Kryptomeny sú predražené a vysoká inflácia je len dočasný jav

Sme presvedčení, že pre vytvorenie správnej investičnej stratégie je potrebná pluralita názorov, a preto sa dnes pozrieme na kryptomenový trh očami skeptikov. Za zmienku určite stojí to, že väčšina známych krypto kritikov prichádza najmä z bankového sektora a všeobecne zo sveta tradičných financií. Títo ľudia desaťročia zarábajú obrovské peniaze práve vďaka im naklonenému nastaveniu finančného systému. Na tom by v princípe nemuselo byť nič zlé. Ak si však vysoké zisky pripisujú aj počas kríz, kedy bežní ľudia prichádzajú často o životné úspory, tak to už za úplne normálne považuje len málokto. Presne to je vlastne základným dôvodom, prečo vznikol Bitcoin, nasledovaný stovkami ďalších kryptomien. Názor si však v konečnom dôsledku musí urobiť každý sám.

Je Bitcoin iba obrovská bublina?

Bank of America tento týždeň zverejnila výsledky svojho prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 4. do 10. júna a oslovili v ňom spolu 224 správcov fondov so správou aktív v hodnote 667 miliárd dolárov. Podľa zistení si až 81% oslovených myslí, že Bitcoin je iba bublina, ktorá jedného dňa určite praskne. Toto číslo navyše celkom zásadne stúplo z májových 75% a za pravdepodobnú príčinu je považovaný nedávny veľký prepad cien kryptomien.

Na potencionálne riziká investovania do kryptomien svojich klientov upozornila dokonca aj samotná Bank of America a dodáva, že aj podľa nich sa jedná o nebezpečnú bublinu. Ako vidíme medzi správcami fondov tento názor prevláda napriek rastúcemu záujmu o kryptomeny zo strany hedžových fondov a rôznych bánk po celom svete. K týmto vyhláseniam sa určite radi vrátime o niekoľko rokov a uvidíme, či nás títo ľudia skutočne chceli ochrániť pred extrémne rizikovými investíciami, alebo iba chránili svoje multimiliardové biznisy.

Drvivá väčšina kryptomien je značne predražených

Do stále prebiehajúcej diskusie za zapojil aj CEO Digital Currency Group, Barry Silbert. Ako faktory, ktoré sledoval spomenul rastúce ceny potravín a ropy, špekulatívne prebytky, nedôveru vo FED, úrokové sadzby, meme akcie a predražené kryptomeny. Na sociálnych sieťach prezradil, že podľa jeho názoru je výrazne nadhodnotených až 99% všetkých kryptomien. Narážal najmä na ich značnú volatilitu.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Silbert si začiatkom mesiaca podal aj známu kryptomenu Dogecoin (DOGE) a povedal, že táto meme kryptomena, ktorá vznikla pôvodne ako vtip, nemôže mať hodnotu 37 miliárd dolárov (odvtedy stúpla na 40 miliárd $). V tom čase predpovedal jej prepad, ktorý ju vráti pod hranicu 1 miliardy dolárov, čo by znamenalo, že cena kryptomeny poklesne zo súčasných 0,31 $ na 0,01 $. Vyjadril sa tiež, že ak celá hodnota niečoho pochádza iba z kolektívneho presvedčenia a nie z užitočnosti, potom je táto vec nadhodnotená.

Extrémne vysoká inflácia je iba dočasný jav

Podľa prieskumu Bank of America sa 72% opýtaných správcov fondov domnieva, že aktuálny nárast inflácie je iba dočasný a ekonomiky sa s nim čoskoro vysporiadajú. Na opísanie hrozby inflácie pre americkú ekonomiku použil termín „prechodný“ aj predseda FEDu Jerome Powel. Inflácia v USA dosiahla v máji 5%, čo sa stalo prvýkrát od roku 1992. S podobnými vyjadreniami však nesúhlasí napríklad známy manažér hedžových fondov Paul Tudor Jones a CEO JPMorgan Jamie Dimon.

Bitcoin je často považovaný za hedž voči inflácii a mnoho kryptomenových analytikov pripisuje rast ceny BTC  práve obavám zo stále rastúcej inflácie. Prieskum Bank of America by tak mohol naznačovať, že tieto obavy pomaly ustupujú. Či je to pri aktuálnej úrovni kvantitatívneho uvoľňovania nových peňazí do ekonomík po celom svete naozaj na mieste, necháme na vašom zvážení.

Prečítajte si tiež: Koľko prostriedkov by mohli v kryptomenách držať hedžové fondy?

23% správcov fondov si však myslí, že aktuálna vysoká úroveň inflácie bude trvalá a bojovať s ňou bude veľmi náročné. Ak sa týchto 23% nemýli, znamenalo by to, že Bitcoinu a ďalším relevantným kryptomenám sa bude v budúcnosti dariť a možno sa čoskoro pozrieme aj na nové ATH mnohých z nich.

Čo si o tom všetkom myslíte vy? Majú pravdu ľudia, ktorí dlhodobo profitujú zo súčasného nastavenia finančného systému, alebo ich oponenti, ktorí otvorili svoju myseľ a vidia, že finančný svet by mohol fungovať aj úplne inak? Dokedy vlastne budú schopní označovať trh s kryptomenami s hodnotou viac ako 1,5 bilióna dolárov, ktorému dôverujú milióny ľudí po celom svete označovať za bublinu?

Zdroje: techstory.in, bitcoinist.com, cryptoglobe.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences