Môže novinka o Tesle ukázať aj odvrátenú stranu kryptomenového sveta?

Je úplne jasné, ktorá novinka včera dominovala celému kryptomenovému trhu. Tesla sa konečne zapojila do kryptomenového sveta, čo sa stretlo s extrémnym pozitivizmom a jednou z najväčších sviečok na Bitcoine, aké kedy táto kryptomena spravila (takmer 20 %). Suverénne prekonanie doterajšieho ATH a takisto aj prekročenie hranice 45 000 dolárov sa zdá byť jasným signálom na to, že Bitcoin sa má v pláne tento rok skutočne pozrieť nad 100 000 dolárov. Dá sa však na túto novinku pozrieť aj negatívne? Samozrejme, že nikto nejde zmenšovať potenciál tejto správy alebo naschvál „kaziť náladu“ a rýpať len preto, aby v kryptomenovom svete nebolo konečne trochu kľudu a radosti. Možno sa ale na novinku o Tesle dá pozrieť aj z iného uhla pohľadu a práve o to sa pokúsim v tomto článku.

Presun BTC do spoločností?

Vstup inštitucionálnych investorov bol vždy v kryptomenovom svete braný ako jedna z tých lepších správ. Rovnaký prístup bol zachovaný aj pri tom, keď spoločnosti ako MicroStrategy či Square začali robiť Bitcoinu osvetu tým, že ho vo veľkom skupovali (a stále skupujú). Určite to pridáva minimálne na kredibilite celého sektora. Predsa len sa museli kryptomeny zbaviť zlej povesti spojenej iba s obchodovaním na dark weboch a využitím iba na drogy či pre kriminálnikov (áno ľudia tomu žiaľ stále veria).

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Istá miera kredibility je tak určite potrebná. Na druhú stranu, tá prichádza aj za cenu zvyšujúcej sa centralizácie. Podľa odhadov síce vlastní aspoň časť bitcoinu približne 120 miliónov ľudí (čo môže byť naozaj wild guess), ale je isté, že po nákupoch, aké robia takto veľké korporáty, obyčajným ľuďom veľa neostane. A ak by aj ostalo, tak si to iba málokto bude môcť skutočne dovoliť kúpiť alebo bude vlastniť iba malú, veľmi malú časť BTC. Hrozí tak centralizácia Bitcoinu zo strán spoločností? S určitosťou to nikto nemôže vyvrátiť.

Rovnako je asi trošku naivné si myslieť, že ak by sa pridali ďalšie veľké spoločnosti do investovania do BTC, tak si kúpia max 1 000 BTC. Už iba pri pohľade na spoločnosť akou je MicroStrategy je jasné, že bude dochádzať minimálne istý čas ku neustálemu dokupovaniu. No a pokiaľ toto bude robiť hneď niekoľko miliardových spoločností, tak nielenže Bitcoinu môže vystreliť cena, ale takisto je pravdepodobné, že sa pomaly presunie BTC z rúk jednotlivcov (ktorí pri výraznom náraste môžu chcieť vybrať svoje zisky) do rúk spoločností.

Čo ak spoločnosti začnú vo veľkom predávať?

Áno tu už zachádzam do úplne hypotetických scenárov, ale možno sa aj nad nimi oplatí zamyslieť. Čo ak teda príde ku tej centralizácii Bitcoinu zo strany spoločností a tie by zrazu o neho stratili záujem? Alebo by len začali vyberať zisky? Nech už by bol dôvod akýkoľvek, ak sa rozhodne niekto, kto vlastní napríklad 100 000 BTC predávať časť svojho krypto portfólia tak je viac ako jasné, že to určite pohne cenou. Okrem toho, že pravdepodobne spôsobí pokles (pokiaľ to dumpne na trh vo väčších dávkach) môže takisto vyslať aj správu, že už Bitcoinu tak neverí alebo ho už nepotrebuje.

Čo nastane potom? Presunie sa Bitcoin opäť do rúk individuálnych menších investorov alebo sa ešte viac bude centralizovať v rukách takých spoločností, ktoré ho budú aj naďalej skupovať? Alebo mu jednoducho prestanú veriť všetci? Dobre tu som asi s konšpiráciami zašiel už priďaleko, ale pointa ostáva tá, že presun bitcoinov len do spoločností vôbec nemusí byť tak pozitívne pre celý kryptomenový svet (a koniec koncov ani pre ideológiu spojenú s decentralizáciou).

Začína byť kryptomenový svet nenažraný?

Kebyže sa minulý rok v marci povie, že Tesla bude mať na svojom balance sheete viac ako 1,5 miliardy dolárov v BTC a že bude ponúkať možnosť platiť za svoje produkty aj v kryptomenám, tak by pravdepodobne z takejto novinky žil celý kryptomenový svet minimálne mesiac. Ľudia by hovorili o tom, aké má Tesla plány, čo všetko sa týmto zmení a ako tomu Elon Musk určite pomohol (o čom z časti hovoria aj teraz).

Prečítajte si aj spomínanú včerajšiu novinku tu: Tesla nakúpila Bitcoin za 1,5 miliardy dolárov – v BTC umožní aj platby

Aktuálne však môžeme vidieť hlavne to, že ľudia správu o Tesle spracovali veľmi, veľmi rýchlo (čo odzrkadľuje už aj včerajšia spomínaná sviečka) a už sa začali obhliadať inde. Z ničoho nič teraz začínajú behať v kryptomenovom svete klebety o tom, že by Apple mohol nakúpiť BTC za 5 miliárd dolárov. Zdá sa tak, že 1,5 miliardy dolárov od spoločnosti ako je Tesla už proste nestačí na to, aby boli ľudia v tomto svete spokojní.

A čo sa stane, ak by aj Apple oznámil prípadnú kúpu v hodnote 5 miliárd dolárov? Okrem pravdepodobne ďalšej obrovskej bullish sviečky, sa začnú ľudia okamžite pozerať na iné spoločnosti, ako možno Amazon alebo Google a budú volať po ich kúpe BTC, ktorá bude aspoň 10 miliárd dolárov. Pretože ak by teraz, po oznámení 1,5 miliardového nákupu Bitcoinu zo strany Tesly a 5 miliardového očakávaného nákupu zo strany Apple, prišiel napríklad nákup za 100 miliónov, ľudia to môžu veľmi rýchlo vyhodnotiť ako sklamanie a tým aj zlú správu. Očakávania, ale takisto aj veľmi výrazná miera chamtivosti tak môžu zohrať veľkú úlohu v tom, kam sa cena Bitcoinu skutočne dostane.

Nič nerastie naveky a čím prudší je rast, tým strmší bude aj pokles

Zdá sa, že ja musím úplne pokaziť ten dobrý pocit z toho, že Bitcoin je v bullrune a rastie že? Samozrejme, že to mojim cieľom nie je a ako kryptomenový fanúšik sa určite teším z toho, že Bitcoin sa bude čoskoro dať používať na platby aj v spoločnosti ako je Tesla (rast ceny je pochopiteľne vítaný side effect tejto správy). Avšak takéto správy prilákajú do kryptomenového sveta určite aj veľa nováčikov a tých treba upozorniť na to, že nič nerastie večne.

Rovnako by nejeden trader aj povedal, že takéto extrémne rasty, často končia veľmi podobnými pádmi a preto treba byť vždy v strehu. Samozrejme, že pokiaľ ste hodler a držíte BTC nech sa deje čokoľvek, tak by vás toto nemalo vôbec ovplyvniť, ale určite sa nájde isté percento nováčikov, ktorí po prvej krvavejšej sviečke odpredajú v strate a so strachom. To by však nebolo správne a tak treba najmä nováčikov upovedomiť o tom, že BTC jednoducho bude mať aj prepady, na ktoré sa treba pripraviť.

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences