Binance Coin svojimi ziskami “ničí” kryptosvet– čo je za rastom BNB a prečo to nie je pre kryptomeny dobré?

Či už ste nováčik alebo kryptomenový expert je takmer isté, že ste si všimli, že jedna kryptomena v poslednom čase letí „to the moon“ rýchlejšie, ako ostatné. Je ňou Binance Coin (BNB), tokeny burzy Binance, ktorý nielen za posledný týždeň, ale aj od začiatku roku spravil extrémne zaujímavý rast. Aktuálne sa mu darí až na toľko, že flippol hneď niekoľko popredných kryptomien a dostal sa až na tretie miesto v kryptomenách podľa celkovej trhovej kapitalizácie za Bitcoin a Ethereum.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je VIP-FINAL-1024x215.png

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

BNB robí neskutočné zisky

Na začiatku januára 2021 sa obchodovala minca najväčšej kryptomenovej burzy, Binance, za približne 35 dolárov. Neprešli ani 2 mesiace, a Binance Coin je aktuálne jednou z najrýchlejšie rastúcich kryptomien, pričom medzi veľkými altcoinami je suverénne najväčším skokanom za toto obdobie a dnes sa dostala už ku hranici 350 dolárov. Nárast až o takmer 1 000 % (v  čase písania má BNB hodnotu 317 dolárov), iba za niekoľko týždňov je pritom pri tak veľkej kryptomene, akou je Binance Coin vskutku nevídaný.

„Zo skromného pomeru 0.00001 BTC za jeden BNB token, sa nám podarilo za tri a pol roka narásť 480x. Toto bolo vždy našim cieľom, rásť trošku rýchlejšie ako Bitcoin. Nesnažíme sa ho predbehnúť alebo prekonať, avšak keďže do toho vkladáme toľko úsilia, chceme rásť trošku rýchlejšie ako Bitcoin. V opačnom prípade by sa nám oplatilo iba kúpiť BTC a nepracovať.“

Tak zneli slová Changpenga Zhaa, ktorý je CEO burzy Binance. Ako sám poznamenal, tak Binance Coinu sa podarilo vytvoriť ATH nielen voči fiatu, ale takisto aj voči Bitcoinu. Zdá sa však, že zo všetkého nadšenia a prekonávania jednej kryptomeny za druhou na ceste hore v trhovej kapitalizácii, sa BNB môže chystať aj na prekonanie Etherea. Teda minimálne to si myslí CZ, ktorý týmto svojim vyjadrením trošku pobúril kryptomenovú komunitu.

„Naozaj ma to mrzí, že nováčikovia v kryptosvete si takéto veci budú môcť prečítať a skutočne si myslieť, že takéto niečo môže nastať.“

Tak reagoval na čiastočné pobláznenie CZ známy kryptomenový investor DCinvestor. Áno je pravda, že Binance je aktuálne najväčšia a najpoužívanejšia burza v tomto sektore a že robí veľmi zaujímavú prácu aj z pohľadu DeFi. Avšak myslieť si, že pri trhovej kapitalizácii približne 45 miliárd dolárov má šancu dosiahnuť na Ethereum (s trhovou kapitalizáciu viac ako 220 miliárd dolárov), je možno trošku chamtivé. Navyše, Binance Coin má za sebou veľmi prudký rast, ktorý skôr či neskôr bude vyžadovať poriadnu korekciu na ukľudnenie.  

Len teoreticky, pokiaľ by sa Binance Coin skutočne mal dostať na úroveň Etherea v trhovej kapitalizácii, tak by BNB token musel vystreliť až na cenu 1 500 dolárov. Samozrejme, že niekoľko „expertov“ mu do konca roka predpovedá cenu 1 000 dolárov, čo je extrémne bullish stanovisko, pokiaľ beriete v úvahu, že sa ešte v januári dalo BNB kúpiť za 35 dolárov. Práve kvôli takémuto prehnanému optimizmu ale treba byť veľmi opatrný. Nič totižto nerastie večne.

Prečo ale BNB rastie?

Ak sa pokúšate nájsť dôvody toho, prečo BNB takto rastie, tak ich je hneď niekoľko. Okrem toho, že je Binance už spomínanou najväčšou kryptomenovou burzou, ktorá je stále populárnejšia a práve BNB token prináša zľavy na poplatkoch pri obchodovaní prostredníctvom tohto tokenu na danej platforme, tak táto burza nezaspala dobu a je veľmi inovatívna a progresívna.

To ukázala napríklad vytvorením Binance Smart Chain (BSC), ktorá umožňuje staking BNB a vytváranie vlastných smart kontraktov. Z časti tak ide práve o konkurenciu pre Ethereum. Rovnako slúži táto platforma aj na podporu rôznych decentralizovaných projektov, ako napríklad PancakeSwap (CAKE), ktorý v dennom objeme už dokonca prekonal Uniswap (UNI).

Prečítajte si tiež: Fundamentální analýza – 1inch

To  sa mu ale podarilo hlavne preto, že zatiaľ čo Ethereum DeFi sú skutočne decentralizované (aspoň niektoré z nich) DeFi tvorené prostredníctvom Binance nie sú ani zďaleka na toľko decentralizované. Potvrdzuje sa to napríklad na výške poplatkov, ktoré sú pri centralizovaných riešeniach podstatne nižšie ako pri tých decentralizovaných. A keďže sú poplatky na Ethereum sieti teraz naozaj veľké, tak Binance sa javí ako zaujímavá alternatíva (z pohľadu poplatkov, nie z pohľadu decentralizácie) čo sa odzrkadľuje aj na dopyte po BNB coine.

Samozrejme, že dôvodov na rast BNB je ešte oveľa viac. Práve sentiment ho ale aktuálne tlačí najviac, čo je vždy veľkým varovným prstom. Pri investovaní do takto vyhypeného aktíva treba byť obzvlášť opatrný, pretože nič nerastie večne. To treba mať určite na pamäti aj v prípade BNB.

Zdroje: https://cryptopotato.com/, https://bitcoinist.com/, https://cointelegraph.com/, https://finbold.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences