Výplachy sú v kryptomenách bežné – dôvody, prečo netreba panikáriť!

Toľko „krvi na uliciach“ v kryptomenovom svete nebolo už istý čas. Prepad, aký sme zažili za posledných pár hodín, tu skutočne nebol už niekoľko týždňov, avšak nie je ničím novým. Nič sa však nedeje, pretože kryptomenový trh je jednoducho volatilný a na takéto pohyby musia byť ľudia investujúci do tohto sektora zvyknutí. Navyše spôsob, akým Bitcoin rástol za posledných pár mesiacov, je neudržateľný, a tak je možné, že takéto výplachy nás budú čakať častejšie. O tom, či ide o korekciu alebo nie, nás presvedčí až čas, pretože zatiaľ sa skôr zdá, že Bitcoin a s ním aj celý kryptomenový svet zatiaľ priniesol iba rýchly výplach, ktorý sa už pomaly začína nulovať postupným rastom.

Čo kryptomenový trh zhodilo?

Samozrejme, že po takomto prepade sa ľudia automaticky pozerajú na to, čo mohlo takýto prepad spôsobiť. Zatiaľ čo z pohľadu správ a noviniek nevyšlo nič tak extrémne, čo by mohlo takto rýchlo zostreliť trh, množstvo traderov poukazuje najmä na fakt, že trh bol jednoducho v exponenciále a počas nej sa takéto pohyby dejú. Navyše bol celý trh silno prehriaty, na čo ukazovali indikátory ako RSI, MACD či tradičný Fear and Greed index, ktorý sa aj napriek takémuto prepadu ešte stále nedostal po úroveň 90, čo je všeobecne brané ako veľmi vysoká hodnota.

Nie nadarmo sa hovorí, že čím rýchlejšie trh rastie, tým ostrejší a rýchlejší bude aj pád. Opäť ale treba podotknúť najmä to, že žiadny extrémny pád sme nezažili. Bitcoin sa na takýchto úrovniach obchodoval ešte minulý týždeň, a tak môžu byť slová o korekcii či dokonca konci bull marketu trošku unáhlené.

Prečítajte si tiež: Ako ťažiť kryptomeny a ako ťažba funguje? Najčastejšie Otázky + odpovede

V čase písania tohto článku mal Bitcoin odpísaných pritom za posledných 24 hodín približne 10 %, čo ani zďaleka nie je pre najväčšiu kryptomenu nejaká závratná korekcia. Tie vedia mať pri BTC bez problémov 30 – 40 %, a to obzvlášť po takom raste, aký sme zažili v posledných týždňoch. Či príde prepad až o tejto veľkosti, pri ktorom by sme sa pravdepodobne pozerali až na úrovne okolo 30 000 dolárov za jeden bitcoin, je teraz ešte určite skoro hovoriť, avšak úplne to vylúčiť nemôže nikto. To ale neznamená, že treba všetko predať a panikáriť!

Padali aj altcoiny

Bitcoin samozrejme nebol jedinou kryptomenou, ktorá si to zobrala strmhlavo dole. Takmer všetky altcoiny boli na tom rovnako, pričom, ako už býva zvykom, množstvo z nich letelo na oveľa nižšie ceny ako Bitcoin. Projekty ako Crypto.com, The Graph, IOTA, AAVE, ELROND či Ontology mali všetky za sebou prepad o minimálne 20 %.

Opäť sa tak ukázalo, že Bitcoin je z kryptomenového sektora jedna z najmenej riskantných investícií, pretože iba máloktorý altcoin klesol o menej percent, ako Bitcoin. Rovnako ale treba dodať, že altcoiny sa šplhajú aj vyššie oveľa rýchlejšie ako Bitcoin, aj keď to aktuálne ešte nemusí nič znamenať, pretože pokiaľ si to Bitcoin opäť namieri dole, tak so sebou stiahne celý kryptomenový trh.

Emócie nechať stranou

Pokiaľ ste tak v kryptomenovom svete iba nováčik a na takéto prepady nie ste zvyknutý, tak treba mať na pamäti hneď niekoľko vecí a rád. Pokiaľ obchodujete, vždy majte Stop Loss. Táto funkcia vám umožní rozumne a hlavne vopred zmenežovať obchod, ktorý v prípade, že sa nevyvíja podľa vašich predstáv, bude zatvorený na vami vopred určenej cene, a vy sa nemusíte báť straty 25 % za jeden obchod.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Taktiež nepanikárte a nepredávajte svoje pozície na HODL. Vaše dlhodobé portfólio by malo byť bezpečne uložené mimo búrz, a tak by sa vás takéto prepady nemali nijako dotknúť. Jediné, čo sa oplatí robiť v takejto situácii, je čakať mimo trhu (a držať svoje HODL portfólio), poprípade si počas prepadu čo-to dokúpiť. Pokiaľ by ste chceli v takomto trhu obchodovať, tak musíte brať na vedomie, že ide o veľký risk, a že pokiaľ nie ste skúsený obchodník, tak pri volatilite, akú majú kryptomeny, sa vaše pozície môžu skončiť naozaj všelijako. Preto buďte teraz hlavne rozumný a opatrný, pretože emócie vám pri takýchto sumách určite nič dobrého neprinesú.

Zdroje: https://cryptopotato.com/, https://cointelegraph.com/, https://cointelegraph.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences