O zlato bol v roku 2020 obrovský záujem – Bitcoin mu prekáža v raste

„Spor“ medzi Bitcoinom a zlatom pretrváva už niekoľko rokov. A to nie iba medzi osobnosťami z oboch svetov, kde sa napríklad na stranu zlata neustále stavia Peter Schiff, ktorému rád kontruje Anthony Pompliano, jedna z popredných kryptomenových osobností. Často sa totižto stáva, že Bitcoin a zlato bývajú zaradené do tej istej investičnej kategórie a aj kvôli mnohým vlastnostiam, ktoré majú tieto dve aktíva rovnaké, sa Bitcoinu hovorí „digitálne zlato.“ Ako sa však zdá, tak digitálna forma začína byť populárnejšia aj napriek tomu, že poriadne narástol dopyt minulý rok aj po zlate samotnom (konkrétne jeho ETF).

Analytik Bloombergu v tom má jasno

Mike McGlone, hlavný analytik komodít pre Bloomberg verí, že zlato je pripravené na čiastočný „odpočinok“ voči mladšiemu aktívu, ktoré predstavuje Bitcoin. Podľa neho majú investori do zlata počas marca očakávať miernejší pohyb smerom dole. Z neho sa má samozrejme neskôr dostať, avšak podľa jeho správ je minimálne na teraz zaujímavejšou voľbou najväčšia kryptomena.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Vyjadrenia tohto analytika ale nie sú prekvapivé. Mike totižto už v roku 2017 prirovnával Bitcoin ku zlatu, sledoval ich korelácie a takisto poukazoval na to, že záujem investorov sa postupne navyšuje najmä u investorov do kryptomien.  A to sa najmä minulý rok tešilo zlato extrémnej obľube. Počas leta 2020 sa podarilo tejto komodite dostať sa na najvyššiu obchodovanú cenu v histórii (ATH) a takisto preraziť aj extrémnu rezistenciu na hranici 2 000 dolárov. Zlato má teraz ATH na hranici 2 049 dolárov, avšak od vytvorenia tohto ATH sa mu už aj podarilo prepadnúť pod 1 700 dolárov.

Prečítajte si tiež: Počet bitcoinových automatů v USA za poslední rok vzrostl o 177%

Popularita zlata tiež dosiahla ATH

Nie je žiadnym tajomstvom, že v časoch finančnej neistoty sa investori obracajú práve na tento vzácny kov. To sa potvrdilo aj v pandemickom roku 2020, ktorý sa na trhoch niesol v znamení neistoty, finančných problémov a obrovských stimulov. Práve tie pomohli k tomu, aby sa trhy úplne nezosypali v čase, kedy boli ekonomiky po celom svete zamrznuté dôsledkami lockdownov.

May be an image of text

Zdroj: World Gold Council

Popularita zlata je vidno aj na tom, kam sa dostali aj investície do ETF tejto komodity. V roku 2020 bolo totižto vytvorené ATH nielen na cene zlata, ale takisto aj na celkovom príleve investícii do ETF zlata. Tie dosiahli v roku 2020 takmer 48 miliárd dolárov, pričom je to najviac v histórii. Doterajšie maximum bolo pritom vytvorené „len“ na hodnote 24 miliárd dolárov a tak sa toto pomyselné „ATH“ za minulý rok viac ako zdvojnásobilo. Naopak najmenej sa tešili ETF zlata v roku 2013, kedy bolo z týchto fondov vytiahnutých až viac ako 41 miliárd dolárov.

ETF zlata sú pritom veľmi jednoduchou alternatívou najmä pre retail investorov, ktorí chcú mať vo svojom portfóliu vystavenie aj voči zlatu. Zaujímavosťou taktiež je, že až 2/3 z celkovej hodnoty, ktorá bola minulý rok do ETF zlata investovaná, pochádzala od amerických investorov. Vzhľadom na stimuly, ktoré prebiehajú aj teraz, toto ale určite nie je žiadnym prekvapením.

Zdroje: https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences