Súd nariadil Binance, aby pátrali po údajných hackeroch

Okrem mnohých problémov s reguláciami má pred sebou najznámejšia kryptomenová burza ďalšiu výzvu. Na úrady vo Veľkej Británii sa obrátila spoločnosť Fetch.ai, ktorá vyvíja projekty umelej inteligencie pre blockchainové databázy. Vo svojom oznámení tvrdia, že sa na platforme burzy stali obeťami hackerského útoku, pri ktorom prišli spolu o niekoľko miliónov dolárov. Najvyšší súd v Londýne nariadil Binance, aby túto situáciu preverili a v prípade, že sa krádež potvrdí, majú za úlohu aj identifikovať páchateľov a zmraziť ich účty. Prípad je veľmi zaujímavý, nakoľko sa jedná o prvé podobné súdne nariadenie, ktoré bude zároveň testom anglického právneho systému v boji proti tomuto typu kriminálnej aktivity.

Žiadosť na súd podala spoločnosť s názvom Fetch.ai

Táto spoločnosť pôsobiaca v krypto odvetví tvrdí, že jej účty na burzovej platforme Binance boli v júni tohto roku napadnuté. Podľa prepisov dokumentov Najvyššieho súdu si mali hackeri prilepšiť spolu až o 2,6 milióna dolárov a medzi odcudzené kryptomeny patrí Tether, Binance Coin, Bitcoin a FET – vlastný token spoločnosti Fetch.ai.

Rovnaký súd v roku 2019 rozhodol, že Bitcoin a ďalšie kryptomeny je možné legálne považovať za majetok, čo prakticky pripravilo pôdu a právny základ pre toto podanie. Napriek tomu sa pri takomto cielenom sledovaní a vyšetrovaní jedná o extrémne zriedkavý druh postupu. Môžeme to preto považovať za skúšku boja právneho systému s podobnými kriminálnymi aktivitami hackerov.

Súd nariadil Binance súčinnosť pri objasnení prípadu

Najvyšší súd priamo nariadil najväčšej kryptomenovej burze na svete, aby identifikovala a zmrazila účty hackerov zapojených do údajnej lúpeže. Binance je centralizovaná burza, čo znamená, že vlastní privátne kľúče k digitálnym aktívam, ktoré používatelia na jej platforme držia. Má tak vo svojich rukách absolútnu kontrolu nad všetkými prostriedkami na burze a kedykoľvek ich môže zmraziť, alebo zastaviť ich obchodovanie. Hovorca spoločnosti Fetch.ai sa vyjadril, že pri pátraní už úzko spolupracujú s Binance.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Väčšina používateľov kryptomien, ktorým záleží na anonymite, využíva služby decentralizovaných búrz. Pri tejto forme priamej výmeny bez prostredníka by sa však pri vzniknutom probléme nemali na koho obrátiť a ich prostriedky by boli pravdepodobne nenávratne stratené. Na druhej strane však treba povedať, že ak by nastal podobný problém pri decentralizovanej platforme, jednalo by sa s najväčšou pravdepodobnosťou o chybu na strane používateľa, za ktorú by takto ihneď zaplatil stratou prostriedkov.

Bude zaujímavé sledovať, ako situácia dopadne

Napriek plnej moci Binance nad prostriedkami používateľov burzy sa pravdepodobne nebude jednať o jednoduché vyšetrovanie. Fetch.ai bude musieť v prvom rade dokázať, že ich účty boli naozaj napadnuté a už potom bude môcť na súde požiadať o navrátenie údajne ukradnutých prostriedkov. Binance už pristúpila k zablokovanie určitých čiastok a podarilo sa jej identifikovať aj podozrivé správanie, nakoľko niektoré aktíva sa predávali tretej strane za zlomok ich aktuálnej hodnoty.

Prečítajte si tiež: Všetko čo musíte vedieť o Infrastructure Bill a kryptomenách

Z pohľadu inštitucionálnych investícií sa pri tejto údajnej krádeži nejedná o extrémne veľkú čiastku. Prípad je však pomerne ostro sledovaný verejnosťou a Binance sa vyjadrila, že je v ich vlastnom záujme, aby ich platforma fungovala v súlade so všetkými bezpečnostnými normami a aby chránila používateľov v čo najväčšej možnej miere. K zmrazovaniu účtov na základe pochybných transakcií pristupujú v záujme ochrany klientov pomerne často, ale toto je prvý prípad, kedy im podobné konanie bolo nariadené súdnou cestou.

Zdroje: techstory.in, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences