Európska únia sa reguláciami zameria na elektronické peňaženky

Už dlhšiu dobu počúvame rôzne zákulisné správy o pripravovaných reguláciách kryptomien v celom svete. Nový dokument Európskej komisie nám priblížil podobu budúcich pravidiel a dlho na seba nenechali čakať ani reakcie kryptomenovej komunity. Zdá sa, že regulátori sa primárne zamerajú na krypto elektronické peňaženky a spoločnosti, ktoré ich prevádzkujú. Tie budú už o niekoľko rokov pravdepodobne musieť od svojich používateľov požadovať pri prevodoch kryptomien ich osobné údaje podobne, ako je to pri centralizovaných krypto burzách. Svoju snahu vysvetľujú najmä bojom proti praniu špinavých peňazí a tvrdia, že nové pravidlá nastavili tak, aby neboli príliš zaťažujúce pre celé odvetvie.

Dohady o možných prísnejších pravidlách pre kryptomeny sa potvrdili

Prvé informácie o budúcich reguláciách pre odvetvie kryptomien unikli už začiatkom tohto mesiaca. Naznačovali, že by sa mohlo jednať o prísnejšie pravidlá, čo aktuálna oficiálna správa Európskej komisie aj potvrdila. Európska komisia je výkonnou zložkou Európskej únie a v novom návrhu požaduje prísnejšie regulovanie anonymných elektronických peňaženiek, ale dohľad nad transakciami. Tieto prísnejšie regulácie by mohli vstúpiť do platnosti do roka 2024.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Podľa zverejneného dokumentu navrhla uložiť spoločnostiam, ktoré poskytujú možnosť prevádzania Bitcoinu a iných kryptomien, povinnosť zhromažďovať rôzne osobné údaje odosielateľov a prijímateľov transakcií. To by podľa ich úvahy teoreticky malo pomôcť orgánom činným v trestnom konaní v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaní terorizmu. Úrady veria, že nové regulácie zabezpečia takmer absolútnu dosledovateľnosť týchto finančných tokov.

Pri nových „legálnych“ transakciách budeme musieť poskytnúť svoje osobné údaje

Európska komisia v tlačovej správe uviedla, že anonymné elektronické peňaženky budú úplne zakázané a na krypto sektor sa budú v plnej miere uplatňovať pravidlá EÚ, týkajúce sa boja proti praniu špinavých peňazí (AML) a boja proti financovaniu terorizmu (CFT). Spoločnosti, ktoré spracovávajú kryptomenové transakcie budú musieť zaznamenávať mená, adresy, dátumy narodenia a čísla účtov svojich zákazníkov. Rovnaké informácie budú potrebné aj pri príjemcoch transakcií a preto nebude možné ako cieľovú verejnú adresu zadať takto neoverenú peňaženku.

Prečítajte si tiež: Burza Binance opäť pálila svoje mince – cena ale vôbec nereagovala

Nové pravidlá tak prakticky kopírujú regulácie bankových účtov, ktoré taktiež nie je možné poskytovať anonymne. Podľa komisie boli tieto pravidlá navrhnuté s cieľom nájsť správnu rovnováhu medzi riešením spomínaných hrozieb a dodržiavaním medzinárodných štandardov bez toho, aby sa vytvorila nadmerná regulačná záťaž pre toto odvetvie. Či sa im tento zámer podarilo uskutočniť je však než otázne. Komisia však tvrdí, že tieto pravidlá naopak pomôžu rozvoju odvetvia kryptomien v EÚ, nakoľko budú profitovať z aktualizovaného a harmonizovaného právneho rámca v celej únii.

Európska komisia objasňuje, čo znamená „anonymná krypto peňaženka“

V dokumentoch sa spomína pojem „anonymná kryptomenová peňaženka“, ktorý okamžite rozprúdil debatu o tom, čo sa vlastne chystajú zakazovať. Európska komisia potvrdila, že ich plánovaný nový súbor legislatívnych návrhov sa týka kryptomenových účtov od poskytovateľov služieb virtuálnych aktív (VASP). Do tejto skupiny patria napríklad burzy, ale nie non-custodial peňaženky, ako napríklad Wasabi alebo Samourai. Na podobné služby by sa zákaz nemal vzťahovať.

Mairead McGuinness, komisárka pre finančné služby, finančnú stabilitu a úniu kapitálových trhov tvrdí, že pranie špinavých peňazí predstavuje jasnú hrozbu pre obyvateľov, demokratické inštitúcie a finančný systém. Rozsah problému nemožno podceniť a je potrebné odstrániť medzery, ktoré môžu zločinci v súčasnosti takmer bezproblémovo využívať. O legislatívnom balíku teraz bude rokovať Európsky parlament a rada. Európska komisia tiež dúfa, že spolu s novými pravidlami pre kryptomeny začne v roku 2024 fungovať aj nový úrad pre boj proti praniu špinavých peňazí (AMLA) na úrovni EÚ.

Zdroje: decrypt.co, cryptonews.com, u.today

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences