Ethereum Merge má nový dátum

Prechod Etherea na nový mechanizmus konsenzu je v kryptomenovej komunite dlho očakávanou udalosťou, ktorá však zároveň používateľov rozdeľuje na dve skupiny. Jedna hovorí o definitívnom zániku tejto siete, nakoľko Proof-of-Stake považujú za extrémne oslabenie z pohľadu bezpečnosti. Druhá sa naopak teší z výrazne nižšej energetickej náročnosti a veria, že práve ETH 2.0 naplno ukáže, že PoS predstavuje budúcnosť kryptomien. Odpoveď pravdepodobne poskytne až samotná realizácia tejto zmeny, ktorú môžeme podľa ich vývojárov očakávať už o pár mesiacov.

 

Proof-of-Work na Ethereu definitívne končí

 

Vývojársky tím Etherea počas nedávneho konferenčného hovoru okrem iného konečne stanovil aj dátum pre udalosť známu ako Ethereum Merge. Podľa najnovšej roadmapy by sa tak malo stať už 19. septembra a boli definované aj ďalšie dátumy pre testnety a iné aktualizácie. Nová roadmapa je však nezáväzná a používateľom bolo odporučené, aby pre potvrdenie termínov sledovali oficiálne kanály Etherea.

 

Vzhľadom na to, že prechod na PoS a jednotlivé kroky tohto procesu boli často odkladané, nový dátum sa stal predmetom polemiky a skeptických komentárov. Na Twitteri jeden z diskutujúcich podotkol, že vo vyhlásení sme sa síce dozvedeli dátum zlúčenia, ale nie rok, a že sa tak stane najskôr v roku 2050. Predstavitelia Etherea však predpokladajú, že spojenie by už mohla ohroziť jedine zásadná nepredvídateľná okolnosť.

 

PoS na jednom z najpoužívanejších blockchainov bude veľkou skúškou

 

Ethereum Merge bude momentom zlúčenia fungovania dvoch paralelne fungujúcich blockchainov. Prvým je súčasný mainnet, ktorý funguje na mechanizme PoW a Beacon Chain, ktorý je v jednoduchosti PoS verziou ETH a funguje už od decembra 2020. Podľa zverejnených informácií prebiehajú všetky testy bez väčších problémov a posledná skúška by mala prebehnúť na testnete Goerli.

Testnety poskytujú vývojárom priestor na skúšanie nových aktualizácií a zmien na blockchaine, bez rizika kolapsu hlavnej siete Ethereum, čo by malo dopad na reálnych používateľov. Minulý týždeň bol dokonca na testnete Sepolia vyskúšaný už aj samotný Merge.

 

Zlúčením sa Ethereum posunie do novej éry a hlavným cieľom je zníženie energetickej náročnosti fungovania siete. V súčasnosti sa o chod ETH blockchainu starajú ťažiari z celého sveta, ktorí medzi sebou súťažia o odmeny za overovanie jednotlivých blokov. Tým sa spotrebúva obrovské množstvo energie.

 

Po novom sa o túto činnosť budú starať takzvaní validátori. Tento pojem označuje entitu, ktorá ako formu zálohy vložila do siete Beacon Chain minimálne 32 ETH. V prípade, že bude svoju prácu (overovanie blokov) vykonávať správne, získa ako odmenu novovytvorené ETH a tiež transakčné poplatky. Ak by však pravidlá porušila, môže o svoju zálohu a možnosť overovania transakcií prísť.

 

Medzi ďalšie populárne blockchainy, ktoré fungujú na PoS, patrí napríklad Solana, Avalanche a Cosmos. Ani jeden z nich však nie je z pohľadu aktivity tak rozsiahli, ako Ethereum. Ten napríklad podľa odhadov zastrešuje až 62% všetkej aktivity na DeFi a ETH je zároveň druhou najväčšou kryptomenou v celkovej trhovej kapitalizácii. Aj preto Ethereum Merge považované za najväčšiu skúšku PoS mechanizmu konsenzu v histórii kryptomien.

 

Vysokých poplatkov za transakcie sa pravdepodobne aj tak nezbavíme

 

Mnoho používateľov blockchainu ETH predpokladalo, že zníženie energetickej náročnosti overovania blokov sa priamo premietne aj do výšky transakčných poplatkov tejto siete. Poplatky na Ethereu sú dlhodobo kritizovanou stránkou celého projektu a občas sa naozaj šplhajú do astronomických výšok. Veľa používateľov a projektov preto prešlo na konkurenčné blockchainy ako Solana a Cardano.

Podľa DeFi tradera Viveka Ramana sú však vysoké poplatky spôsobené veľkým dopytom po transakciách a nie tým na akom mechanizme konsenzu daný blockchain funguje. Dá sa dokonca predpokladať, že pri zvýšení dopytu po službách na spomínaných konkurenčných blockchainoch, by sa stratila aj ich hlavná výhoda v podobe nižších poplatkov. Na zníženie poplatkov na ETH tak pravdepodobne čakáme márne a jediným riešením je presun aktivity do riešení druhej vrstvy.

 

Zdroje:

decrypt.co, cryptoslate.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences