SEC ide tvrdo po zakladateľoch BitConnectu – dostanú sa niektorí aj do väzby?

BitConnect patrí stále medzi najväčšie kryptomenové podvody, aké kedy kryptomenový svet videl. V rokoch 2016 až 2018 sa podarilo „tvorcom“ tohto podvodu dostať od ľudí viac ako 2 miliardy dolárov v BTC (podľa odhadov 350 000 BTC, čo by pri dnešných cenách znamenalo približne 15 miliárd dolárov). No a zatiaľ čo sa pravdepodobne už všetci investori do tohto podvodu rozlúčili s tým, že niekedy ešte uvidia nejaké peniaze späť, tak zakladatelia stojaci za BitConnectom majú stále viac a viac problémov.

SEC bude žalovať niekoľko popredných predstaviteľov Bitconnectu

Podľa najnovších informácii agentúry Reuters sa má jeden z popredných amerických regulátorov, SEC, Securities and Exchange Commission, aktuálne pripravovať na žalobu Satisha Kumbhaniho, zakladateľa BitConnectu. Okrem neho budú mať evidentne problémy na súdoch aj osoby ako Glenn Arcaro, Joshua Jeppesen, Michael Noble a Laura Mascola. No a zatiaľ čo Joshua Jeppesen, Michael Noble a Laura Mascola sa už dohodli s SEC na vyrovnaní v hodnote 190 BTC (približne 9,2 milióna dolárov) a hotovosť v hodnote 3,5 milióna dolárov.

Prečítajte si tiež: Bude sa dať platiť Bitcoinom priamo na Twitteri?

Úplne iný osud by ale mal očakávať Satisha Kumbhaniho a Glenna Arcara. Niekoľko predstaviteľov SEC sa totižto vyjadrilo, že plánujú spraviť z týchto podvodníkov exemplárne prípady toho, ako sa budú americkí regulátori stavať voči kryptomenovým podvodníkom. Už teraz sa pritom hovorí o pomerne dlhom čase vo väzení pre oboch daných zločincov. Tí majú byť stíhaní za spreneverenie peňazí či zavádzanie a okrádanie investorov. Glenn Arcaro, najväčší americký marketér pre BitConnect bude napríklad súdený 15.novembra za neoprávnený zisk až 24 miliónov dolárov prostredníctvom referral poplatkov. 

Lara Shalov Mehraban, jedna z predstaviteliek regionálneho SEC v New Yorku sa na danú tému napríklad vyjadrila nasledovne:

„Budeme agresívne naháňať a stíhať tých, ktorí sa počínali na ilegálnych aktivitách vo svete digitálnych aktív.“

Ako BitConnect fungoval?

Obžaloba sa má podľa zverejnených informácii sústrediť najmä na to, ako sa BitConnect prezentoval pred svojimi investormi. BitConnect mal mať totižto veľmi sofistikovaného a pokrokového trading robota, ktorého aktivity na trhoch mali investorom zaručiť až 1% zisk denne. Samozrejme, že toto je viac ako nemožné a tak bol celý tento projekt od začiatku mnohými označovaný za Ponzi schému (ktorou aj bol). Ani to ale nezastavilo desiatky tisíc investorov pred tým, aby do tohto podvodu vrazili nemalé peniaze.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Tie vkladali na špeficickú burzu BitConnectu prostredníctvom rôznych kryptomien (najmä BTC a ETH), za ktorú následne dostali BCC token (natívny token BitConenctu), ktorý mohli akokoľvek depozitovať a získavať na ňom „sľúbený zisk.“ Prostredníctvom tejto schémy sa BitConnect nielenže dostal do TOP 10 kryptomien (podľa trhovej kapitalizácie), ale takisto sa aj hodnota daného tokenu dostala na ATH cez 420 dolárov. Iba 10 dní potom, čo sa takto stalo, sa už ale BCC „obchodoval“ na hodnote 29 dolárov, keďže prišlo ku zavretiu danej burzy a rovnako aj začatiu prvých legálnych krokov voči tomuto podvodu zo strany SEC.

SEC bude sprísňovať

Aj tento projekt určite pomohol k tomu, že SEC plánuje stále viac a viac regulovať kryptomeny aby tým „ochránili investorov.“ Predseda tohto amerického regulátora, Gary Gensler, sa napríklad iba nedávno vyjadril na túto tému takto:

„Konajte s nami, oslovte nás. Je tu už množstvo platforiem, ktoré by na tom boli oveľa lepšie, keby si namiesto žobrania o odpustenie prišli pýtať povolenie.“

Gary Gensler vydal už niekoľko iných stanovísk, podľa ktorých je viac ako jasné, že plánuje ísť tvrdo po kryptomenovom svete. Aj napriek tomu, že stále hovorí, že voči danej technológii nemá nič, stále upozorňuje na to, že investori v kryptomenovom svete nie sú pri existujúcich reguláciách „adekvátne ochránení.“ Aj preto má SEC nielenže pokračovať v ťažení proti takým projektom, akým bol BitConnect, ale dokonca ešte pritvrdiť.

Napriek tomu, že ešte nie je jasné, čo presne bude SEC žiadať ako trest pre daných páchateľov, je viac ako možné, že budú vyžadovať prinavrátenia všetkých financií okradnutým investorom a takisto splatenie civilnej pokuty. Okrem toho by sa ale obaja hlavní predstavitelia BitConenctu mohli pozerať na pomerne dlhý čas za mrežami.

Zdroje: https://forkast.news/, https://decrypt.co/, https://cryptopotato.com/, https://ambcrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences