Bitcoin v trhovej kapitalizácii prekonal Facebook: Blížime sa ku koncu rastu alebo len začíname?

Vždy, keď si myslíme, že cena najznámejšej kryptomeny už dosiahla svoj vrchol a ďalej nemôže rásť, nás Bitcoin prekvapí. Presne tak stanovil aj svoje nové ATH, ktoré presiahlo hranicu 64 000 dolárov. Bitcoin za posledných 10 rokov ukázal neuveriteľnú silu a vďaka rastúcemu dopytu a obmedzenej ponuke sa javí jeho budúcnosť ešte ružovejšie. Vpred ho tlačí aj rastúca podpora zo strany inštitúcií, medzi ktoré patria aj zvučné mená ako Square, PayPal, Mastercard, ale aj banka BNY Mellon. FED navyše v reakcii na stále aktuálnu situáciu okolo pandémie COVID-19 znížil úrokové miery na hodnoty blížiace sa nule, čo výrazne oslabuje dolár. Aj táto skutočnosť vedie mnohých investorov k prelievaniu kapitálu do Bitcoinu a ďalších kryptomien.

Bitcoin predbehol Facebook a pred ním je už len zopár spoločností

Changpeng Zhao, CEO burzy Binance vo svojom tweete uvádza informáciu, že Bitcoin s celkovou tržnou kapitalizáciou viac ako 1,1 bilióna dolárov predbehol už aj spoločnosť Facebook. Zaradil sa tak vo svetom rebríčku na 6. miesto a pred ním sú už len giganti ako Apple, Microsoft, Amazon a Google. Pri súčasnom trende však môže už čoskoro útočiť aj na vyššie priečky tohto rebríčka. Samotný CZ pravdepodobne predpokladá, že sa tak aj naozaj stane a práve preto drží takmer 100% svojho kapitálu v kryptomenách.

Je to však pre Bitcoin iba pozitívna správa? BTC siahalo po nových maximách už dlhší čas a na chvíľu ho pribrzdila iba cenová úroveň 60 000 dolárov. Tú sa však nakoniec podarilo býkom prelomiť a v stredu dosiahol Bitcoin svoje nové ATH na cene 64 854 dolárov. Môže to znieť ako skvelá správa, čo samozrejme aj je, ale v niektorých častiach sveta tým na seba BTC upútalo nie veľmi žiadúcu pozornosť štátnych orgánov. Dobrým príkladom je Turecko, kde bolo oznámené, že ich centrálna banka zakazuje platby kryptomenami. Turecko tak reaguje situáciu okolo stále slabšej domácej meny a rastúceho záujmu o kryptomeny. Z pohľadu nadšencov a fanúšikov kryptomien sa jedná o zaujímavý „experiment“, na ktorom si otestujeme, ako bude zákaz kryptomien zo strany štátu vyzerať v praxi.

Trend je udržiavaný najmä stále novými pozitívnymi správami

Aktuálne sa môžete stretnúť s kvantom rôznych špekulácii o tom, ako dlho bude trvať prebiehajúci bull run. O Bitcoin sa opäť začali zaujímať aj mainstreamové médiá, čo vidíme väčšinou len pri zásadnom raste alebo prepade ceny a o kvalite prinášaných informácii by sa dalo polemizovať. Sme tak svedkami známeho FOMO (Fear of Missing Out) efektu, ktorý sa nabaľuje ako snehová guľa.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Bull run odštartoval prakticky už v poslednom štvrťroku minulého roku, kedy v októbri prudko stúpli ceny a začalo sa objavovať aj množstvo pozitívnych správ. Spúšťačom záujmu inštitucionálnych investorov bola podľa výskumu cenová hladina 25 000 dolárov, ktorá bola dostatočná na to, aby si Bitcoin začali všímať aj tí najsilnejší hráči na trhu. Potencionálne zisky totiž prekonali riziká, vyplývajúce najmä z regulácii, možných podvodov a stále nedostatočnej infraštruktúry kryptomien.

Johnny Lyu, CEO spoločnosti KuCoin, je tiež presvedčený, že v inštitucionálnom prijatí kryptomien zohráva zásadnú úlohu aj strach z vývoja globálnych trhov. Kvantitatívne uvoľňovanie peňazí centrálnymi bankami po celom svete dosahuje neuveriteľné úrovne, ktoré nemajú v histórii obdobu. Po kryptomenách tak stále častejšie siahajú nie len západní, ale vo veľkej miere aj ázijskí investori.

V čom spočíva možný problém pre kryptomeny?

Myšlienka, že ceny kryptomien a ich prebiehajúci rast je najmä odzrkadlením titulkov pozitívnych správ je vskutku problematická. Nevytvára totiž dôvod na dlhodobú udržateľnosť cien a mnoho analytikov tak stále častejšie varuje pred možným výrazným prepadom trhu s kryptomenami. Zjednodušene povedané, akonáhle sa zastaví prílev bullish správ, môže sa celý FOMO efekt veľmi rýchlo obrátiť proti kryptomenám.

Prečítajte si tiež: Kritický pohľad na Dogecoin – DOGE ukázal veľa, avšak väčšina je negatívna

Cieľom týchto informácii nie je odrádzanie ľudí od kryptomien. Je však faktom, že kryptomeny aktuálne nakupuje mnoho ľudí, ktorí nemajú s investovaním žiadne predošlé skúsenosti. Investujú práve na základe pozitívnych správ a celkovej nálady na trhu, čo sa v investovaní často nevypláca. Nováčikovia si myslia, že vďaka kryptomenám sa z nich za krátky čas stanú milionári a niektorým sa to aj darí. Ako sa však vraví, nie je nič horšie, ako keď gambler na začiatku svojej závislosti vyhrá. Buďte preto pri investovaní vždy opatrní a snažte sa vnímať informácie v širšom kontexte.

Zdroje: cryptonews.com, beincrypto.com, cointelgraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences