Bitcoin mining sa presúva z Číny – geografická decentralizácia ťažby je v plnom prúde

Ťažbe Bitcoinu sa v posledných pár týždňoch dostáva stále viac pozornosti. Najmä média sa zaujímajú stále viac o to, koľko energie ťažba Bitcoinu spotrebuje, pričom je stále veľmi populárne ju porovnávať so spotrebou elektrickej energie nejakého štátu. Aktuálne sa porovnáva napríklad s Kolumbiou. Rovnako je však pozornosť na ťažbe aj kvôli tomu, že sa Čína rozhodla vyštvať minerov z krajiny. To sa už prejavuje vo veľkom aj na distribúcii ťažby vrámci sveta, kde Čína výrazne stráca svoj podiel. Z ich strany ale ide o úmyselný krok.

V Číne sa už nachádza menej ako 50 % mining sily

Podľa najnovších dát z Cambridge Centre for Alternative Finance, ktorá je známa svojim výskumom priamo v oblasti BTC ťažby, sa aktuálny podiel čínskych minerov dostal pod 50 %. Ešte koncom minulého roka bolo viac ako 55 % hashratu z Číny, pričom aktuálne je to už niečo okolo 48 %. V porovnaní s rokom 2019 je tento skok ešte markantnejší, keďže koncom roku 2019 bolo až viac ako 70 % ťažby práve v tejto krajine.

Z týchto dát tak ale vyplývajú hneď dve skutočnosti. Prvá z nich je tá, že podiel z celkovej BTC ťažby, ku ktorej dochádzalo v Číne, mal klesajúci trend už pred zásahom čínskych regulátorov. K najväčšiemu skoku pritom došlo koncom minulého roka, kedy sa podiel iba za pár týždňov prepadol z 65 % na menej ako 55 %. Druhá ale je, že práve regulátori v Číne dopomohli svojimi novými, nie príliš prívetivými, zákonmi v Číne k tomu, aby sa mineri vo veľkom začali sťahovať preč. Aj to sa tak zaručene podpísalo pod výraznú zmenu v tom, ako je ťažba Bitcoinu rozdistribuovaná po svete.

Prečítajte si tiež: Podarí sa dvom bullish správam otočiť trh?

Pochopiteľne najviac sa z tohto banu v Číne môže tešiť USA, kam sa aj väčšina minerov pravdepodobne chystá (ak tam už dokonca nie sú). Iba od decembra 2020 narástol podiel ťažby BTC v USA z 10,5 % na aktuálnych takmer 17 %, čím si USA potvrdila jasnú druhú priečku za Čínou. Na treťom mieste sa ale nachádza asi pomerne prekvapivá krajina.

Zdroj: cbeci.org

Je ňou Kazachstan. Práve tento štát sa taktiež môže razom tešiť veľkej obľube minerov, ktorí sa sem určite vybrali z Číny práve kvôli jednoduchému prístupu a migrácii, ale taktiež aj kvôli lacným nákladom na energiu. Za posledné dva roky sa pritom podiel Kazachstanu na ťažbe BTC zväčšil viac ako šesťnásobne. V septembri 2019 sa totižto v tomto štáte nachádzal „mining sila“ približne na hodnote 1,4 %, pričom teraz to má byť až viac ako 8,2 %. Aj vďaka tomuto skoku sa tak Kazachstan dostal pred také krajiny ako Rusko (6,8 %), Irán (4,6 %) či Nemecko (2,8 %).

Geografická decentralizácia – pozitívum pre BTC

Ako sme už ale informovali, tak tieto správy sú celkovo pre Bitcoin skvelé. Jedna z najčastejších kritík voči BTC totižto vždy bola, že je jeho ťažba veľmi centralizovaná, pričom niektorí hateri išli až tak ďaleko, že tvrdili, že BTC je úplne ovládaný Čínou. No a presne tento argument sa postupne vytráca, keďže sa z Číny sťahuje čoraz viac minerov.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Pre budúcnosť Bitcoinu bude ale tiež podstatné to, aby sa ťažba v nových krajinách stala nielen decentralizovanejšou (čo sa už samozrejme deje, keďže sa mineri z Číny presúvajú hneď do niekoľkých krajín, nie len do jednej) ale takisto aj zelenšou. To znamená, že ak by mala mať ťažba BTC skutočne pokoj aspoň na chvíľu, tak je potrebné, aby sa v nových miestach, na ktoré sa presunie, zapracovalo na tom, aby došlo ku čo najviac zelenej ťažbe (z obnoviteľných zdrojov energie). K tomu napríklad v Kazachstane nedochádza takmer vôbec, keďže sa odhaduje, že až 70 % ťažby v tejto krajine je poháňaných uhlím (celkovo až 87 % z fosílnych palív).

Aj preto bude veľmi dôležité, aby počas tejto migrácie minerov nedošlo iba ku decentralizovanosti ťažby z pohľadu geografie, ale takisto aby boli nové mining farmy alebo pooly vytvorené tak, aby spĺňali čo najviac ESG alebo green podmienky, ako sa dá. Či sa nám totižto páči alebo nie, tak práve tento argument je jedným z tých najsilnejších, ktoré proti BTC majú jeho odporcovia. Ak by sa dokázal zmeniť, tak celkový naratív okolo Bitcoinu a ťažby by bol razom oveľa horšie napadnuteľný zo strany haterov či odporcov kryptomien.

Zdroje: https://en.ethereumworldnews.com/, https://www.bbc.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences