8 mýtov o kryptomenách, ktoré by ste mali poznať

Odvetvie kryptomien je stále možné považovať za pomerne mladé a aj preto sa svetom šíria rôzne mýty, ktorým mnoho ľudí verí a riadia sa podľa nich. Dnes si predstavíme 8 najrozšírenejších mýtov o kryptomenách a pokúsime sa dostať k skutočnej pravde. Dôvera v tieto nepresné a zavádzajúce informácie môže totiž viesť k mylným predstavám, alebo až k strate prostriedkov. Poďme na to!

1. Kryptomeny z vás urobia milionárov

Jedná sa o jeden z najrozšírenejších mýtov a množstvo ľudí s kryptomenami začína práve s týmto „plánom“. Koncept je jednoduchý – nájdete „budúci Bitcoin“, investujete nejaké peniaze a za pomerne krátke sa stanete boháčom. Realita je však značne odlišná. Problémom je najmä to, že s článkami o tom ako niekto na kryptomenách zbohatol sa stretnete pomerne často. Len málokto však píše o tom, že ďalších 100, alebo 1 000 ľudí o svoje peniaze kvôli zlej investícii prišlo.

Netvrdíme, že na kryptomenách sa nedá zbohatnúť a existuje mnoho ľudí, ktorým sa takto podarilo zarobiť milióny. Nikto vám ale nemôže podobný úspech zaručiť a hlavne nováčikovia by sa mali sústrediť primárne na získavanie informácií a vzdelávanie. Existuje jedno známe pravidlo – čím viac vás spoločnosť láka na to, že vďaka ich kryptomene sa stanete milionárom, tým väčšia je šanca, že o svoje peniaze v skutočnosti prídete.

2. Najviac zarobíte na day tradingu

Často sa môžete stretnúť s tvrdením, že na kryptomenách zarobíte najviac, ak sa budete venovať dennému obchodovaniu. V skutočnosti sa však jedná o extrémne časovo a psychicky náročnú činnosť. Dalo by sa povedať, že tento spôsob obchodovania je prácou na plný úväzok. Kryptomenový trh je stále značne nepredvídateľný a pri dennom obchodovaní je to veľmi náročné.

Veľká skupina investorov a obchodníkov preferuje dlhodobejšie stratégie obchodovania. Na týždennej, alebo mesačnej báze dokážu omnoho presnejšie predvídať budúci vývoj trhu a efektívnejšie zhodnocovať svoje prostriedky. Samozrejme, že kryptomeny nemusíte ani pri tomto type stratégie držať donekonečna. Obchodníci, ktorým denné obchodovanie neprináša očakávaný profit, často skĺznu do ďalšieho mýtu.

3. Bez obchodovania na páku sa to neoplatí

Obchodovanie na páku predstavuje značné riziko už samé o sebe a kryptomeny so svojou volatilitou tomu nijak nepomáhajú. Rôzne platformy ponúkajú obchodovanie na páku až do výšky 100x. To pri kryptomenách, ktorých ceny môžu kolísať aj o desiatky percent denne, predstavuje doslova recept na to, ako prísť o svoje peniaze v rekordne krátkom čase.

Každá reklama vám povie, že obchodovanie na páku násobí vaše zisky. Len málo z nich sa však venuje aj druhej strane mince a nepovedia, že rovnako násobí aj vaše prípadné straty. Väčšina retailových investorov a obchodníkov tak často príde prostredníctvom likvidácie pozície o všetky svoje prostriedky.

4. Trh s kryptomenami je ovládaný retailom

Mnoho retailových obchodníkov (bežných ľudí) si myslí, že trh s kryptomenami ovládajú masy a tie dokážu dokonca hýbať s cenami. Väčšinu obchodovaných objemov však najmä pri najväčších kryptomenách tvoria veľkí inštitucionálni investori, takzvané veľryby. Podľa prieskumu tvorí 4% najväčších obchodníkov až 85% celej likvidity trhu.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Práve títo investori a obchodníci tak v podstate rozhodujú o tom, či bude situácia na trhu priaznivá, alebo nie. Svoju silnú pozíciu môžu navyše využívať na obchodovanie proti trhu a na „hranie“ s retailom. Pravdepodobne si viete predstaviť, ako tento súboj môže dopadnúť.

5. Kryptomeny a životné prostredie

O dopadoch ťažby kryptomien sme už písali a v tomto smere sa najčastejšie spomína kráľ kryptomien Bitcoin, ktorý pri ťažbe pracuje na systéme Proof-of-Work. Téma sa začala riešiť najmä po tom, čo ju otvoril známy Elon Musk a následne ju prevzali aj mnohé iné osobnosti a politici.

Podľa prieskumov však až 74% energie, využitej na ťažbu Bitcoinu pochádza z obnoviteľných zdrojov. Bitcoin teda využíva až 3-krát viac obnoviteľnej energie, ako využívame pri celosvetovej spotrebe (26,2%). Ťažiari sú totiž ekonomicky motivovaní, aby využívali čo najlacnejšiu energiu. K zelenšiemu Bitcoinu navyše prispeje aj obmedzenie ťažby kryptomien v Číne, ktorá využívala najmä energiu z uhoľných elektrární.

6. Bitcoin je centralizovaný a kontrolovaný Čínou

Tento mýtus vznikol kvôli tomu, že Čína mala historicky najväčší podiel hashratu a často sa s ním stretávame dodnes. Je tiež využívaný ako argument v debatách o decentralizácii Bitcoinu. Musíme si však uvedomiť značný rozdiel medzi bitcoinovou sieťou a ťažiarmi.

To, že sa väčšina ťažiarov nachádza v jednej krajine neznamená, že je centralizovaná celá sieť. Vo svete existuje viac ako 13 000 uzlov (23 na Slovensku a 80 v Česku) a práve to predstavuje decentralizáciu. Centralizácia ťažby sa navyše prostredníctvom jej obmedzenie v Číne taktiež výrazne zmierni.

7. Vlády môžu kryptomeny zakázať

Toto počúvame extrémne často. Investoval by som do kryptomien, ale čo ak ich vlády zakážu? Na základe množstvo nadpisov rôznych článkov sa ani nečudujeme, že si ľudia myslia, že je to naozaj možné. Niektoré krajiny sa o to dokonca naozaj pokúšajú a podobné iniciatívy sme videli napríklad v Indii, Nigérii, Turecku a Rusku.

Jediný problém týchto plánov je ten, že to nie je fyzicky možné. Ako sme si už vysvetlili, kryptomeny a blockchain sú tvorené uzlami po celom svete. Čo konkrétne by vláda teda chcela zakázať? Čína, ktorá je doslova majstrom v cenzúre prakticky čohokoľvek sa snaží kryptomeny zakázať už od roku 2017. Štáty v skutočnosti môžu iba skomplikovať používateľom prístup ku kryptomenám, prostredníctvom rôznych regulácií. Jedinou možnosťou, ako by mohli kryptomeny „zrušiť“, by bolo vypnúť internet na celom svete, ale to sa pravdepodobne nikto nechystá urobiť.

8. Kryptomeny využívajú hlavne kriminálnici

Najhoršie na tomto mýte je to, že sa istým spôsobom snažia onálepkovať kryptomeny, ako niečo nelegálne, stojace mimo zákona. Tento naratív následne prenášajú aj na jednotlivých používateľov kryptomien. Základom tohto mýtu je anonymita, ktorú so sebou digitálne aktíva prinášajú. Jedná však iba o pseudo-anonymitu.

Prečítajte si tiež: Centrálne banky chcú “absolútnu kontrolu” nad vašimi peniazmi – pomôcť im k tomu majú CBDC

Každý, kto sa kryptomenám venuje dlhšie ako deň vie, že blockchainová analýza dokáže prispieť k odhaleniu páchateľov trestnej činnosti a stačí, aby urobili čo i len jednu malú chybu. K budovaniu mýtu opäť prispievajú médiá, ktoré často píšu napríklad o rôznych hackerských útokoch, pri ktorých nezabudnú poznamenať, že útočníci požadujú výkupné v Bitcoine. V skutočnosti je medzi kriminálnymi živlami najpoužívanejšou menou stále americký dolár – ideme ho preto zakázať?

Zdroje: coinbase.com, youtube.com, fortune.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences