Bitcoin aj Ethereum sa prepadli – netreba z toho ale vôbec robiť vedu!

Nič nemôže rásť večne. To sa hovorí v kryptomenových skupinách alebo fórach čoraz častejšie, pričom iba udalosť s pred pár hodín potvrdila, že to tak naozaj je. Bitcoin sa totižto iba za pár hodín prepadol o takmer 20 % a zastavil sa až na hranici 28 000 dolárov. Pokiaľ sa ale pozriete na perspektívu toho, že pred polrokom sa ešte hovorilo o CME gape ma 9 600 dolároch a aktuálne 20 % prepad skončil na sume 28 000 dolárov, tak je viac ako jasné, že panikáriť v tomto štádiu by bolo viac ako nerozumné.

Obrovské likvidácie long pozícii

Aký bol ale dôvod tohto prepadu? To nikto samozrejme nevie. Neprišlo ku žiadnym negatívnym správam ani ku nejakej novinke, ktorá by mohla Bitcoin takto výrazne ovplyvniť. Na druhú stranu ale treba samozrejme povedať, že Bitcoin prakticky bez zastavenia nonstop stúpa už od začiatku októbra. Iba za posledný týždeň sa aj napriek prepadu postaral o takmer 15 % posun nahor a takýto cenový rast jednoducho nie je dlhodobo udržateľný. V kryptomenovom svete sa už dokonca začínajú ozývať hlasy o Bitcoine na 50 000 až 100 000 dolárov do pár mesiacov, čo iba znázorňuje veľkú mieru optimizmu.

Prečítajte si tiež: Ohlédnutí zakladatele Polkadot za rokem 2020

Ak ale by sme chceli silou mocou nájsť nejaké dôvody, prečo bol Bitcoin tak silno zostrelený, tak z cenového hľadiska môže ísť napríklad o vyplnenie CME Gapu pod sumou 30 000 dolárov alebo takisto o extrémny nárast likvidovaných long pozícii Bitcoinu na Binance. Ich hodnota bola dokonca až 190 miliónov dolárov, pričom ak by nedošlo ku krátkemu výpadku na burze Binance práve v tom čase, tak je pravdepodobné, že by ich bolo oveľa viac a možno by sa Bitcoin dostal ešte nižšie.   

Zdroj: Glassnode

Ethereum zažilo tiež prepad

Prepad na cene zažila aj druhá najväčšia kryptomena, ktorá sa dostala zo sumy 1 170 dolárov pod 900 dolárov za menej ako 4 hodiny a celkovo si tak odpísala táto kryptomena približne 23 %. Opäť ale treba podotknúť, aký obrovský rast zažilo Ethereum do tohto momentu.

Ešte na Vianoce sa najväčší altcoin obchodoval približne za 520 dolárov a dnes už bol na hodnote viac ako 1 170 dolárov, čim za menej ako dva týždne Ethereum zdvojnásobilo svoju hodnotu. Iba za posledných 7 dní si pripísalo takmer 40 %. Preto tak treba opäť ako v prípade Bitcoinu upozorniť na to, že takéto prepady sú viac ako pochopiteľné a potrebné k tomu, aby sa trh z daného rastu trošku spamätal a nabral silu na posun smerom vyššie. Netreba tak kvôli odpísaniu 20 % na hodnote za pár hodín panikáriť, pretože je to pri kryptomenách stále bežné. Ide o najvolatilnejšiu triedu finančných aktív na trhu a takisto aj jeden z dôvodov, prečo určite množstvo z vás do tohto trhu skutočne vstúpilo.

Zdroje: https://cryptopotato.com/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences