Bitcoin: Čínska finančná zbraň alebo aktívum mieriace k hranici 400 000 dolárov?

Vo svete kryptomien sme si už pravdepodobne všetci zvykli na množstvo protichodných vyjadrení zo strany rôznych známych aj menej známych investorov, spoločností, analytikov a tiež štátnych inštitúcií. Často je možné už zo samotného vyjadrenia zistiť, do akej miery má jeho autor naštudované kryptomeny. Časť vyjadrení predpovedá sektoru digitálnych mien žiarivú budúcnosť a ďalšia ich zatracuje, vyzýva na ich zvýšenú kontrolu, či dokonca vyšetrovanie a úplný extrém predstavujú „konšpiračné“ teórie o ich vzniku.

Rôzne názory a pohľady nie sú ničím výnimočným a to, ku ktorej strane sa v konečnom dôsledku prikláňate vy osobne, je samozrejme len na vás. Faktom však ostáva, že kryptomeny si za krátky čas vybudovali pomerne stabilné miesto v ekonomike a budú tu pre nás určite aj v budúcnosti.

Miliardár Peter Thiel nazval Bitcoin „čínskou finančnou zbraňou“

Spoluzakladateľ spoločnosti PayPal a miliardár Peter Thiel sa dostal na titulky krypto portálov po naznačení myšlienky, že Bitcoin by mohol byť čínskou finančnou zbraňou, namierenou najmä proti USA. Podľa jeho vyjadrení významne ohrozuje FIAT peniaze a obzvlášť práve americký dolár. Kladie tiež otázku, či by sa štáty nemali hlbšie zaujímať o to, ako presne Bitcoin funguje. V tomto sa so známym investorom pravdepodobne zhodneme všetci. Mali. No z jeho vyjadrení je zrejmé, že sám technológiu najstaršej kryptomeny nemá podrobne naštudovanú.

Satoshi Nakamoto, či už sa jednalo o jednotlivca alebo skupinu ľudí, spustil Bitcoin v roku 2009 počas globálnej finančnej krízy. Všeobecne sa verí, že bol extrémne znepokojený vývojom súčasného bankového systému. Bankám musíme dôverovať pri správe našich peňazí a ich elektronických prevodoch, avšak tie ich vo veľkom požičiavajú vo vlnách úverových bublín, pričom si ponechávajú len minimálne rezervy. A tento opakujúci sa príbeh zvyčajne končí tak, že tie isté banky v konečnom dôsledku zachraňujú štáty a teda my všetci, aby sme neprišli o naše vlastné peniaze, ktoré sme im zverili.

Prečítajte si tiež: Transakčné poplatky sú neoddeliteľnou súčasťou ekosystému kryptomien

Do debaty sa zapojil aj Anthony Pompliano, ktorý sa domnieva, že vyjadrenie Thiela je iba vytrhnuté z kontextu a v skutočnosti určite nezaujal anti-bitcoinový postoj. Podľa Pompliana chcel iba poukázať na to, že sme v tomto sektore svedkami obrovskej globálnej konkurencie zo strany kryptomien.

Pripravte sa na neistú budúcnosť peňazí

Americká národná spravodajská rada vo svojej najnovšej štvrťročnej správe varuje pred hrozbami pre dolár a euro zo strany stablecoinov a súkromne vydávaných digitálnych mien. Tvrdia, že by mohli výrazným spôsobom prispieť k zložitosti vykonávania menovej politiky štátov, znížením ich kontroly nad výmennými kurzami a ponukou peňazí.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

V časti nazvanej „neistá budúcnosť peňazí“ napísali, že finančný sektor nie je imúnny voči technologickým zmenám, ktoré aktuálne transformujú aj iné odvetvia. V najbližších rokoch a desaťročiach tiež predpokladajú širšie prijatie digitálnych mien. Rozsah, v akom budú kryptomeny náhradou za národné meny, bude podľa nich závisieť najmä na nastavení regulačných pravidiel.

Bitcoin mieri k cene 400 000 dolárov

Či už sa Thiel snažil alebo nesnažil podkopať pozíciu Bitcoinu je voči správe Bloombergu irelevantné. Podľa agentúry má Bitcoin veľkú šancu získať pevné miesto aj v tradičných investičných portfóliách. Výrazne mu k tomu pomáha stále rastúci záujem inštitucionálnych investorov. Väčšina indikátorov poukazuje na fakt, že Bitcoin v portfóliách investorov vážne ohrozuje pozíciu drahých kovov  a primárne zlata.

Bitcoin sa zlepšuje technicky ale aj z pohľadu fundamentu, zatiaľ čo zlato nemá mnoho možností, ako tento trend zastaviť alebo mu aspoň konkurovať. Na záver dodávajú, že rastúci dopyt po Bitcoine zo strany inštitúcií a retailu by mohol viesť k tomu, že budeme svedkami ďalších cenových extrémov a cena za 1 BTC by sa mohla dostať až na hranicu 400 000 dolárov. 

Zdroje: bloomberg.com, cryptonews.com, cryptoslate.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences