V Salvádore už Bitcoinom zaplatíte v McDonalde, Starbuckse či Pizza Hute

V utorok sa do platnosti oficiálne v Salvádore dostal Bitcoin Law, zákon, ktorý bol schválený ešte začiatkom júna tohto roka, a ktorý okrem iného robí z Bitcoinu zákonnú menu v krajine. To znamená, že od utorka by mali oficiálne všetci predajcovia ponúkať svoje služby či produkty v krajine aj za Bitcoin (prijímať Bitcoin ako platobnú možnosť). Napriek tomu, že sa tento zákon stretol so zmiešanými reakciami ale takisto aj so zmiešaným prístupom, pozitíva sa určite dajú nájsť bez problémov. Aj keď niektoré prevádzky a ich majitelia protestujú proti danému zákonu a podľa údajov sú takmer rozhodnutí ho nepodporiť a BTC neprijímať, iný postoj zaujalo hneď niekoľko celosvetových predajní.

Hamburger za BTC je v Salvádore realitou

O tom, ako bol Salvádor pripravený na implementáciu Bitcoinu, či bol tento zákon správnym alebo nesprávnym krokom, alebo ako sa dal vylepšiť či zmeniť, sa toho ešte určite popíše ešte veľa. Rovnako vieme povedať takmer s určitosťou, že až čas ukáže, či sa na tento krok zo strany Nayiba Bukeleho, prezidenta Salvádoru, budeme v budúcnosti pozerať ako na vizionársky postoj, alebo ako na frašku, ktorá zničila ekonomiku malého štátu z Latinskej Ameriky.

Nech už sa celá situácia vyvinie akokoľvek, zákon je v platnosti a ľudia tak postupne začínajú zisťovať, či sa na neho dokázal Salvádor dobre pripraviť. No a prevádzky ako McDonald, Pizza Hut či Starbucks ukazujú, že áno.

Prečítajte si tiež: Nová štúdia od Standard Chartered predpovedá budúce ceny BTC a ETH

Známy kryptomenový reportér a žurnalista pre Bitcoin Magazine, Aaron van Wirdum, hneď v utorok zverejnil zaujímavý tweet priamo zo San Salvádoru (hlavného mesta Salvádoru). V ňom opisuje svoju skúsenosť práve z McDonaldu v Salvádore, ktorý mu hneď v daný deň umožnil nakúpiť si svoje raňajky za Bitcoin.

„Práve som vošiel do McDonaldu v San Salvádore aby som zistil, či budem môcť zaplatiť za svoje raňajky v Bitcoine a úprimne som očakával, že mi povedia že nie. Avšak ako vidíte, vytlačili mi lístok s QR kódom, ktorý ma odkázal na Lightning faktúru a vďaka tomu si teraz užívam tradičné raňajky.“

Zdroj: Twitter

McDonaldu sa tak nielenže podarilo pripraviť na daný BTC zákon, ale dokonca pri tom hneď od začiatku využívajú aj Lightning Network samotný, čo je iba ďalším skvelým plusom. Predajní a obchodov, ktoré už majú umožňovať platby v BTC je ale v Salvádore oveľa viac.

Starbucks, PizzaHut či najväčší department obchod

Platiť najväčšou kryptomenou by sa ale malo dať bez problémov aj v iných obchodoch či reštauráciách. Potvrdzuje to hneď niekoľko videí, ktoré sa od utorka zo Salvádoru šíria vo veľkom na to, aby nielen spravili danému kroku osvetu, ale aby takisto potvrdili, že aj keď sa možno nedá platiť za BTC v každej predajni, tak sa už nájde aj nemalý počet takých, ktoré tento krok už umožňujú.

O jednej z nich napríklad už informoval aj Mario Aguilar na svojom Twitteri, ktorý zverejnil nasledovné video priamo zo Starbucksu:

Zdroj: Twitter

K tým najvýznamnejším miestam, v ktorých sa už dá platiť Bitcoinom určite patrí napríklad aj celosvetovo známa pizzeria Pizza Hut, či najväčší salvádorský department obchod založený ešte v roku 1922, Siman.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Aj tieto informácie na svojom Twitteri aktuálne zverejňuje Nayib Bukele, prezident Salvádoru, ktorý sa tiež snaží robiť Bitcoinu čo najväčšiu osvetu v krajine. Okrem rôznych edukačných videí v jeho feede ešte nájdeme napríklad aj informácie o Chivo Wallet, oficiálnej Bitcoin peňaženke danej krajiny. Tá sa iba za niekoľko hodín stala najsťahovanejšou finančnou aplikáciou v krajine. Zaujímavé pritom je, že prvých 6 finančných aplikácii je spojených s kryptomenovým svetom, 7.je PayPal a až 8.aplikácia patrí banke v danej krajine.

Zdroje:https://cointelegraph.com/, https://www.cryptoglobe.com/, https://bitcoinist.com/, https://dailyhodl.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences