K avizovaným zmenám miningu v Číne sa vyjadril aj veľký ťažiar

Čína je krajinou, ktorej ťažiari aktuálne kontrolujú väčšinovú časť Bitcoin hashratu. Aj to je dôvodom, prečo je trh pomerne citlivý na správy z týchto zemepisných šírok, a najmä ak pochádzajú od politických špičiek. Už v najbližšom období by sme sa mohli dozvedieť konečnú podobu pripravovaných legislatívnych zmien a niektorí ťažiari sa už začali pripravovať na možné problémy.

Prečo Čína pripravuje zmeny v tejto oblasti?

Podľa prieskumu až 75% hashratu Bitcoinu pochádza práve z Číny, čo z nej robí skutočného giganta tohto priemyslu. Medzi najväčšie spoločnosti, ktoré na tomto trhu pôsobia určite patria napríklad F2Pool a Huobi. Rozhodujúcim faktorom pre výber tejto destinácie je najmä pomerne lacná elektrická energia a pracovná sila.

Vicepremiér Liu He a štátna rada minulý týždeň uviedli, že už čoskoro zakročia v oblasti obchodovania a ťažby kryptomien v krajine.Kryptomeny takmer okamžite reagovali na toto vyjadrenie značným prepadom cien. Zásadným problémom by mala byť vysoká spotreba elektrickej energie, ktorá je v priamom rozpore s dlhodobými environmentálnymi cieľmi Číny. Tie majú byť splnené majú do roku 2060 a ťažba BTC je vnímaná ako potenciálna prekážka pre dokončenie agendy dosiahnutia uhlíkovej neutrality. Mnohí však poukazujú na fakt, že zdrojom emisií sú výrobcovia energie, ktorí často využívajú uhlie a fosílne palivá a nie ťažiarske spoločnosti.

Na vzniknutú situáciu už reagujú aj jednotlivé spoločnosti, ktoré pôsobia v tomto sektore

Jiang Zhuoer, zakladateľ ťažiarskej spoločnosti BTC.TOP sa vyjadril, že podľa jeho názoru by dopady týchto zmien nemuseli byť v konečnom dôsledku až tak zásadné. Uviedol, že individuálna ťažba bude v nezmenenej podobe existovať pravdepodobne aj naďalej a nová politika Číny zasiahne najmä stredné a veľké spoločnosti tohto trhu.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Trh a aj samotný kryptomenový sektor majú svoje prirodzené spôsoby reorganizácie. Predpovedá, že pripravované zmeny tak nebudú mať na sieť Bitcoinu takmer žiadne dopady. Podobný stav nastal aj v roku 2017, kedy Čína výrazne zasiahla proti kryptomenovým burzám. Tie sa následne presunuli do iných krajín a rovnaký postup môžu zvoliť aj ťažiarske spoločnosti. Niektoré už na vzniknutú situáciu a prvé informácie dokonca začali reagovať a napríklad spomínaná spoločnosť Huobi pozastavila v Číne všetky svoje operácie a ukončila aj obchodné služby pre čínskych používateľov. Obdobne reagovala aj BTC.TOP, ktorá okrem pozastavenia činnosti prestala nakupovať ďalšie ťažiarske súpravy.

Pre Bitcoin to v konečnom dôsledku bude pravdepodobne výhra

V prípade extrémneho sprísnenia regulácií v tomto sektore sa väčšina strojov jednoducho presunie do zahraničia, kde bude ťažba pokračovať aj naďalej. Na riziko prílišnej centralizácie ťažby BTC v Číne sa navyše poukazuje už dlho. Vplyv Číny na globálny hashrate tak klesne a väčší podiel na tomto trhu získajú európske a americké spoločnosti.

Prečítajte si tiež: CEO HSBC sa vyjadroval o kryptomenách – pokorili už aj túto banku?

Väčšina odborníkov v tejto oblasti sa zhoduje na názore, že Bitcoin rovnomernejším prerozdelením hashratu na konci dňa viac získa, ako stratí. Na celkový výkon siete to však nebude mať žiaden zásadný dopad, nakoľko tie isté stroje sa len presunú do priaznivejších jurisdikcií inde vo svete.

Zdroje: cryptoslate.com, bitcoinist.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences