodla len preto, aby si mohla čoskoro vydať bez starostí svoje vlastné CBDC (central bank digital currency), ktorou bude mať finančný systém v krajine úplne pod kontrolou.

Potom, čo došlo ku tomuto rozhodnutiu sa hash rate prepadol až o 65 - 70 %. Z viac ako 180 EH/s (exahashes za sekundu), ktoré je stále ATH, sa hashrate prepadol pod hodnotu 89 EH/s. Niektoré portály ako napríklad BitInfoCharts dokonca uvádzajú hodnotu „iba“ 68 EH/s.  

To je už však minulosťou a viac ako 100 % nárast hash ratu aktuálne znamená, že sa táto metrika opätovne pokúša o prekonanie ATH. S momentálnou hodnotou na 172 EH/s, je hash rate iba 4 % od toho, aby sa dostal na najvyššie úrovne v histórii a úplne tak vymazal efekt čínskeho prepadu na ťažbu.

Zaváhanie Číny využilo USA či Kazachstan

To, či Čína spravila dobré alebo zlé rozhodnutie necháme na vás. Zákaz ťažby kryptomien v danej krajine sa aj vo finančnom svete stretol s rôznymi reakciami. Zatiaľ čo Charlie Munger, pravá ruka Warrena Buffetta, povedal, že Čína spravila výborné rozhodnutie, CEO spoločnosti MicroStrategy, Michael Saylor, sa vyjadril, že Čína spravila chybu v hodnote bilióna dolárov.

Chyba nechyba, daný zákaz je v platnosti už nejaký ten mesiac a mineri sa mu museli prispôsobiť. To viedlo k fenoménu, ktorý bol v kryptomenovom svete nazvaný ako „Veľká migrácia minerov.“ Počas nej sa takmer všetci mineri z Číny presťahovali do iných krajín a to najmä USA, Kazachstanu či Ruska.

Podľa poslednej aktualizácie, ktorá bola uskutočnená v auguste tohto roka oddelením Cambridge Center for Alternative Finance, ktoré index CBECI vydalo, má najväčší podiel na ťažbe USA, s viac ako 35,4%. Nasleduje Kazachstan s viac ako 18 % a Rusko s takmer 12 %. Všetky tieto štáty si po čínskom zákaze veľmi polepšili. Polepšili si ale aj krajiny ako Malajzia či Kanada.

Zdroje:

https://zycrypto.com/, https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences