Bitcoin sa dočká najväčšej aktualizácie od roku 2017: Taproot „Locked-in“

Iba predvčerom sa udiala jedna z najzásadnejších udalostí bitcoinového sveta za posledné roky. 12. jún sa určite zapíše do dejín Bitcoinu a onou spomínanou novinkou je schválenie aktualizácie pod názvom Taproot, ktorú prostredníctvom signalizácie na vyťažených blokoch schválilo viac než 90% ťažiarov. Zaujímavé je, že o tejto dôležitej skutočnosti informuje absolútne minimum mainstreamových médií a nijak zásadne nereagovala ani cena Bitcoinu. To potvrdzuje, že médiá v skutočnosti nemajú záujem informovať o skutočne prevratných správach a naháňajú sa len za rôznymi clickbaitmi. Rovnako retailoví investori nakupujú a predávajú podľa toho, čo na Twitter napíše Elon Musk, ale zásadne veci ich zjavne k nákupu nijak nemotivujú.

Aktualizáciu môžeme očakávať už v novembri 2021

Taproot predstavuje aktualizáciu súčasného protokolu formou soft forku. Na jej potvrdenie bola potrebná podpora aspoň 90% ťažiarov, ktorú sa podarilo v poslednej signalizačnej perióde dosiahnuť dokonca v značnom predstihu.

Z celkom 2 016 blokov tejto periódy, podporu Taprootu nesignalizovalo iba 32 blokov a do jej skončenia nám ostáva už len 28 blokov. Podpora teda aktuálne presahuje 97%, čo znamená, že Taproot je aktuálne v „locked-in“ stave a jeho nasadenie je naplánované už na tento november. Toto „hlasovanie“ prostredníctvom signalizácie síce nebolo úplne jednomyseľné, ale chýbalo len málo (spomínaných 32 blokov). Značí to širokú podporu tejto aktualizácie medzi ťažiarmi, čo je určite skvelá správa.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Zaujímavosťou je, že mining pool Slush Pool signalizoval podporu Taprootu ako prvý a vyťažil aj blok s poradovým číslom 687 285, ktorý znamenal, že aktualizácia bola prijatá. K ďalším prvotným podporovateľom patrili aj dva pooly s najväčším podielom hashratu – AntPool a F2Pool.

Čo nám Taproot prinesie a prečo je pre Bitcoin tak dôležitý?

Jedná sa o prvú zmenu konsenzu od roku 2017, kedy bol v auguste aktivovaný SegWit. Z pohľadu Bitcoinu prináša rozšírenie možností skriptovania, ktoré by mali priniesť lacnejšie transakcie najmä pri multisigoch a druhej vrstve. Zároveň prispeje k zvýšeniu ochrany súkromia tým, že niektoré informácie v transakciách budú po aktivácii skryté. Netreba tiež opomínať fakt, že zásadným spôsobom priblíži Bitcoin aj k podpore smart kontraktov.

Mnoho odborníkov považuje za najväčšiu prednosť Taprootu práve zvýšenie ochrany súkromia. Vďaka aktualizácii bude vyzerať transakcia v kanáli Lightning Network na nerozoznanie od sofistikovaného smart kontraktu. Bitcoinový blockchain totiž v súčasnosti odhaľuje až príliš veľa informácií o každej transakcii a to najmä pri zložitejších operáciách. Nový kód bude využívať takzvanú Schnorrovú schému podpisov, pri ktorej sa napríklad multisig transakcia na pohľad nijak nelíši od akejkoľvek inej.

Taproot prináša rôzne výhody, avšak tu vývoj iba začína

Takmer celá komunita sa zhoduje v tom, že táto aktualizácia bude pre protokol dôležitým prínosom a jedná sa o veľký pokrok z pohľadu budúcnosti Bitcoinu. Jeho aktivácia však predstavuje len prvý krok a skutočná práca sa ním iba začína. Loptička je teraz na strane vývojárov rôznych spoločností, ktorí musia spomínané výhody pretaviť do reálnych riešení a aplikácií bežného života.

Prečítajte si tiež: PlanB opätovne obraňuje svoj model: Predikcia na 288 000 dolárov je stále platná

12. jún sa však nezapíše do histórie Bitcoinu iba prijatím Taprootu. Ďalší míľnik predstavuje aj blok s číslom 687 249, v ktorom bolo spracovaných až neuveriteľných 4 075 transakcií. Jedná sa o dvojnásobok priemerného počtu transakcií z predošlého dňa a až 4-násobok bežného počtu transakcií v bežnom bitcoinovom bloku.

Video zverejnené včera po prijatí Taprootu určite tiež stojí za pozretie:

Zdroje: cryptonews.com, bitcoinist.com, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences