Stránka Bitcoin.org bola hacknutá

Hackerské útoky nie sú v kryptomenovom svete ničím neobvyklým a rôzne podvody sa v tomto odvetví šíria neuveriteľnou rýchlosťou. Krypto komunita je už na tieto praktiky zvyknutá a skúsenejší používatelia vedia nekalú činnosť odhaliť pomerne jednoducho. Podvody sa tak zameriavajú najmä na úplných nováčikov, ktorých často lákajú na rozprávkovo rýchle zbohatnutie. Jedným z najrozšírenejších podvodov tohto typu je „násobenie prostriedkov“, pri ktorom útočníci garantujú, že ak na ich adresu pošlete kryptomenu, obratom vám pošlú napríklad dvojnásobok. Presne touto formou bola len nedávno napadnutá aj známa webová stránka bitcoin.org.

„Pošlite nám vaše kryptomeny a my ich znásobíme…“

Je dosť pravdepodobné, že s týmto typom podvodu ste sa už stretli, nakoľko útočníci sa ho snažia šíriť aj na Slovensku a v Česku. Väčšinou to prebieha tak, že sa im podarí získať prístup k webovej stránke s väčšou návštevnosťou, alebo sledovanému profilu na sociálnej sieti, kde následne zverejnia túto „úžasnú“ správu. Útočníci na sociálnych sieťach vytvárajú aj účty, ktoré sa tvária ako profil známej osobnosti, alebo spoločnosti a následne podvodnými príspevkami spamujú komentáre pod reálnymi príspevkami danej entity.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Svoj podvod často schovávajú za tvrdenie, že danej spoločnosti sa darí a preto chce vrátiť časť prostriedkov späť do komunity. Na rozdávanie kryptomien zadarmo samozrejme môže naletieť iba úplný začiatočník, no vzhľadom na rozšírenosť tohto podvodu sa dá predpokladať, že sa stále nájde niekto, kto im kryptomeny reálne pošle. Príspevky často podporujú aj komentármi z falošných profilov, ktoré sa snažia navodiť dojem, že prostriedky im boli naozaj znásobené.

Nie, bitcoin.org vám vaše prostriedky neznásobí

Bitcoin.org je najstaršia webová stránka týkajúca sa kryptomien a v roku 2008 ju zaregistrovali Satoshi Nakamoto a Martti Malmi. V súčasnosti je webovou stránkou open-source projektu, ktorý sa zameriava na podporu vývoja bitcoinovej siete. Požívateľov, ktorí túto stránku navštívili, prekvapilo vyskakovacie okno s informáciou – „the Bitcoin Foundation is giving back to the community as a gesture to support our users who have helped us along the years.”

Súčasťou okna bol aj QR kód bitcoinovej adresy, na ktorú mali používatelia posielať kryptomenu a tá im následne bude zdvojnásobená. Hackeri obmedzili funkčnosť celej stránky a cez spomínané vyskakovacie okno sa nedalo nijak dostať. Zaujímavosťou je, že daná adresa reálne prijala niekoľko transakcií v celkovom objeme takmer 0,5 BTC. Dá sa ale predpokladať, že sa jednalo o transakcie samotných útočníkov, ktoré mali pri prípadnej kontrole vzbudiť dojem, že všetko funguje tak, ako sľubujú.

Komunita a zodpovední ľudia okamžite reagovali

V tomto smere musíme kryptomenovú komunitu pochváliť, nakoľko Twitter okamžite zaplavili správy, ktoré na tento podvod upozorňovali.Reagoval aj poskytovateľ hostingu Namecheap a o niečo neskôr aj súčasný prevádzkovateľ domény s pseudonymom Cøbra. Webová stránka bola pomerne rýchlo stiahnutá a aktuálne by už mala fungovať bezproblémovo. Podľa vyjadrení zainteresovaných sa snažia zistiť, ako sa to útočníkom podarilo a tiež to, kto za hackom stojí.

Prečítajte si tiež: Burza Binance má na krku ďalší závažný problém

Celý incident iba zdôrazňuje to, že v kryptomenovom svete si jednoducho treba dávať pozor a všetko si čo najdôkladnejšie preveriť. Útočníci sa neboja zneužívať ani tie najväčšie profily známych osobností a najnavštevovanejšie webové stránky. V komunite sa tiež hovorí o šťastí, že hackeri použili extrémne známu a pomerne primitívnu techniku, na ktorú už skočí len málokto. Ak by však pri hacku tohto webu prišli s niečím sofistikovanejším, mohlo sa jednať o omnoho väčší problém a používateľov po celom svete to mohlo stáť milióny.

Zdroje: cryptoslate.com, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences