Spoločnosť Tether vydala novú správu o svojich rezervách

Spoločnosť Tether vydala novú správu o svojich rezervách

Spoločnosť Tether Holdings Limited stojí za najznámejším stablecoinom s názvom Tether (USDT) a správy o rezervách a záväzkoch vydáva pravidelne na základe dohody s kanceláriou generálneho prokurátora v New Yorku. V minulosti bola totiž obvinená z manipulácie s týmito číslami a kryptomenová komunita ju upodozrievala, že ich stablecoin nie je krytý ani zďaleka tak, ako to spoločnosť deklaruje. Podozrenia sa nakoniec ukázali ako pravdivé a Tether zaplatil aj mastnú pokutu. Nová správa tvrdí, že aktíva spoločnosti narástli o 21 miliárd dolárov. Poďme sa ale pozrieť na to, čo všetko nový dokument prezrádza.

Správa o rezervách tvrdí, že Tether plní stanovené podmienky

Dokument vznikol v spolupráci s nezávislou účtovnou spoločnosťou Moore Cayman so sídlom na Kajmanských ostrovoch. Tá dôkladne preskúmala dáta spoločnosti Tether o konsolidovaných rezervách a zistila, že za obdobie, ktoré sa skončilo 30. júna, dodržali povinné rezervy. Celkové aktíva spoločnosti Tether predstavovali za vykazované obdobie najmenej 62 773 190 905 dolárov a celkové pasíva spoločnosti boli na úrovni 62 628 932 116 USD.

Hlavným záverom správy je teda fakt, že Tether drží rezervy v hodnote, ktoré na takmer 100% kryjú hodnotu stablecoinu USDT v obehu. Menší nesúlad medzi aktuálnym údajom na CoinGecko vo výške 62,8 miliardy dolárov je pravdepodobne spôsobený uplynutím istého času, odkedy bola správa vydaná. Hlavný technologický riaditeľ Paolo Ardoino tiež uviedol, že v spoločnosti chápu dôležitosť transparentnosti a zodpovednosti voči klientom a rovnako aj investorom.

Tether poskytol v dokumente viac podrobných informácií, ako kedykoľvek predtým

Treba povedať, že sa jedná o informácie, na ktoré určite čakali najmä investori. Prvá podobná správa o rezervách a záväzkoch spoločnosti bola vydaná tento rok v máji. V najnovšej správe odhalili nielen zloženie svojich rezerv, ale poskytli aj rozpis ratingov a splatnosti cenných papierov (CP) a vkladových certifikátov (CD), ktoré vlastnia. Novší dokument je omnoho podrobnejší a poskytuje hlbší náhľad do finančného fungovania spoločnosti.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Spoločnosť Tether držala k 30. júnu tohto roka aktíva v hodnote 62,8 miliardy dolárov, čo predstavuje výrazný nárast oproti poslednej vydanej správe (41 miliárd $). 49% rezervy (30,8 miliardy $) tvoria cenné papiere a vkladové certifikáty. Až 93% z nich je hodnotených ratingom A-2 a viac a iba 1,5% má hodnotenie horšie ako A-3.

Zvyšok rezervy tvoria najmä hotovosť a bankové vklady (10% – 6,28 miliardy $), reverzné repo obchody (1,6% – 1 miliarda $) a štátne dlhopisy USA (24,3% – 15,28 miliardy $). Spoločnosť tiež drží 2,52 miliardy dolárov v zabezpečených pôžičkách a 4, 83 miliardy dolárov v podnikových dlhopisoch, fondoch a drahých kovoch. Uviedli, že pôžičky sa nijak netýkajú žiadnych priamo prepojených subjektov. Ostatné investície spoločnosti Tether vrátane kryptomien predstavovali hodnotu 2,05 miliardy dolárov.

Dá sa povedať, že spoločnosti Tether sa finančne darí

Toto tvrdenie potvrdzuje najmä rastúca celková trhová kapitalizácia ich stablecoin a tiež výrazný nárast tejto hodnoty (o 21 miliárd dolárov) od poslednej správy. USDT je aj naďalej jednoznačne najväčším a najpoužívanejším stablecoinom na trhu a to aj napriek tomu, že jeho podiel na trhu postupne klesá. Spôsobuje to najmä rastúca popularita jeho konkurentov, ako napríklad USDC.

Prečítajte si tiež: Chaos okolo Infrastructure Bill – senátori Cruz a Lummis bojujú za kryptomeny

Spoločnosť vydala v poradí 50-miliardtý USDT token už v apríli a k veľkému dopytu prispel hlavne nárast hodnoty najväčšej kryptomeny Bitcoin a svoje maximá dosiahli aj ďalšie digitálne aktíva. Zdá sa, že aktuálne sme svedkami druhej fázy tohto bullrunu a dá sa preto očakávať, že dopyt po stablecoinoch bude aj naďalej rásť.

Zdroje: decrypt.co, coindesk.com, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences