Centrálne banky Palestíny a Izraelu sa pridávajú do CBDC závodu

Preteky o prvú CBDC už síce vyhrali Bahamy, ale v tomto prípade ide stále o malinkú krajinu, ktorá tento nový druh digitálnej meny iba skúša v reálnom čase. Zato štáty ako Čína, Uruguaj, Švédsko či mnohé ďalšie sa vo veľkom prezentujú svojim výskumom a testovaním tohto typu digitálnych mien, pričom je jasné, že skôr či neskôr v jednom z nich skutočne príde ku implementovaniu do reálneho finančného systému. Podľa nových tvrdení, ktoré sa dostali na verejnosť len v posledných dňoch sa ale do týchto „pretekov“ majú pridať aj ďalšie dva štáty – Izrael a Palestína.

Izrael a digitálny šekel

Bank of Israel (BOI – Centrálna banka Izraela) vydala v posledných 3 dňoch hneď 2 rôzne stanoviská o svojom pokroku vrámci sektora CBDC. Podľa vyjadrení Andrewa Abira, guvernéra tejto centrálnej banky, malo už dôjsť ku pilotnému testovaniu digitálnej meny centrálnej banky. Tá má byť v istej forme vyvíjaná už od roku 2017, avšak zatiaľ nedošlo ku žiadnemu konkrétnemu plánu na jej implementovanie či zavedenie do finančného systému. Navyše, podľa oficiálnych vyjadrení Abira, je aj napriek pomerne pokročilému štádiu vývoja či testovania tejto CBDC pomerne malá pravdepodobnosť, že skutočne príde ku jej uvedeniu do reálneho sveta.

Prečítajte si tiež: Zomrel človek s veľkým vplyvom na kryptomeny – John McAfee

„V minulosti som odhadoval, že šanca na implementovanie CBDC do 5 rokov je približne 20%. Môj odhad síce aktuálne narástol a to najmä kvôli pokrokom iných krajín, ale stále je to menej ako 50%.“

Ešte v stredu boli ale tieto vyjadrenia z časti vyvrátené (alebo minimálne doplnené), keďže finančný magazín z Izraela, Globes, informoval, že centrálna banka v krajine už aktívne skúša implementovanie CBDC. Využívať má na to Ethereum, pričom majú byť v hre aj smart kontrakty, či iné features ako dokonca NFT. Tie by mali byť ale napríklad využívané ako certifikáty na vlastnenie auta.

Napriek tomu malo ale zatiaľ dôjsť iba ku pomerne malým a uzavretým testovaniam, ktoré sa skôr dajú vnímať ako experimenty. Navyše, ako potvrdil aj Andrew Abir, tak z oficiálnych radov centrálnej banky Izraelu sa zatiaľ ozývajú hlasy podporujúce testovanie či skúmanie CBDC a nie skutočné implementovanie či používanie digitálneho šekelu. Okrem iného sa celkovo v komentári ohľadom týchto testov nachádzalo aj nasledovné:

„Tento draft nereprezentuje rozhodnutie Bank of Israel ohľadom budúcnosti digitálneho šeklu či jeho vytvorenia. Tento model je iba náčrtom a podnetom na diskusiu a preskúmanie rôznych alternatív pre tými zapodievajúce sa s CBDC vrámci Bank of Israel. Rovnako však ale bude slúžiť najmä na diskusiu s profesionálmi z tejto oblasti vrámci Izraelu o rôznych charakteristikách digitálneho šekelu.“

Bude sa snažiť Palestína konkurovať?

Zaujímavú, ale oveľa menej realistickú, novinku si pripravila Palestinian Monetary Authority (Palestínska monetárna autorita – obdoba centrálnej banky), ktorá zverejnila, že má v pláne preskúmať rôzne možnosti vytvorenia vlastnej CBDC. Dôjsť by malo k takémuto kroku aj napriek tomu, že podľa dohody z roku 1990 s Izraelom, Palestína nemôže vytvoriť akúkoľvek vlastnú menu. Aj preto slúži izraelský šekel či americký dolár ako de facto „štátne“ meny vrámci tejto krajiny, čo by chcela PMA zmeniť vďaka svojej vlastnej CBDC.

Napriek tomu ide v tomto prípade skôr o politické gesto, ktoré má poukázať na snahu Palestíny vzoprieť sa Izraelu aj finančne. Avšak práve finančný systém v Palestíne je extrémne závislý na Izraeli, pričom je aj z tohto dôvodu veľmi nepravdepodobné, že by mohlo dôjsť ku vytvoreniu vlastnej CBDC vrámci Palestíny. 

Niekoľko analytikov či finančných expertov sa pritom už vyjadrilo, že je takmer nemožné, aby sa v tak nestabilnom monetárnom prostredí, aké predstavuje Palestína, zrodila finančná mena, či už digitálna alebo fyzická, ktorá by sa bez problémom vedela stať uchovávateľom hodnoty. Práve pre to je toto oznámenie zo strany Palestíny vnímané skôr ako „odpoveď“ na vyjadrenia Izraela, čomu by nasvedčovalo aj časovanie, kedy ku daným vyjadreniam došlo. To ale neznamená, že Palestína nemôže prekvapiť, aj napriek tomu, že je to aktuálne pomerne nepravdepodobné.

Zdroje:

https://forkast.news/palestine-launch-cbdc-central-bank-digital-currency/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=palestine-launch-cbdc-central-bank-digital-currency

https://cointelegraph.com/news/bank-of-israel-deputy-governor-confirms-digital-shekel-pilot-is-underway

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences