Stane sa tento karibský ostrov už čoskoro Bitcoin rajom?

Zdá sa, že niektoré menšie odľahlé ostrovy často bojujú s problémami, ktoré sa týkajú poskytovania bankových služieb na ich území. Práve to ich núti, aby hľadali alternatívne riešenia a medzi najlepšie patria samozrejme aj kryptomeny. Už v najbližšom období sa tak môžeme stať svedkami toho, že vnikne komunita, ktorá bude využívať Bitcoin ako jedinú platobnú sieť. Jedná sa tak o veľmi zaujímavý „experiment“, ktorý v prípade úspechu bude motivovať k podobným krokom aj iné komunity a menšie štáty.

Používanie Bitcoinu na všetky platby nie je len „módny výstrelok“

Možno by vám napadlo, že krajina alebo miesto, ktoré ohlási akceptáciu Bitcoinu sa iba snaží zaujať a jedná sa skôr o marketingový ťah. Opak je však pravdou. V prípade malého ostrova Bequia v Karibiku sú kryptomeny prakticky jedinou možnosťou, ako si pri absolútnej absencii bankových služieb vymieňať hodnotu.

Tento ostrov má rozlohu iba o niečo viac ako 18 km2 a v blízkej budúcnosti na ňom vyrastie 39 luxusných víl. Podľa informácií Euronews, sa Bitcoinom nebude platiť iba za jednotlivé nehnuteľnosti, ale bude sa využívať aj v každodennom platobnom styku tejto novej komunity. Bitcoin teda na ostrove využijete pri platbe za potraviny, kávu v kaviarni, či lístok do kina. Bude sa tak jednať o pravdepodobne prvú podobnú komunitu na svete.

Prijatie kryptomien určite nepredstavuje turistickú atrakciu. One Bequia, developerská spoločnosť stojaca za projektom zdôrazňuje, že Bitcoin je v tomto prípade nevyhnutnou alternatívou k tradičným finančným službám. Tento problém vytvárajú samotné banky, ktoré sa riadia politikou „deriskingu“. Tento proces má za následok, že banky rušia svoje pobočky na malých a odľahlých ostrovoch.

Malé ostrovy sú často doslova odrezané od bankových služieb

Problém, ktorý spôsobuje derisking bánk sa netýka iba tohto jedného ostrova a v skutočnosti sú ich v podobnej situácii desiatky. Tieto, väčšinou ostrovné krajiny sú odrezané od bankových služieb a teda aj od medzinárodného obchodu. Napríklad pre spoločnosti pôsobiace v turistickom priemysle môže byť táto skutočnosť často až devastačná.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Karibik sa tak stáva jedným z najväčších zástancov digitálnych mien na svete. Karibské ostrovné štáty boli doslova prinútené, aby hľadali riešenia spomínaného problému a to ich priviedlo k omnoho rýchlejšej akceptácii kryptomien. Rebríček prijatia kryptomien vedú Bermudy, Bahamy, Barbados a Svätý Vincent. V marci bola dokonca vytvorená prvá únia digitálnych mien a 4 štáty východného Karibiku (Svätá Lucia, Grenada, Antigua s Barbudou a Svätý Krištof s Nevisom) zaviedli systém „DCash“.

Prijatie kryptomien má rôzne podoby a medzi obyvateľmi nepanuje iba nadšenie

V minulosti sa mnoho týchto štátov zameriavalo skôr na stablecoiny a iné altcoiny. V tomto je Bequia iná a ich vízia smeruje k decentralizovaným riešeniam, akým je aj Bitcoin. Podľa developerov však nie každý zatiaľ plne chápe výhody, ktoré prinášajú kryptomeny a decentralizácia. Často sa tak stretávajú so skeptickým pohľadom, nakoľko obyvatelia týchto krajín nie sú určite klasickými špekulantami, ktorí chcú prostredníctvom nákupu kryptomien zhodnotiť svoje prostriedky.

Prečítajte si tiež: Andreessen Horowitz pridá ďalší kryptomenový fond – jeho výška môže dosiahnuť až 1 miliardu!

Je však možné, že ak sa kryptomeny v týchto oblastiach osvedčia ako plnohodnotná náhrada bankového systému, prinesie to obrovskú mieru dôvery do celého sektora. Ak sa navyše daným obyvateľom ich prostriedky aj zaujímavým spôsobom zhodnotia, bude to len ďalšie plus. Primárnym cieľom však ostáva, aby kryptomeny umožnili obyvateľom odľahlých oblastí a dokonca aj ľuďom bez bankových účtov uskutočňovať čo najbezpečnejšie a najrýchlejšie platby.

Zdroje: cryptoslate.com, euronews.com, nasdaq.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences