Zmení India výrazne svoj postoj voči Bitcoinu?

Tak sa zdá, že dopad Salvadoru začne byť výrazne cítiť po celom svete. O tom, že Salvador sa stal prvou krajinou, ktorá oficiálne zlegalizovala Bitcoin ako menu a platobnú možnosť v krajine už určite viete. Reakcie na toto rozhodnutie na seba nenechali dlho čakať a množstvo politikov najmä z krajín Latinskej a Južnej Ameriky vyhlasuje, že má podobné plány či návrhy, ktoré majú čoskoro predniesť v parlamentoch vo svojich krajinách. Ako sa ale zdá, tak nový „Bitcoin Law“ v Salvadore nemal vplyv iba v tejto lokalite, ale aj na druhom konci sveta.

India výrazne mení postoj

Podľa najnovšej správy The New Indian Express, sa aktuálne v druhej najobývanejšej krajine na svete, Indii, úradníci rozhodujú pre výraznú zmenu vo vnímaní kryptomien a v legálnych krokoch, ktoré voči týmto aktívam chystajú podniknúť.

Prečítajte si tiež: Kryptomeny prichádzajú aj do prestížnej súťaže NHL

Podľa najaktuálnejších správ sa vláda v krajine rozhodla zahatať myšlienku úplného zákazu či veľmi prísnych regulácii Bitcoinu. Naopak sa začína zdať, že je možné, že bude Bitcoin v krajine čoskoro oficiálne vnímaný ako aktívum, čím by prišlo ku obrovskej zmene.

Pokiaľ by došlo ku takémuto zvratu v postoji voči Bitcoinu, je pravdepodobné, že by prišlo aj ku regulácii Bitcoinu zo strany regulátora SEBI (Securities and Exchange Board of India), ktorý má na starosť regulácie spojené s verejne obchodovanými aktívami v krajine. Ku oficiálnemu predloženiu návrhu by mohlo prísť približne v júli, ale vzhľadom na to, že zmena v postoji je extrémne výrazná a pomerne rázna sa dá očakávať, že predloženie návrhu bude trvať o čosi dlhšie.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Napriek tomu je ale táto správa pomerne pozitívnou novinkou. India má totižto s kryptomenami nie najlepšiu históriu, keď ich ešte v roku 2018 centrálna banka Indie (Reserve Bank of India) oficiálne zakázala. Tento zákon bol ale v roku 2020 Ústavným súdom v krajine oficiálne zrušený.

Názory sa aj napriek tomu rôznia

Tým sa ale pokusy RBI o prísnu reguláciu kryptomien neskončili. Práve naopak, ešte tento rok sa RBI pokúsila zakázať spolupráce medzi bankami a akýmikoľvek kryptomenovými platformami či biznismi. Aktuálna situácia v Salvadore ale mohla prinútiť regulátorov v tejto krajine, aby svoje názory voči najväčšej kryptomene a celému tomuto sektoru premysleli. Napriek tomu je stanovisko RBI ohľadom kryptomien stále veľmi prísne:

„Z pohľadu RBI nenastala žiadna zmena v postoji voči kryptomenám. Stále máme veľké obavy spojené s kryptomenami, ktoré rovnako predkladáme aj parlamentu. Čo sa týka investorov, je na každom z nich aby si spravil potrebný prieskum a na základe toho sa zodpovedne a rozumne rozhodol.“

Tak znelo vyjadrenie guvernéra RBI Shaktikanta Dasa. Vrámci Indie sa ale samozrejme nájde hneď niekoľko popredných predstaviteľov, ktorí túto zmenu v postoji (a možno už čoskoro aj v zákone) vrúcne vítajú. Patrí medzi nich napríklad aj Ketan Surana, člen Internet and Mobile Association of India. Ten sa ohľadom týchto nových informácii, ktoré vyšli na povrch iba dnes, vyjadril nasledovne:

„S určitosťou môžeme povedať, že nová komisia, ktorá pracuje na kryptomenách je veľmi optimistická ohľadom kryptomenových regulácii a legislatívy. Nový návrh, ktorý sa má pozrieť celistvo na situáciu a navrhne najlepšie možné kroky do budúcna, bude už čoskoro v parlamente. Veríme, že vláda bude podporovať kryptomeny a blockchain technológiu.“

Postoj Indie sa tak môže veľmi výrazne zmeniť. Či prišlo k tomuto podnetu práve vďaka tomu, čo sa deje v krajinách Latinskej Ameriky samozrejme nevieme, avšak je možno čiastočne podozrivé, že razom mení svoj pohľad na Bitcoin tak veľa štátov. Určite nám to ale neprekáža, keďže ide konečne o pozitívnejší pohľad, ktorý by mohol viesť ku veľmi zaujímavým zákonom či miernym reguláciám. Tie sú síce v kryptomenách stále vnímané pomerne negatívne, avšak pravdou je, že či sa nám to páči alebo nie, tak regulácie prídu. A práve preto by sme sa mohli celkom radovať z toho, že to aktuálne vyzerá, že budú prichádzať v oveľa miernejšej forme, v akej sa pôvodne zdalo.

Zdroje: https://u.today/, https://cointelegraph.com/, https://ambcrypto.com/, https://cryptopotato.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences