Dopyt po krypto platbách a Lightning Network neustále rastie

Určite ste sa už stretli s názorom, že kryptomeny (a špeciálne Bitcoin) nie sú na bežné platby vhodné a takmer nikto ich na tento účel používať nechce. Je možné, že tomu tak v minulosti naozaj bolo, no situácia v odvetví kryptomien sa za posledné roky výrazne zmenila. Ľudia, ktorí podobné myšlienky šíria si myslia, že nákup kryptomien je len čistou špekuláciou na budúci rast ceny daného aktíva. To samozrejme nie je odrazom reality a podľa novej štúdie by si veľké množstvo populácie želalo, aby vďaka kryptomenám mohli nakupovať rýchlejšie a bezpečnejšie. Výsledky dokonca ukazujú aj to, že pri tomto type platobnej metódy by spotrebitelia míňali viac, ako napríklad pri platobných kartách.

Nová štúdia odhaľuje naozaj zaujímavé čísla

Štúdia pod názvom „Cryptocurrency Payments Playbook: Cryptocurrencies Gain Momentum As A Payment Option“ bola vykonaná spolupráci s platobnou spoločnosťou BitPay na vzorke 8 000 respondentov žijúcich v USA. Medzi opýtaných patrili ľudia, ktorí kryptomenu vlastnia, alebo vlastnili a tiež takí, ktorí zatiaľ s kryptomenami nemajú žiadnu skúsenosť. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nám tento prieskum ukázal.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Viac ako 60% majiteľov kryptomien uviedlo, že majú záujem používať kryptomenu ako spôsob platby, aby boli ich online nákupy bezpečnejšie a ak by im kryptomeny priniesli viac súkromia. Až 93% používateľov kryptomien by v budúcnosti zvažovalo nákupy v kryptomenách a na rovnakú otázku odpovedalo kladne 59% respondentov, ktorí aktuálne nevlastnia žiadne kryptomeny. Okrem toho 57% majiteľov kryptomien tiež uviedlo, že by mali záujem o online nákupy v kryptomenách, ak by boli tieto možnosti platby automaticky k dispozícii priamo v online pokladni. Na porovnanie, rovnaký záujem prejavilo takmer 21% nevlastníkov kryptomien.

Štúdia jasne ukazuje, že záujem o platby v kryptomenách stále rastie a prejavujú ho dokonca aj ľudia, ktorí kryptomeny nikdy nevlastnili.Princíp je jednoduchý – budeme používať čokoľvek, čo nám prinesie nejaké výhody. Miera prijatia kryptomien je však aj naďalej nízka a 50% respondentov súhlasí s tvrdením, že zatiaľ nie je dostatok obchodov, ktoré by kryptomeny akceptovali. Ďalších 30% uviedlo, že používanie kryptomien ako spôsobu platby by ich prinútilo minúť viac, ako pri používaní tradičných platobných metód, ako sú platobné karty.

K priaznivému vývoju krypto platieb určite prispieva aj Lightning Network

Často počúvame, že kryptomenové platby sú nevýhodné a ľudia im vyčítajú najmä zložitosť a pri niektorých kryptomenách aj poplatky a čas, za ktorý sa transakcia spracuje. Rovnako sa tvrdí, že krypto platby sa nevedia vysporiadať s mikrotransakciami, nakoľko poplatok môže aj niekoľkonásobne prevyšovať čiastku, ktorú chcete zaplatiť. Práve tu prichádzajú na scénu takzvané riešenia druhej vrstvy, akým je aj Lightning Network.

Prečítajte si tiež: Square kupuje Afterpay za 29 miliárd dolárov – pomôže to adopcií Bitcoinu?

Lightning Network predstavuje nadstavbu BTC siete, ktorá funguje tak, že medzi dvoma používateľmi (napríklad spotrebiteľ a obchodník) sa otvorí tzv. kanál, ktorý si „pamätá“ zostatok medzi dvoma účastníkmi a tieto transakcie vykonáva za takmer nulové poplatky. Kanál ostáva otvorený až do chvíle, kedy sa jedná zo strán rozhodne pre jeho uzavretie a reálna transakcia na bitcoinovom blockchaine prebehne až v tomto momente. Znamená to, že poplatok namiesto množstva transakcií zaplatíte iba v jednej a obe strany obchodu sú zároveň celý čas absolútne chránené prostredníctvom protokolu počas.

Podľa nových údajov predstavujú platby v kryptomenách jednu z najväčších požiadaviek spotrebiteľov na používanie spolu s dlhodobými investíciami. V utorok globálna kryptomenová burza Coinbase zverejnila ďalší prieskum, ktorý uskutočnila medzi 2 000 dospelými Britmi a ukazuje, že 41% respondentov bolo ochotných kúpiť kryptomenu ako súčasť dlhodobej investičnej stratégie. Či už sa jedná o platby, alebo investičný nástroj, kryptomeny v ich rozvoji už pravdepodobne nič nezastaví nakoľko riešenia, ktoré nám všetkým uľahčia život sú už tu.

Zdroje: cointelegraph.com, bitcoinist.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences